AVAdiary ПАНАИР НА СУЕТАТА |
|
| Хумор – това е чувство за дистанция. | |
| | Автор | Съобщение |
---|
Фрина Модератор
Брой мнения : 8407 Регистриран : 22.04.2009 Послание : Там, където има ЛЮБОВ...
| Заглавие: Хумор – това е чувство за дистанция. Сря 03 Фев 2010, 16:26 | |
| "Хумор – това е чувство за дистанция." Бертолт Брехт | |
| | | ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: Хумор – това е чувство за дистанция. Сря 03 Фев 2010, 20:56 | |
| Хуморът толкова дистанцира, колкото и събира, според мен! Замислих се... | |
| | | Фрина Модератор
| Заглавие: Re: Хумор – това е чувство за дистанция. Пет 05 Фев 2010, 18:33 | |
| Хумор – това е чувство на дистанция.
Защо е дадено точно това определение…? Защо не е казано, както ти, Шоколад си го казала?... Защо толкова еднозначно? Защото не винаги ни разбират, когато се шегуваме? Защото човек, обикновено не понася шеги по свой адрес? … Предполагам, че е казано в определен момент при определени обстоятелства. Може би, авторът се е чувствал неразбран в определен момент…
От друга страна, това го е казал Брехт… Ще помисля пак… | |
| | | BilyAna АVAприятел
Брой мнения : 321 Регистриран : 21.04.2009 Age : 48 Послание : джумайка:)
| Заглавие: Re: Хумор – това е чувство за дистанция. Съб 06 Фев 2010, 14:50 | |
| Играта на думи, шегата, смешката са начините, чрез които излизам от ситуации, в които не се чувствам много комфортно. С тях избягвам точния отговор, когато не искам да го дам, с тях излизам от положение пред колеги и познати, с тях не допускам нежелано вмешателство във вътрешния си свят... Понякога в изречената духовитост има доза високомерие и самочувствие поради факта, че успяваш да овладееш словото, че въображаемата атака става контратака с блестяща поанта. Защото на остроумието може да се отговори подобаващо само с остроумие. | |
| | | ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: Хумор – това е чувство за дистанция. Съб 06 Фев 2010, 16:40 | |
| Били, приятно ми е да чета отново красивия ти изказ! Съпругът ми ме спечели с невероятното си чувство за хумор! Затова не си представям хумора като средство за дистанция! Аз го чувствам като позитивизъм! Хуморът е усмивка, искри в очите, небрежен приятелски допир! И в същото време е Чук, който ломи стените между хората! Хуморът води до смях, а смехът е терапия! Поздравявам ви с Големите хумористи! https://www.youtube.com/watch?v=bYP9v-CaA9U | |
| | | октим AVATурист
Брой мнения : 183 Регистриран : 26.11.2009
| Заглавие: Re: Хумор – това е чувство за дистанция. Съб 06 Фев 2010, 20:03 | |
| Привет, А кой ще каже къде е границата между хумор - онзи животворния и подигравката която убива! И що е това подигравка - хумор ли е? | |
| | | ШОКОЛАД админ
| Заглавие: Re: Хумор – това е чувство за дистанция. Съб 06 Фев 2010, 21:08 | |
| Подигравката е долна и низка постъпка. Но тя излага този,който я прилага, а не този, към когото е насочена. Това е разликата. Тя е като лъжата, да речем - който лъже, сам носи последствията от лъжите си... | |
| | | октим AVATурист
| Заглавие: Re: Хумор – това е чувство за дистанция. Вто 16 Фев 2010, 00:18 | |
| И тук възниква въпросът как да премерим дозата така, че шегата да не се възприеме като подигравка и как ще реагираме ние ако ни се отвърне със същата монета! Защото по мои наблюдения шегите винаги са насочени към по-нискостоящите в обкържението! Шегите са един вид на миролюбиво очертаване на дистанцията във всака общност! | |
| | | ШОКОЛАД админ
| Заглавие: Re: Хумор – това е чувство за дистанция. Вто 16 Фев 2010, 04:41 | |
| За мен шегата е различна от сарказма! Аз се шегувам с хората, които усещам близки. Шегувам се с цел да се забавляваме заедно, да се посмеем ( защото смехът е терапия). Моите шеги са добронамерени и ако човекът насреща реши, че му се подигравам или принизявам, проблемът (може би с егото му и самочувствието му) си е само негов . Той сам трябва да се справи с това... Моята проста логика по въпроса за хумора е такава. Хуморът води до смях, смехът е усмивки... Преди време Сашо Морфов беше казал, че поставя в театъра сериозни произведения като комедии, защото всичко е по-леко, когато се пречупи през призмата на смеха ( перифразирам по памет). Така че, дозата е такава, каквато успеем да понесем... | |
| | | октим AVATурист
| Заглавие: Re: Хумор – това е чувство за дистанция. Вто 16 Фев 2010, 17:57 | |
| - ШОКОЛАД написа:
- За мен шегата е различна от сарказма! Аз се шегувам с хората, които усещам близки.
Моята проста логика по въпроса за хумора е такава. Хуморът води до смях, смехът е усмивки... Така че, дозата е такава, каквато успеем да понесем... Между шегата и сарказъма границата е много тънка, но винаги взривоопасна! Шегувам се само с равнопоставени! Също има разлика между шега и хумор и то огромна! Едно е да разказваш вицове, друго е да конкретизираш! За да не бъда голословен - Не понасям официалностите - обръщението Вие, господине и т.н. Та помолих една дама да не се обръща към мен с господине, и само заради това сега не контактуваме! Е щом заради толкова незначителна забележка следва пас, то какво щеше да стане ако ли пък се бях се пошегувал! Сега нямам време, а бих ти споделил какво значи майтап по миньорски! | |
| | | BilyAna АVAприятел
Брой мнения : 321 Регистриран : 21.04.2009 Age : 48 Послание : джумайка:)
| Заглавие: Re: Хумор – това е чувство за дистанция. Сря 17 Фев 2010, 02:32 | |
| Въпросът тук е докъде се простира хуморът и въобще комичното, кои са измеренията му, променят ли се с времето, различни ли са за различните групи хора... Двусмислицата, играта на думи, иронията, пародията - това са различни измерения на смешното като, да речем, философска категория. Поне най-хубавата българска книга по този повод принадлежи на философ. Мисля, че човек може да се дистанцира и чрез онези прояви на комичното, които не са насочени към принизяване на другите. Чрез двусмислицата човек може да избегне отговора на нежелан въпрос например... и по този начин хуморът стават пречка за споделянето, което сближава, но и застрашава... В същото време чувството за хумор може да ни привлича неудържимо към притежателя му, защото е белег на бърз ум и интересен вътрешен свят... Още по-хубаво е хората да имат сходно чувство за хумор, да могат да се смеят на едни и същи неща, без да се обиждат... Дай, Боже, всекиму последното | |
| | | ШОКОЛАД админ
| Заглавие: Re: Хумор – това е чувство за дистанция. Сря 17 Фев 2010, 02:38 | |
| Така е , Били! "Кажи ми на какво се смееш, за да ти кажа какъв си!" | |
| | | октим AVATурист
| | | | Фрина Модератор
| Заглавие: Re: Хумор – това е чувство за дистанция. Сря 17 Фев 2010, 14:01 | |
| Ани, удоволствие е човек да те чете ... Спокойствие, интелигентвност, сила, доверие, добронамереност... | |
| | | Sponsored content
| Заглавие: Re: Хумор – това е чувство за дистанция. | |
| |
| | | | Хумор – това е чувство за дистанция. | |
|
Similar topics | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
| |
|