В този урок ще представя как съм направила тази стилизация на портретна снимка.Избираме подходяща портретна снимка . Подходяща за този тип стилизация е снимка - пълен анфас, в близък план.
Аз избрах тази фотография :
1. Отваряме сниката във
Photoshop. При необходимост, до началото на обработката, може да се експериментира (увеличава) контраста на изображението
(Image- Adjustmants – Cuvers)2. Създаваме нов документ с размери: 1000/1000 пиксела.
File-New (Ctrl+N)3. Копираме избраната портретна снимка в новия документ. Също така, може да се избере само лицето (фрагмент), ако снимката, която сме избрали е в по-далечен план . Всичко зависи от избраната фотография . Използваме
Polygonal Lasso Tool .
4. Правим копие на снимката –
Layer-New…-Layer via copy (Ctrl+J) 5. На копието прилагаме следния филтър
Poster Edges Filter (Filter > Artistic > Poster Edges):Използваме следните параметри:
Edge Thickness – 10
Edge Intensity – 0
Posterisation – 06. С цел намаляване наситеността на цвета, копираме последния слой и го обезцветяваме
Image-Adjustments_Desaturate (Ctrl+Shift+U). След това задаваме прозрачност [b
](Opacity) 40%[/b]
7. В моя случай се получи много рязка граница на скулите, което на мен не ми харесва. С цел намаляване на тази рязка граница, копираме изходното изображение. Поставяме го като най-горен слой и след това използваме маска
(Layer Mask), където се „трие” , като оставяме само частта около скулите… При работа с маски се избира черна четка, с която „се трие” и именно черния цвят скрива частите от изображението, които искаме да бъдат скрити, а белият показва. Най-добре е да се работи с мека четка и неголяма прозрачност, така че да не се получи рязка граница. ( Може да се направи и обратното, да се създаде черна маска и да работи с бяла четка)
8. Обезцветяване на колието. За тази цел е необходимо да се напри ново копие на слоя, на който сме приложили филтъра. Поставяме този слой над всички останали. Обезцветявам
Image - Adjustment – Desaturate и с помощта на маска (
Layer Mask) оставям черно-бялао само колието.
9. Фон
Създаваме нов слой
Layer - New fill layer. Запълваме слоя с цвят, които хармонира на косата. ( Аз използвах
Eyerdropper tool за целта)
Този слой се слага под слоя с модела.
10. Текстура и тонировка на фона.
Аз избрах тази текстура:
Поставих слоя в режим
Colour . Този слий трябва да се постави над слоя с фона и под този с модела.
11. «Да нарисуваме мигли»
Аз използвах тези четки:
Четките могат де се изтеглят оттук : Eyelash_Brushes_by_eriikaa Избираме подходящи мигли и „рисуваме” миглите , всеки път на нов слой с черен цвят. За да се нгодят на съответното око, използваме
Free transform (Ctrl+T)12. «Да нарисуваме косата »
Четките, които използвах са тези: :
Могат да се изтеглят оттук :
waterfowl_brushes Избираме някоя от четките и рисуваме на нов слой с черен цвят. Аз използвах няколко от четките, като всеки път рисувах на нов слой. Ако има, части, които не не ни харесват, винаги могат да се изтрият с помощта на „гумата” или като използваме маски.
13. Текстура
За тониране избрах следната текстура:
Поставяме този слой в режим
Multily непрозрачност около
70 % ( всичко зависи от конкретния случай)
Този слой трябва да стой най-отгоре .
И така, получаваме крайното изображение: