Бутер тиквеничета с лешници и шоколад
Продукти: бутер тесто - 400 г, 200 г настъргана тиква, половин бял и половин черен шоколад, 100 г лешници (половината от тях смлени, другите цели) канела, кафява захар на вкус 1 жълтък разбит с малко прясно мляко за намазване и кафява захар за поръсване.
Тиквата се задушава до готовност, прибавя се захарта, след това канелата и ядките и се сваля от огъня. като позастине леко се прибавя и шоколада начупен на парчета.
Бутер тестото се реже на форми по избор, слага се плънката. След като се запечатат и наредят бутер тиквеничетата се намазват с жълтъка и се поръсват със захар. пекат се до готовност.
Сълзица с бадеми и махлепи
Продукти: бутер тесто, кристална захар, филирани бадеми, махлепи
белтък
Бутер тестото се разстила и се покрива обилно със захар, бадеми и махлепи. Завива се от двете страни като за бисквити сълзица. Отгоре се намазва с белтък и се покрива обилно със захар и бадеми. Реже се на филийки. Бисквитите се пекат до зачервяване.
Махлепито придава страхотен аромат.
*Ако вместо белтък се намажат с водичка са идеални за хората които постят
Бутерки с локум (+ шоколад)
Нуждаете се от едно бутер тесто, локум, ядки, белтък, малко захар, и черен шоколад
Вариант 1
Ядките се начукват на дребно. Тестото се разрязва на квадрати. Във всяко квадратче се поставя по парче локум, маже се с малко белтък и се сгъва на триъгълниче, притиска се с виличка. Отгоре се намазва с белтък, покрива се със захар и ядки и се пече до зачервяване.
Вариант 2
Тестото се реже на правоъгълници. В единия край се слагат по парче локум и шоколад. Маже се с белтък и се сгъва на правоъгълник. Отгоре се намазва с белтък и се покрива с ядки и кристална захар. Пекат се до зачервяване.
*Ако вместо белтък се намажат с водичка и са във Вариант 1 без шоколада са идеални за хората които постят
Пай от бутер тесто
продукти: 1 бутер тесто (от малките разфасовки), 3 яйца, 2 кренвирша, 150 г кашкавал, 100 мл прясно мляко, 50 г топено сирене, сол и черен пипер на вкус.
Бутер тестото се разстила в намазнена и набрашнена тавичка като се оставят ръбчета. Яйцата се разбиват с млякото и настъргания кашкавал. прибавят се нарязаните на дребно кренвирши и накъсаното на малки парченца топено сирене. Добавят се сол и черен пипер на вкус и сместа се изсипва върху тестото. пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.
Бутер пица
Продукти: 1 бутер тесто, 2 големи гъби, 100 г телешки салам, гъсто доматено пюре, малко сирене, 1 яйце, кашкавал, масло, риган, черен пипер, чубрица.
Тестото се поставя в набрашнена тавичка и се надупчва отгоре с вилица. Пече се десетина минути докато се надигне. Намазва се с доматеното пюре и отгоре се подреждат салама, гъбите, натрошено сирене, яйцето се разбива с вилица и се разпределя върху пицата. Настъргва се кашкавал, наръсва се с подправки. отгоре слагаме малки парченца масло и печем до готовност.