Народеее, грабвайте лигавниците за поредните изкушения!Гласувайте в анкетата и в пост за 3(три) предложения!
Анкетата е валидна до 12 декември. Ще обявим резултатите на 13-ти.
Избирайте по ваши собствени критерии. Ако желаете, споделете ги в поста си.Благодаря на всички кулинарки, които се включиха! Отвърнахте достойно на предизвикателството!1. Хлебно суфле с кашкавалПродукти:половин хляб, 1 кафена чаша готварска сметана, 1 кафена чаша прясно мляко, 5 яйца, 400 г кашкавал, 100 г масло, сол на вкус, брашно и олио за намазване на тавичката и 1 телешко бульонче "Maggi"
В дълбока купа се слага нарязаният хляб (на кубчета), отгоре се залива със сметаната и прясното мляко и се оставя да се накисва. През това време се разбиват жълтъците със стритото бульонче, разтопеното масло и сол на вкус (по желание може да се сложат и любими подправки). Разбиват се белтъците на сняг. Към хлебната смес се прибавят жълтъците и половината настърган кашкавал. Прибавя се и белтъченият сняг и леко се разбърква, докато стане еднородно (с дървена лъжица).
Тавичка (по-дълбока) или малки съдинки се намазват с олио и се поръсват с брашно. Изсипва се сместа и отгоре се покрива с останалия настърган кашкавал.
Пече се в предварително загрята фурна, 20-тина минути на силни градуси и след това се оставя на умерени до готовност. След като се опече се оставя да изстине във фурната, за да не спадне.
2. Яйца по Панагюрски3. Омлет със сирене и кашкавал4. Зеленчукова супа с яйцаПродукти:1 глава лук
1 бр. морков
1 бр. червена чушка
1 бр. картоф
1/2 глава червено цвекло
2 с.л. фиде
2 бр. яйца
1 ч.л. чубрица
сол
магданоз
Приготовление:В 1 л вряща вода се слага ситно нарязаният лук. След това през интервали от по 5 минути се слагат моркова и чушката, нарязани на кубчета, цвеклото и картофа. Оставя се да ври до пълното сваряване на картофа. Прибавя се фидето и се чукват яйцата. Подсолява се и се слага чубрицата. След 15 минути супата е готова, маха се от котлона и се поръсва със ситно нарязания магданоз.
5. Руло СтефаниПродукти:500 г. кайма
1 яйце
1 филия бял хляб
1 глава лук
черен пипер
чубрица
1 кг. картофи
1 ч.ч. бира
2 твърдо сверени яйца
Няколко моркова
1 пликче замразен грах
1 кисела краставичка
150 г. кашкавал
олио
сол
Начин на приготвяне:Каймата се омесва с настъргания лук, натопената във вода и изстискана филия хляб, яйцето, черния пипер и чубрицата. Разстила се върху найлонов плик в правоъгълна форма. Настъргва се половината кашкавал върху цялата кайма, в единия край нареждаме по дължина нарязаното на четвъртини яйце, нарязания на пръчици морков и кисела краставичка, завиваме на руло и внимателно прехвърляме в тавичка. Слагаме го в средата наръсваме с останалия кашкавал.
Обелваме картофите /оставям ги цели/, прибавяме граха и морковите. Всичко това го нареждаме в тавата около рулото. Завиваме във фолио и заливаме с малко вода. Печем на силна фурна.
6. „Усмихнат” омлет7. Салата с варени яйцаТук е важен дресингът, другото е от просто по-просто!
Сваряваме яйцата и ги нарязваме на четвъртинки!
Заливаме ги с дресинг от зехтин, соя сос, шарена сол и балсамико!
Експериментите са повече от позволени - може да се добави моцарела, кротони или препечени филийки, намазани с масло!
Да ви е сладко!
8. Пáрени яйцаПродукти:Яйца, 1 супена лъжица брашно, ½ кофичка кисело мляко, 200гр. сирене
Червен пипер, сол, олио, сок от 1 лимон, чесън (може и на прах, може и без)
Приготвяне:Сварявате нужния брой яйца, както за „Яйца по панагюрски” в подсолена вода, в която сте прибавили малко оцет.
Разбивате киселото млако с лимоновия сок.
В малко олио запържвате брашното, червения пипер до светла запръжка. Изливате млякото и разбивате с тел, докато се сгъсти на гъст сос. Можете да добавяте вода, докато получите желаната гъстота. Сваляте от огъня и добавяте сиренето и чесъна.
9. ГнездоПриготвяне:Настъргвате 3 сурови картофа на едрото ренде. Пържите ги в тиган като се стараете да ги разстелете на обръч. Пържете до златисто – да имитират слама.
Оформяте венец от картофено пюре в чиния за сервиране.
Покривате с пържените картофи. В средата слагате сварени и обелени пъдпъдъчи яйца върху нарязани лентички праз.
10. Дробчета с „копчета”Паниран пилешки дроб.
За гарнитурата: Избирате по едри гъби. Махате пънчетата. Запържвате „шапките” на гъбите в сгорещено олио с отворите надолу. След като ги обърнете чуквате във всяка по едно яйце от пъдпъдък. Поливате го отгоре с врящото олио да се забули.
Декорация: Кръгчета от оранжева чушка със зелена салата.
11. Кюфтенца с „оченца”Приготвяне: Сварете яйца от пъдпъдък – 12 минути след завиране на водата.
Омесете 500гр. Кайма с подправките, които обичате. Аз използвах готова овкусена. „Облечете” сварените и обелени яйца и оформете на кръгли топчици. Изпържете ги.
Сервирани са върху спаначено пюре. Декорация от кисело мляко.
Яйцата от пъдпъдък са доста любопитни за децата и те превръщат храненето в игра.
Очакваме вашата оценка!