AVAdiary ПАНАИР НА СУЕТАТА |
|
| ЯСТИЯ С КАЙМА | |
| | Автор | Съобщение |
---|
VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: ЯСТИЯ С КАЙМА Вто 20 Окт 2009, 12:42 | |
| Всичко, което правите от смляно месо, пишете тук!
Последната промяна е направена от VODNA на Вто 20 Окт 2009, 12:49; мнението е било променяно общо 2 пъти | |
| | | VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: ЯСТИЯ С КАЙМА Вто 20 Окт 2009, 12:42 | |
| - Marcy написа:
Кюфтета с бял сос
За кюфтетата: 500гр кайма 1 супена лъжица ориз 1 глава лук 1 яйце морков, целина, магданоз, оцет
За соса: 1 кисело мляко 2 яйца 2-3 супени лъжици брашно лимон, масло
Приготвяне на кюфтетата: Оризът се измива и се сварява до полуготовност. Ако не е подварен, като се сложи в кюфтетата ще ги "пръсне" при варенето. Оцеждате го и оставяте да се охлади. Омесвате каймата с цялото яйце или само с белтъка (той е, който стяга кюфтетата), ориза, половинката глава лук настъргана, ситно нарязан магданоз. Намокряте си ръцете с вода, в която сте добавили няколко капки оцет и оформяте на топки. Овалвате ги в брашно. Използвам същата техника и при супа топчета. Оцетът спомага да ги държи цели при варенето. В тенджера със студена вода слагате едро наряните парчета целина, морков, останалия лук (ако ви се разправя, можете да го запечете на сух тиган), дръжките от магданоза. Когато заври, пускате кюфтетата. Готови са, когато изплуват отгоре. Изваждате ги и прецеждате бульона.
Приготвяне на соса: Подгответе гладка каша от киселото мляко, яйцата, брашното и малко охладен бульон. Слагате на котлона и завирате, като бъркате постоянно с тел, за да не загори и да не стане "на вълци" (на бучки). Ако се сгъстява повече, отколкото искате, прибавяйте от бульона, докато достигнете желаната гъстота. Веднага след свалянето от огъня прибавете бучка масло, за да го деглазирате - придобива лек гланц. По желание добавяте сок от лимон - на вкус.
Сервиране: Слагате кюфтета в чинията за сервиране и поливате със соса. Можете да декорирате, ако полеете върху порцията масло, в което сте пържили моркови.
Надявам се да ви е вкусно. | |
| | | VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: ЯСТИЯ С КАЙМА Вто 20 Окт 2009, 12:45 | |
| Моята рецепта е малко по "през просото" от рецептата на Марси. Кюфтенца в бял сосЗа кюфтенцата:500 гр. кайма 1 глава лук 1 морков 1 чушка 1 шепа ориз За соса:3 супени лъжици брашно 100 мл. прясно мляко 2 жълтъка Чушката, моркова и лука ги настъргах с рендето. /По-лесно ми е, отколкото да ги ситня на малки парченца/. В една купа смесих каймата с настърганите зеленчуци и ориза. /Аз не варя ориза предварително, кюфтетата не се пръснаха/. Оформих кюфтетата. Сложих на котлона вода с малко сол. След завирането и, пуснах кюфтенцата вътре. Щом като се е сварил ориза, значи кюфтенцата са готови. В прясното мляко разбих жълтъците и брашното. Тази кашичка я прибавих в тенджерата при кюфтетата, прибавих и подправките. /Аз си правя смес от "Вълшебен вкус" на МАГИ - Пиле и 10 зеленчука/. Намалих котлона, изчаках да се посгъсти кашичката и готово. Станаха много вкусни. Надявам се и на вас да ви харесат! Бон апети! | |
| | | Сапфира AVAЛюбист
Брой мнения : 877 Регистриран : 23.04.2009 Age : 42 Послание : при делфините
| Заглавие: Re: ЯСТИЯ С КАЙМА Пет 13 Ное 2009, 17:15 | |
| Пирог с кайма Продукти: за тестото: 1 кубче мая, 1 чаена чаша прясно мляко, 1 лъжичка сол, 1 лъжичка захар, 1/2 ч.ч. олио за плънката: 200-300 г кайма, 200 г сварен грах, 300 г сладка царевица от консерва, 1 голям домат нарязан на кубчета, 1 зелена пиперка нарязана на дребно, 1 глава лук нарязан на дребно, 4-5 скилидки чесън нарязани на дребно/може и счукани в хаванче/, 1 ч.л. червен пипер, 100 г топено сирене, 4 яйца жълтък за намазване. Тестото се замесва и се оставя половин час да втаса. След това се размесва повторни и се разделя на две части като едната трябва да е 2 пъти по голяма от другата. Докато тестото втасва е най добре да се приготви плънката. Загрява се малко масло в дълбок тиган и се запържват лука и чесъна, прибавя се каймата. След като вече се е позапържила леко се прибавят грахта, царевицата, нарязаната пиперка и домата. Задушава се още известно време и се сваля от котлона. прибавят се солта и червения пипер. След като сместа е вече поизстинала се добавят 4-те яйца (от едното се отделя 1 жълтък за намазване отгоре) и топеното сирене на малки парченца. Голямата част от тестото се разточва и се слага в тавичка така че да стърчат краищата навън. Разточва се и малката част. от нея се изрязват ленти. Сместта се изсипва в тавата редят се лентите на решетка и се завиват краищата от голямото тесто навътре. Отгоре се маже с разбитият жълтък и се пече до зачервяване. | |
| | | Фрина Модератор
Брой мнения : 8407 Регистриран : 22.04.2009 Послание : Там, където има ЛЮБОВ...
| Заглавие: Re: ЯСТИЯ С КАЙМА Пет 13 Ное 2009, 22:55 | |
| Ох, Трели... Прекрасна си!!! Нямам думи... Видях сега по темите... всичко искам да направя... Ще с епохваля непремено после Мога ли да ползвам готово тесто? Това има ли някакви допълнителни важни съставки? И ако може готово, какво количество ? | |
| | | Сапфира AVAЛюбист
Брой мнения : 877 Регистриран : 23.04.2009 Age : 42 Послание : при делфините
| | | | Фрина Модератор
Брой мнения : 8407 Регистриран : 22.04.2009 Послание : Там, където има ЛЮБОВ...
| Заглавие: Re: ЯСТИЯ С КАЙМА Пет 13 Ное 2009, 23:11 | |
| Мерси, Трели ... Доверявам се на мнението ти.... За съжаление, просто нямам възможност да отделям много време и гледам бързите неща... Тъй, че или ще опитам с готово тесто или прото ще направя някоя от другите ти рецепти... Примерно, хвърлих око днес на дробчетата с топено сирене ... | |
| | | Божествена АVAпристрастен
Брой мнения : 3246 Регистриран : 12.04.2009
| Заглавие: Re: ЯСТИЯ С КАЙМА Съб 14 Ное 2009, 18:06 | |
| Освен обичайните неща с кайма, обичаме ето това руло...много вкусно! Руло от кайма с кашкавалПродукти: 500 г кайма, 1 яйце, 1 белтък, 1 глава лук, 30 г масло, 2 супени лъжици галета, червена и зелена чушка, 150 г настърган кашкавал, 1 жълтък, 1 връзка магданоз, топено сирене, сол, черен пипер. Приготвяне: Каймата омесваме със ситно нарязаният и предварително задушеният лук, яйцето и ситно нарязаният сварен белтък и подправките. От нея оформяме голямо кюфте с кладенче и в него изсипваме нарязаните на лентички чушки, сварения жълтък и настърганият кашкавал. Покриваме рулото с кръгчета топено сирене, поръсваме с магданоза. Завиваме го във фолио, поставяме го в тава и го запичаме в умерена фурна за около един час. Сервираме го на масата цяло и го нарязваме като торта. За гарнитура поднасяме пържени картофи или някаква сезонна салата. Аз обикновено го поднасям с картофено пюре! Да ви е сладко! | |
| | | Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Re: ЯСТИЯ С КАЙМА Нед 06 Дек 2009, 17:38 | |
| ГРЪЦКА МУСАКАПродукти: 1 кг. патладжани 500 гр. кайма 100 мл. зехтин 1 глава стар лук 100 мл. сухо бяло вино 600 гр. домати 1 пръчка канела 2 главички карамфил 1/2 връзка магданоз 150 гр. грюер /може да ползвате обикновен наш си кашкавал/ сол и черен пипер За бешамела: 500 мл. хладко прясно мляко 30 гр. масло 2 супени лъжици зехтин 40 гр. брашно сол, бял пипер, индийско орехче Патладжаните се нарязват по дължина на филии. Поставят се в съд със солена вода и се оставят за 15-20 минути. Отцеждат се и се подсушават с кухненска хартия. Подреждат се в тава на един пласт, посоляват се леко и се заливат с малко зехтин. Пекат се на 200°C за 20 минути докато омекнат и придобият цвят. Изваждат се от фурната и се оставят на топло място. Лукът се нарязва на ситно. В тенджерка се загрява останалия зехтин и лукът се сотира за 2-3 минути. Добавя се каймата и се разбърква няколко минути докато промени цвета си. Посолява се със сол и черен пипер. Изсипва се виното, доматите, канелата и карамфила. Когато сосът заври котлона се намаля. Оставя да къкри около 1 час докато течността се изпари и сосът остане на мазнина. Тенджерката се маха от котлона, изваждат се пръчката канела и карамфила. Към сосът се добавя наситнения магданоз. За бешамела маслото и зехтина се смесват и се загряват на умерен огън. Добавя се брашното наведнъж и се разбърква около 30 секунди с телена бъркалка. При непрекъснато бъркане на тънка струйка се излива хладкото мляко. Разбъркването продължава докато бешамела се сгъсти. Маха се от котлона и се овкусява със сол, бял пипер и прясно настъргано индийско орехче. Дълбока тава с приблизителни размери 30×18 см. се намазва с малко зехтин. На дъното се подреждат половината патладжани. Поръсват се с 1/3 от сиренето грюер. Върху тях се изсипва соса с каймата и се разпределя равномерно. Подреждат се останалите патладжани и се поръсват с 1/2 от останалото сирене. Най-отгоре се разпределя бешамела и последните 50 гр. сирене грюер. Мусаката се пече в предварително нагрята фурна на 180°C за 35-40 минути докато бешамела придобие златист цвят. Ей тази мусакичка ,ще приготвя утре.. изглежда ще е ужасно вкусна. | |
| | | Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Re: ЯСТИЯ С КАЙМА Чет 25 Мар 2010, 19:44 | |
| ЯСТИЕ С КАЙМА
Продукти: 500 кг кайма ,3яйца,1,50 гр. гъби0,2 моркова,кисели краставички, 1 глава лук1,1 ч. лъжица чесън на прах, 1 настърган на ситно картоф,сол, пипер,кимеон и други подправки .
Начин на приготвяне: Сварете 2 от яйцата твърдо . Нарежете гъбите наситно и ги задушете в масло и добавете сол и черен пипер. Настържете с ренде възможно най-ситно картофа. Размесете добре каймата с всички продукти. Полученото месно тесто разстелете в тавата. Сложете в него двете обелени яйца, киселите краставички, гъбите и завийте краищата, като покриете продуктите и оформете купол. Посипете с галета, с разтопено масло, добавете малко вода и печете. След като се стегне каймата набодете с вилица на няколко места да потече от соса. Намажете с белтък и покрийте отгоре с кашкавал. Ястието е гарнирано с гъбен сос сгъстен със сметана и сирене "Ементал" | |
| | | Sponsored content
| Заглавие: Re: ЯСТИЯ С КАЙМА | |
| |
| | | | ЯСТИЯ С КАЙМА | |
|
Similar topics | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
| |
|