| МЪДЪР ЧОВЕК??? | |
|
|
Автор | Съобщение |
---|
ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: МЪДЪР ЧОВЕК??? Съб 20 Фев 2010, 04:31 | |
| - Цитат :
- ...едно от определенията за мъдър човек е - човек избавил се от илюзиите си.
| |
|
| |
Фрина Модератор
Брой мнения : 8407 Регистриран : 22.04.2009 Послание : Там, където има ЛЮБОВ...
| Заглавие: Re: МЪДЪР ЧОВЕК??? Пон 22 Фев 2010, 15:30 | |
| Човек, избягал от илюзиите си… Да, мъдрият човек се свързва с опит. А опитът убива илюзиите на човек. Защото , колкото и чудеса да има на този свят, нормалното животът следва логика или по друг начин казано, това което е логично да се случи, обикновено се случва. Трудно могат да се наместят илюзиите там, където опитът и мисълта са предначертали изхода… | |
|
| |
Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Re: МЪДЪР ЧОВЕК??? Съб 11 Сеп 2010, 05:26 | |
| Според вас що е Мъдрост и как се придобива?
Може ли човек от четене на книги да стане мъдър? А от много учене? От дипломи? От изучаване на разни и различни езотерични науки? От следване на някой духовен път или от някаква специална практика?
Познавате ли някой, за когото можете да кажете, че е мъдър?
Може ли обикновен или неук човек да бъде мъдър? | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: МЪДЪР ЧОВЕК??? Съб 11 Сеп 2010, 20:08 | |
| Мъдростта е опит, според мен...Няма значение как е придобита...Това е знание...Интуиция...Нагласа за добро...Да , познавам един мъдър човек...пък може и да не е само един!... | |
|
| |
октим AVATурист
Брой мнения : 183 Регистриран : 26.11.2009
| Заглавие: Re: МЪДЪР ЧОВЕК??? Вто 21 Сеп 2010, 01:31 | |
| - Крис написа:
- Според вас що е Мъдрост и как се придобива?
Може ли обикновен или неук човек да бъде мъдър? Живота е най-добрият учител! Знание превърнато в опитност -- Мъдрост | |
|
| |
Бебсън AVAЛюбист
Брой мнения : 529 Регистриран : 19.11.2010 Послание : Алергична към простаци
| Заглавие: Re: МЪДЪР ЧОВЕК??? Пет 19 Ное 2010, 18:09 | |
| Има хора, на които мъдростта прозира в очите...Това обикновено са хората, които няма да дадат съвет, няма да окажат натиск. Те знаят, че си длъжен да изживееш своите болки, да направиш своите грешки. Хората, от които няма да чуеш :"Аз нали ти казвах..." Това са души, изстрадали своята мъдрост, понесли и чуждите болки на гърба си. Понякога има деца с погледи, от които блика древно знание, прозира поколения опитност, получаваш усещането, че това дете е с мисия изпратено - да спасява другите...или да понесе своето наказание. | |
|
| |
bubale4e АVAприятел
Брой мнения : 312 Регистриран : 24.04.2009
| Заглавие: Re: МЪДЪР ЧОВЕК??? Съб 20 Ное 2010, 23:56 | |
| Според мен мъдрост не се придобива от четене на книги и придобиване на дипломи, от тези неща човек се учи да използва клиширани изрази и високопарни думи. Мъдростта се придобива от живота, от случващото се около нас, от битките, които сме водили, от победите и загубите и съответно от уроците, които получаваме. | |
|
| |
KENGA AVATурист
Брой мнения : 178 Регистриран : 22.11.2010 Age : 44 Послание : с. Гурмазово
| Заглавие: Re: МЪДЪР ЧОВЕК??? Пон 22 Ное 2010, 19:01 | |
| До мъдрост се стига в следствие на комбинация от различни обстоятелства: сетивност, опит, знание (не е нужно да е само от книгите) и т.н.. За мен мъдър е онзи, който освен, че се учи от собствените си успехи и неуспехи, съумявя да се поучи и от грешките, които другите допускат спрямо себе си. И съответно да се предпази от подобни в своя си собствен живот. Или казано с други думи: "Глупаците се учат от своите грешки, а мъдрите - от грешките на другите." | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
| Заглавие: Re: МЪДЪР ЧОВЕК??? Пон 22 Ное 2010, 21:20 | |
| "Глупаците се учат от своите грешки, а мъдрите - от грешките на другите."??? Фактът , че има учене! изключва термина Глупав, според мен! Няма как да помъдрееш само на чужд гръб, пък и е доста рисковано( може покрай чуждите мъдрости да лепнеш чужда глупост!) | |
|
| |
Фрина Модератор
Брой мнения : 8407 Регистриран : 22.04.2009 Послание : Там, където има ЛЮБОВ...
| Заглавие: Re: МЪДЪР ЧОВЕК??? Пон 22 Ное 2010, 21:48 | |
| | |
|
| |
KENGA AVATурист
Брой мнения : 178 Регистриран : 22.11.2010 Age : 44 Послание : с. Гурмазово
| Заглавие: Re: МЪДЪР ЧОВЕК??? Пон 22 Ное 2010, 21:50 | |
| Всеки човек знае, че огъня пари. Един, защото се е опарил, а друг, защото е видял, какво се е случило с първия. В този смисъл написах, че :Глупаците се учат от своите грешки, а мъдрите - от грешките на другите.". А това дали е рисковано да помъдрееш на чужд гръб зависи само от теб. От това дали използваш главата си по предназначение. Човек трябва да направи своите си собствени грешки, а не да повтаря грешките на другите. При положение, че може да си ги спести, защо тогава да си навлича ненужни главоболия? Аз поне така ги виждам нещата, но това далеч не означава, че успявам да ги следвам. Следователно съм на ниво Глупав | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
| Заглавие: Re: МЪДЪР ЧОВЕК??? Пон 22 Ное 2010, 23:31 | |
| Тук сме на едно мнение! И аз мисля, че понякога е по-добре да послушаш чужд съвет, отколкото собствената си глупост! | |
|
| |
bubale4e АVAприятел
Брой мнения : 312 Регистриран : 24.04.2009
| Заглавие: Re: МЪДЪР ЧОВЕК??? Пон 22 Ное 2010, 23:51 | |
| аз пък така и не се научих да не повтарям чуждите грешки. Бре и Тома неверни дето съм, докато сама не се опаря не вярвами това е.Май аз съм на ниво от глупав по глупав | |
|
| |
Gti АVAприятел
Брой мнения : 325 Регистриран : 16.04.2009
| Заглавие: Re: МЪДЪР ЧОВЕК??? Пет 24 Дек 2010, 18:22 | |
| Няма значение как са го придобили, но мъдрите хора се отличават със знанието, че всички сме едно, всички сме по-някакъв начин свързани. Всички мъдри хора се отличават с наличието на безкористна любов към всичко: към себе си, към хората, към знанието, дори към болката, както казах към всичко. Мъдрите хора знаят какво е и ревностно се борят за доброто. Мъдрите хора имат възвишени цели свързани с общото благо, надживели егоистичните си стремежи. Те дават, обичат и се раздават. И веднага ще дам примери Ганди, Конфуций, Майка Тереза, Петър Дънов........ | |
|
| |
Sponsored content
| Заглавие: Re: МЪДЪР ЧОВЕК??? | |
| |
|
| |
| МЪДЪР ЧОВЕК??? | |
|