| ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА | |
|
|
|
Автор | Съобщение |
---|
Marcy AVATурист
Брой мнения : 132 Регистриран : 12.04.2009 Age : 53
| Заглавие: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Пон 05 Окт 2009, 16:40 | |
| Поредната тема, в която да си бъдем взаимно полезни.
Тук ще търсим готварски рецепти за ястия, които искаме да приготвяме вкъщи. Всеки има право да пуска своето питане за рецепта. И да предлага своята рецепта, която се търси от друг член на Форума. Няма ограничения от кухнята на коя националност да са рецептите. Ще бъде направено всичко възможно да ви се предостави рецепта.
Личната ми молба: 1. Опитвайте се да пускате запитването си поне от предния ден. Ако пък подготвяте голямо събитие, което планирате по-отрано – пишете по-рано. За да има време да ви се отговори и съответно Вие да си приготвите ястието в желания ден. 2. Пускайте в темата единствено рецепти за търсените тук ястия. Ако искате да споделите други Ваши рецепти, отворете нова тема. | |
|
| |
Фрина Модератор
Брой мнения : 8407 Регистриран : 22.04.2009 Послание : Там, където има ЛЮБОВ...
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Пон 05 Окт 2009, 16:45 | |
| | |
|
| |
Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Пон 05 Окт 2009, 17:16 | |
| Гювечета
Продукти: 150г пилешки сърца 150г воденички 1 глава кромид лук 200мл домати от консерва 1 морков 200мл вода 100мл олио 100мл червено вино 1ч.л. сол 1ч.л. сушен риган 4 люти зелени чушлета
Приготвяне: Сърцата и воденичките се измиват добре на течаща вода и се слагат настрана. Взема се дълбока тенджера, налива се 500мл вода и се пускат вътре воденичките и сърцата. Съда се слага на включен котлон. Дреболиите е добре след като кипнат да се смени водата, да се налее наново чиста вода и така се връща отново тенджерата на загретия котлон. Оставят се да поврат 30 минути. През това време се подготвят зеленчуците. Морковът се остъргва, измива и нарязва на колелца с къдраво кухненско ножче. Лукът се обелва, измива и нарязва на филийки. Зелената чушка се измива, изтърбушва и се нарязва на колелца. След като минат 30 минути, сърцата и воденичките се отцеждат от водата. Вземат се 4 гювечета. Във всяко едно от тях се слага равно количество сърца и воденички. Отгоре във всички по равно се разпределят нарязаните зеленчуци. Доматите се разпределят в гювечетата. Налива се вода във всеки съд един пръст под нивото на продуктите. Слага се от червеното вино. Всяка гозба се поръсва със сол и билка сушен риган. Накрая се разпределя олиото по равно. В ястията може да се сложи по едно люто чушле. То ще придаде леко пикантен вкус на задушените дреболии. Гювечетата се слагат за печене в умерено загрята фурна 180- 200 градуса. Пекат се 40- 50 минути. Сервират се топли. | |
|
| |
Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Пон 05 Окт 2009, 17:20 | |
| Продукти:
За сърчицата:
500 грама пилешки сърчица 100 грама гъби 2 с. л. соев сос пилешко бульонче сол черен пипер 120 гр. краве масло
За арпа-фидето:
2/3 пакет арпа-фиде три скилидки чесън 50 гр. краве масло и две супени лъжици олио или зехтин 200 грама гъби две гъбени бульончета соев сос Приготовление:
Задушени сърчица: Сърчицата се измиват, изчистват и се накисват за една вечер в ракия или водка, за да се сготвят по-лесно. На другия ден (или в краен случай след час и половина) се отцеждат от алкохола, измиват се и се отцеждат пак, полагат се в йенска тенджера, наръсват се със соевия сос, черния пипер и разтрошеното пилешко бульонче, слагат се гъбките, отгоре се слага кравето масълце и така полученото творение се бута във фурната, където не е зле да се пече къмто час и половина на около 220 градуса със захлупен капак, за да се задуши хубаво. По някое време капакът се маха, целта е сърчицата да останат само на мазнина. Друга течност не се добавя!!!
Арпа-фиде с гъби:
В тенджерка, най-добре тефлонова, се разтапя кравето масло с олиото и се запържват три счукани/пресовани/нарязани на ситно скилидки чесън. Преди да са се препържили, се слага да се запържи и арпа-фидето до златисто, добавя се соевият сос, гъбите – нарязани ако са по-едри и цели, ако са по-дребнички, мления черен пипер и се долива вода. Като заври се слага и гъбеното бульонче. В никакъв случай на средния ламер не се позволява да му текне брилятната идея да измие арпа-фидето, след като се е сварило, щото има вечното ми и страшно проклятие!!!!!
Готовите сърчица се сервират върху канапе от арпа-фиде, пият бира. Може и вино.
Да ти е сладко ФРИНА! | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Пон 05 Окт 2009, 17:22 | |
| Аз пък търся рецепта за аспержи...или просто идейки за приготвянето им! Поздрави за темата!!! | |
|
| |
Marcy AVATурист
Брой мнения : 132 Регистриран : 12.04.2009 Age : 53
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 06 Окт 2009, 01:22 | |
| Пилешки сърчица - винен кебап
1 кг пилешки сърца 1 голям морков 1 глава лук 1-2 скилидки чесън (по желание) 1 чаша червено вино 1 лъжица брашно 3 лъжици доматено пюре червен пипер, черен пипер, сол, 2-3 листа дафинов лист, 2-3 щипки захар
Сварявате сърцата във вода. Почти никога не готвя със сурови меса. Настъргвате моркова, лука и чесъна. Размивате брашното с доматеното пюре. В дълбок съд с малко мазнина "обръщате" за кратко сърцата. Добавяте зеленчуците. Запържвате малко. Прибавяте червения пипер. Доливате виното и изчаквате да поври, за да се редуцира виното. Слагате брашното с доматеното пюре, подправките. Доливате вода да покрие сърцата. Не използвам бульона от варенето на сърчицата - не ми ухае приятно. Но ако ви харесва, прибавете него. Чак сега захлупете и намалете огъня да къкри. Сервира се върху ориз ( много подходяща е рецептата на Крис за арпа-фиде), върху картофено пюре или пюре от патладжани. Интересен е стандартът за сервиране: вземате малка купичка (някоя на детето) и поставяте на дъното няколко сърца - по възможност повече. Допълвате купичката до горе със сварения ориз или пюре. Обръщате върху плитка чиния. Поливате от винения сос около купчинката на венец. | |
|
| |
Marcy AVATурист
Брой мнения : 132 Регистриран : 12.04.2009 Age : 53
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 06 Окт 2009, 01:43 | |
| ШОКОЛАД, твоето желание е цяло предизвикателство. Нещо от аспержи да се нарече ястие е трудна работа, поне за мен. Ако не смятаме някоя крем-супичка. Те са по-скоро гарнитура или предястие. Аспержите се измиват, обелват се и се сваряват. Могат да се "облекат" с бекон, тънки резени шунка, прошуто...И да се пръжнат или пекнат. Добре се връзват с бели сосове - бешамел, сос със сирена. Или пък с пържено яйце на "око". Не ми се струва удачно да се режат - по-добре ги запазете цели при сервиране. | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 06 Окт 2009, 02:59 | |
| Благодаря,много полезно! Аз все ги правя с масло само! Облечени в бекон-това ми хареса! | |
|
| |
VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 06 Окт 2009, 13:26 | |
| Смятам тези дни да купя пъстърва. Никога не съм приготвяла такава риба. Предложете ми рецепта с пържене или печене. Скара нямам! Благодаря! | |
|
| |
Marcy AVATурист
Брой мнения : 132 Регистриран : 12.04.2009 Age : 53
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 06 Окт 2009, 16:17 | |
| ВОДНА, довечера ще получиш моята рецепта за пъстърва с лешници в тесто - сега съм на работа и не я помня. | |
|
| |
VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 06 Окт 2009, 18:34 | |
| - Marcy написа:
- ВОДНА,
довечера ще получиш моята рецепта за пъстърва с лешници в тесто - сега съм на работа и не я помня. Ехааа, ще чакам с нетърпение. | |
|
| |
Фрина Модератор
Брой мнения : 8407 Регистриран : 22.04.2009 Послание : Там, където има ЛЮБОВ...
| |
| |
Marcy AVATурист
Брой мнения : 132 Регистриран : 12.04.2009 Age : 53
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Сря 07 Окт 2009, 01:13 | |
| Пъстърва, печена в тесто
За тестото (ронливо, маслено) 300гр брашно, щипка сол 200гр маргарин (масло) 3-4 супени лъжици вода
Тънкости при приготвяне на тестото: Много е важно да работите максимално бързо, когато замесвате тестото. Можете да го приготвите в кухненски робот. Аз работя на ръка. Старайте се да работите с върха на пръстите си. Ако използвате целите длани, ще отдадете много топлина на тестото. Масленото тесто обича студено. Опитайте се да втвърдите маслото в хладилника или фризера. Нарежте го на малки кубчета. В голяма, дълбока купа сипете брашното и го посолете. Сложете кубчетата масло и ги оваляйте. Почнете да ги режете с два ножа в безразборни посоки - направете ги на трохи. Прибавяйте студена или ледена вода лъжица по лъжица. Гледайте да не сложите много вода. Ако ви стане течно или меко тестото - добавете брашно. Омесете трохите на топка - трябва да е твърда. Ще получите една топка, колкото юмрук. Овийте го в найлоново фолио и го приберете в хладилника.
За плънката: 250гр гъби 1 малка главичка лук 8бр ролца от раци 50гр счукани ядки - лешници, орехи, бадеми. Ядките да са обелени. Ако не сте си купили обелени сурови лешници от магазина, правите следното: Бланширате ядките, които сте си произвели, във вряла вода за 1-2 минути. Обелвате ги и ги оставяте да изсъхнат. магданоз Всичките продукти за плънката нарязвате на дребни кубчета. В тиган с 3-4 лъжици олио ги минавате да поомекнат. Не ги варете.
Рибите: Цели пъстърви по около 250гр. Чистени, разбира се. Плънката ще ви стигне за 2-3 риби.
Приготвяне: Разделете тестото на 3 части - да имате 3 кори за 3 риби. Разточете го на кора - не изисква голям майсторлък. Стремите се да не го накъсате. Опитайте да постигнете овална форма на кората. Сложете в единия дълъг край риба, напълнете корема й с плънка. Покрийте рибата с кората и оформете като истинска риба. Направете й опашка, гръбна перка, люспи - разбирайте да ги очертаете с нож. Не дупчете дупки. Развихрете фантазията си. Така ще имате риба от тесто и в рибата - риба.
Пече се в тавичка, във фурна на 220 градуса. Тавичката не се подмазва - в тестото има достатъчно мазнина.
Не се плашете, че така дълго изглежда. Става бързо и продуктите са достъпни. Да ви е вкусно. Правете, яжте и пишете отзиви! | |
|
| |
VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Чет 08 Окт 2009, 01:20 | |
| Марси, много ти благодаря за рецептата! Но ще я направя на някакъв по-късен етап. С месенето на тесто съм скарана, всъщност никога не съм месила. Така или иначе рецептата съм си я преписала и един ден, ако ме хване музата, току виж съм я издокарала тая риба с тесто, правено от мен. Ако имаш други рецепти за пъстърва без тесто, давай ги! | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Чет 08 Окт 2009, 01:50 | |
| Рецептата е много интересна и добре поднесена! | |
|
| |
Marcy AVATурист
Брой мнения : 132 Регистриран : 12.04.2009 Age : 53
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Пет 09 Окт 2009, 00:46 | |
| Ако не ви се меси, вземете си бутер-тесто. То не е същото, ама нали е маслено. | |
|
| |
natali Фотошопър
Брой мнения : 3871 Регистриран : 13.04.2009 Послание : Там....където всичко е възможно
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 13 Окт 2009, 03:22 | |
| Я и аз да се включа тука Така....решила съм да правя кюфтета със сос- Водна видях че си правила,ако може да кажеш как ги правиш,защото съм правила с лучен,с доматен,но със бял сос не съм правила никога. Няма да откажа и други предложения разбира се така че давайте някое вкусно сосче. | |
|
| |
Marcy AVATурист
Брой мнения : 132 Регистриран : 12.04.2009 Age : 53
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 13 Окт 2009, 11:14 | |
| И аз бих искала да видя рецептата на ВОДНА за нейните кюфтета с бял сос - обичам бели манджи. А тези с кайма не съм най-голяма фенка. Наложи да ги включа трайно в менюто на семейството, когато детето започна да яде човешка храна, защото са подходящи за малки деца. Но пържени кюфтета е табу или почти. Ако ги обичате, опитайте "Малки тайни за пържени кюфтета" на Маги - добро е, изпробвах го. Ето и моята рецепта:
Кюфтета с бял сос
За кюфтетата: 500гр кайма 1 супена лъжица ориз 1 глава лук 1 яйце морков, целина, магданоз, оцет
За соса: 1 кисело мляко 2 яйца 2-3 супени лъжици брашно лимон, масло
Приготвяне на кюфтетата: Оризът се измива и се сварява до полуготовност. Ако не е подварен, като се сложи в кюфтетата ще ги "пръсне" при варенето. Оцеждате го и оставяте да се охлади. Омесвате каймата с цялото яйце или само с белтъка (той е, който стяга кюфтетата), ориза, половинката глава лук настъргана, ситно нарязан магданоз. Намокряте си ръцете с вода, в която сте добавили няколко капки оцет и оформяте на топки. Овалвате ги в брашно. Използвам същата техника и при супа топчета. Оцетът спомага да ги държи цели при варенето. В тенджера със студена вода слагате едро наряните парчета целина, морков, останалия лук (ако ви се разправя, можете да го запечете на сух тиган), дръжките от магданоза. Когато заври, пускате кюфтетата. Готови са, когато изплуват отгоре. Изваждате ги и прецеждате бульона.
Приготвяне на соса: Подгответе гладка каша от киселото мляко, яйцата, брашното и малко охладен бульон. Слагате на котлона и завирате, като бъркате постоянно с тел, за да не загори и да не стане "на вълци" (на бучки). Ако се сгъстява повече, отколкото искате, прибавяйте от бульона, докато достигнете желаната гъстота. Веднага след свалянето от огъня прибавете бучка масло, за да го деглазирате - придобива лек гланц. По желание добавяте сок от лимон - на вкус.
Сервиране: Слагате кюфтета в чинията за сервиране и поливате със соса. Можете да декорирате, ако полеете върху порцията масло, в което сте пържили моркови.
Надявам се да ви е вкусно. | |
|
| |
VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 13 Окт 2009, 12:39 | |
| Моята рецепта е малко по "през просото" от рецептата на Марси. Кюфтенца в бял сосЗа кюфтенцата:500 гр. кайма 1 глава лук 1 морков 1 чушка 1 шепа ориз За соса:3 супени лъжици брашно 100 мл. прясно мляко 2 жълтъка Чушката, моркова и лука ги настъргах с рендето. /По-лесно ми е, отколкото да ги ситня на малки парченца/. В една купа смесих каймата с настърганите зеленчуци и ориза. /Аз не варя ориза предварително, кюфтетата не се пръснаха/. Оформих кюфтетата. Сложих на котлона вода с малко сол. След завирането и, пуснах кюфтенцата вътре. Щом като се е сварил ориза, значи кюфтенцата са готови. В прясното мляко разбих жълтъците и брашното. Тази кашичка я прибавих в тенджерата при кюфтетата, прибавих и подправките. /Аз си правя смес от "Вълшебен вкус" на МАГИ - Пиле и 10 зеленчука/. Намалих котлона, изчаках да се посгъсти кашичката и готово. Станаха много вкусни. Надявам се и на вас да ви харесат! Бон апети! | |
|
| |
Фрина Модератор
Брой мнения : 8407 Регистриран : 22.04.2009 Послание : Там, където има ЛЮБОВ...
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 13 Окт 2009, 19:33 | |
| Такааааа.... Моля за вкускна рецепта за... КРЕМ ПИТА!!!! | |
|
| |
VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 13 Окт 2009, 20:07 | |
| Ето я моята рецепта за крем пита с домашна юфка, която изрових от тефтера на майка ми. Крем пита1 пакет домашна юфка 1/4 пакетче масло от малките 1 ч.ч. захар 3 яйца 5-6 с. л. брашно 1 литър прясно мляко есенция ванилия Юфката се изсипва в тавичка. Върху нея нарязваме маслото на кубчета. Слагаме във фурната и разбъркваме периодично, докато се разтопи маслото и се позачерви юфката. Прясното мляко заедно със едната чаена чаша захар се изсипват в тенджерка и се слагат на котлона, да се разтопи захарта. Едното цяло яйце + 2 жълтъка и брашното се разбъркват в малко от млякото на кашичка, прибавяме и ванилията. Тази смес се изсипва на тънка струя в тендежерката с млякото и захарта. Изчакваме крема да се посгъсти и го изсипваме върху готовата юфка, която сме изкарали от фурната. Разбъркваме много добре крема с юфката, заглаждаме и оставяме да поизстине. Останалите два белтъка се разбиват с 3 с.л. захар. Тази смес изсипваме върху сладкиша. Слагаме отново във фурната, докато порозовее заливката. Става много бързо и е страшно вкусно. Да ви е вкусно и на вас!
Последната промяна е направена от VODNA на Сря 14 Окт 2009, 18:14; мнението е било променяно общо 2 пъти | |
|
| |
Фрина Модератор
Брой мнения : 8407 Регистриран : 22.04.2009 Послание : Там, където има ЛЮБОВ...
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 13 Окт 2009, 20:08 | |
| Ихаааа, колко бърз отговор.... Сега ще я разгледам подробно и непремено ще я направя, че съм се навила | |
|
| |
VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 13 Окт 2009, 20:16 | |
| Фрина, да кажеш как е станала. Дано ти хареса! | |
|
| |
Божествена АVAпристрастен
Брой мнения : 3246 Регистриран : 12.04.2009
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 13 Окт 2009, 20:17 | |
| Рецептата е супер...аз я правя с макарони обаче вместо с юфка и пак става великолепно. | |
|
| |
Marcy AVATурист
Брой мнения : 132 Регистриран : 12.04.2009 Age : 53
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 13 Окт 2009, 23:24 | |
| Божествена, поръчвам си твоята рецепта за Балканджийска салата, моля! | |
|
| |
Фрина Модератор
Брой мнения : 8407 Регистриран : 22.04.2009 Послание : Там, където има ЛЮБОВ...
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Сря 14 Окт 2009, 11:43 | |
| Момичета искам да правя лазаня :)... Преди съм правила, но нямам рецепта , а искам да е изпробвано и вкусно ... Разчитам на вас !!! | |
|
| |
VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Сря 14 Окт 2009, 13:03 | |
| | |
|
| |
Фрина Модератор
Брой мнения : 8407 Регистриран : 22.04.2009 Послание : Там, където има ЛЮБОВ...
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Сря 14 Окт 2009, 20:57 | |
| Тук съм за отчет ... Направих крем питата !!! Няма лъжа, няма измама - възхитителна!!! Довечера ще обирам овациите (така е като се изявявам по-рядко, винаги ми се оценя ) Благодаря на Водна!!! Действително лесно и вкусно. Трябва да отворим тема Лесно и вкусно и всички да си пишат там лесните рецепти .... За сърцата... Предния път не можах да използвам рецептите, но сега пак имам сърца и мисля да направя винен кебап (както предложи Марси)... Много обичам, а мисля , че със сърца ще стане вкусно и интересно | |
|
| |
VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Сря 14 Окт 2009, 21:07 | |
| Много се радвам, Фрина, че ти е харесала крем питичката! Браво на теб! | |
|
| |
Фрина Модератор
Брой мнения : 8407 Регистриран : 22.04.2009 Послание : Там, където има ЛЮБОВ...
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Съб 17 Окт 2009, 18:10 | |
| Да се отчета ! Вчера сготвих сърца на винен кебап по рецептата на Марси . Стана разкошно... По-хубаво, отколкото дори със заешко месо (както обожавам кебапа...) Благодаря много на Марси! И все така да даваш страхотните си рецепти !!! По-натам мисля да пробвам и рецептите на Крис със сърца, защото, определно ми се струват вкусни и интересни | |
|
| |
Marcy AVATурист
Брой мнения : 132 Регистриран : 12.04.2009 Age : 53
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Нед 18 Окт 2009, 00:12 | |
| Благодаря на Фрина и Водна за търпението - получавате моята рецепта за
Лазаня с кайма и бешамел
Продукти: 500 гр кори за лазаня - препоръчвам италиански да си купите 500 гр кайма 500 гр домати - може и от консерва, но не пюре или сок 500 мл прясно мляко 3 супени лъжици брашно масло, кашкавал, олио, чесън, лук, сол, черен пипер, захар
Приготвяне: Каймата: В малка тенджерка с 4-5 лъжици олио задушете 1 глава лук, нарязана на дребни кубчета. Добавете каймата и доматите - обелени и нарязани. Варете при непрекъснато бъркане. Когато каймата е почти сварена прибавете сол на вкус, 1 чаена лъжичка захар, няколко счукани скилидки чесън, черен пипер.
Бешамел: Разтопете в съдче 50 гр масло и малко олио. Сложете брашното и бъркайте до леко златист цвят. Прибавете свареното и охладено мляко. Посолете. Бъркайте с тел, да не стане на "вълци", докато стане на гъста каша. След като отстраните от огъня добавете още малко масло.
Лазаня: Варете корите за лазаня според инструкцията на производителя.
Редене: Намажете дъното на тавичката със слой бешамел. Наредете ред кори. Покрийте с бешамел и отгоре от соса с каймата. Оформете по същия начин 3-4 пласта като ръсите и настърган кашкавал или сирене между слоевете.Отгоре залейте с останалия бешамел . Гарнирайте със сирене и малко масло. Запечете във фурна на 180 градуса за 30 минути. Сервирайте лазанята топла с настърган кашкавал отгоре. | |
|
| |
VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Нед 18 Окт 2009, 00:17 | |
| Марси, ти си като енциклопедия в кухнята. Благодаря за рецептата! Ще я пробвам, непременно. Не знаех, че корите за лазаня се варят. | |
|
| |
Marcy AVATурист
Брой мнения : 132 Регистриран : 12.04.2009 Age : 53
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Нед 18 Окт 2009, 00:35 | |
| Варят се, ако е написано в упътването от производителя. Има и такива, които не се варят. Аз предпочитам тези с варене и тези с яйца. | |
|
| |
Божествена АVAпристрастен
Брой мнения : 3246 Регистриран : 12.04.2009
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Нед 18 Окт 2009, 17:01 | |
| - Marcy написа:
- Божествена,
поръчвам си твоята рецепта за Балканджийска салата, моля! Извини ме за закъснението. Ето рецептата... Правя всичко на око. Печени и обелени чушки нарязани на ситно. Натрошено сирене...аз обичам с повече. Цедено кисело мляко, може и заквасена сметана. Олио - 1ч.л. Магданоз Няколко стъкчета дивисил. Сол на вкус Всичко се разбърква добре и се изяжда за отрицателно време!!! | |
|
| |
Marcy AVATурист
Брой мнения : 132 Регистриран : 12.04.2009 Age : 53
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Нед 18 Окт 2009, 18:25 | |
| Божествена, много благодаря! Ще си я правя с голямо удоволствие и няма да забравя, че рецептата е от теб. Аз обожавам млечни продукти. А и тази салата е съвместима с диетата ми! | |
|
| |
Фрина Модератор
Брой мнения : 8407 Регистриран : 22.04.2009 Послание : Там, където има ЛЮБОВ...
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Пон 19 Окт 2009, 19:43 | |
| Марси, много ти благодаря за рецептата за лазаня!!! Точно тазаи със сос бешамен исках!!! А сега искам да попитам за ПЕЛМЕНИ... нЕ НЕ МИРАМ МНОГО ГОЛЯМА РАЗЛИКА МЕЖДУ ПЕЛМЕНИТЕ И РАВИОЛИТЕ... иСКАМ РАЦЕПТА С ПЕЛМЕНИ... (НЕ ЗА ПЕЛМЕНИ )... С КАКВО ВЪРВЯТ ИЛИ ПО-ТОЧНО КАКЪВ СОС.... | |
|
| |
Marcy AVATурист
Брой мнения : 132 Регистриран : 12.04.2009 Age : 53
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 20 Окт 2009, 00:36 | |
| Фрина, благодаря за предизвикателството с пелмените. Те всъщност се сервират почти без нищо - бульонът, в който са варени + сметана Мен щяха да ме линчуват в Русия, че добавях разни неща към тях - за тях е кощунство да им опорочиш рецептата. Ама ми бяха леко блудкави. За пръв път, откакто стартира темата, потърсих варианти в търсачките. Ето традиционното приготвяне и сервиране: http://www.megapovar.ru/master1.phpСпоред мен е по-интересно какво ще има в плънката. Ще напиша рецепти в следващи постове. | |
|
| |
Marcy AVATурист
Брой мнения : 132 Регистриран : 12.04.2009 Age : 53
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 20 Окт 2009, 00:54 | |
| Пелмени "Мечтата на мързеливеца"
Продукти: Замразени пелмени Равни количества сметана и майонеза 2 кисели краставички - нарежете на дребно сол, 2 скилидки чесън
Приготвяне: От продуктите разбъркайте сос. Добавете пелмените, както са замразени. Намаслете си тавичка и излейте сместа. Поръсете с копър. Печете на 180 градуса 15-20 мин | |
|
| |
Lavender AVAЛюбист
Брой мнения : 568 Регистриран : 25.04.2009
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 20 Окт 2009, 01:28 | |
| - Божествена написа:
- Marcy написа:
- Божествена,
поръчвам си твоята рецепта за Балканджийска салата, моля! Извини ме за закъснението. Ето рецептата... Правя всичко на око. Печени и обелени чушки нарязани на ситно. Натрошено сирене...аз обичам с повече. Цедено кисело мляко, може и заквасена сметана. Олио - 1ч.л. Магданоз Няколко стъкчета дивисил. Сол на вкус Всичко се разбърква добре и се изяжда за отрицателно време!!! Ммммм! Тази салатка много ми допада Пействам си я. | |
|
| |
Фрина Модератор
Брой мнения : 8407 Регистриран : 22.04.2009 Послание : Там, където има ЛЮБОВ...
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 20 Окт 2009, 12:13 | |
| | |
|
| |
VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 20 Окт 2009, 12:17 | |
| А аз си поръчва рецтата за рибена супа на Шоколад! | |
|
| |
Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 20 Окт 2009, 12:20 | |
| | |
|
| |
Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 20 Окт 2009, 12:21 | |
| Заповядай ФРИНА.. бързо ,лесно и много вкусно
10 средни по големина картофа (около 1кг) 200 г сирене 100 г кашкавал (сирене) 2 с.л. олио 1 глава лук 2 с.л. краве масло 5-6 скилидки чесън 1 с.л. сух магданоз 1/2 връзка пресен магданоз
Обелваме картофите и ги настъргваме на едро ренде.
Смесваме ги с настърганото на ситно с ренде сирене,настъргания кашкавал, нарязания на ситно лук, нарязаните също на ситно скилидки чесън, сухия и нарязания на ситно пресен магданоз, олиото и кравето масло.
Объркваме добре сместа и я сипваме в тава. Печем в умерена фурна, докато патетникът се запече отгоре – тогава го объркваме с лъжица и наливаме 1 чаена чаша топла вода. Допичаме десетина минути.
Патетникът се поднася топъл.
или...
1 кг картофи 2 - 3 яйца 1 глава кромид лук 2 с.л. олио сол на вкус
по желание сирене, кашкавал черен пипер на вкус букет от подправки по наш вкус - джоджен, чубрица, риган, мащерка, копър
Обелвате и настъргвате на ренде около 1 кг картофи. Оставяте картофите настъргани за 2-3 минути във вода (в гевгир) след което ги изцеждате. Прибавяте сол на вкус (може и да я пропуснете), олио, яйцата и лука, (настърган или пусната в блендер на пулс). Обърквате добре сместа и я изсипвате в тава подмазана с олио и притискате с ръце да се уплътнят картофите. Печете първоначално на долна фурна, а след това на горна. Отгоре пататника може да се поръси с настърган кашкавал. Запича се до зачервяване | |
|
| |
VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 20 Окт 2009, 12:25 | |
| Момичета, ще разпръсна рецептите по съответните теми, за да е по-лесно, когато ги търсим. С молба, да пишем отзиви и последващите си коментари там, в съответната тема. | |
|
| |
Фрина Модератор
Брой мнения : 8407 Регистриран : 22.04.2009 Послание : Там, където има ЛЮБОВ...
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Вто 20 Окт 2009, 12:29 | |
| Криссссссс, много си бърза! звучи наистина вкусно!!! Бравос!!!! Ще гледам да разнообразя кухнята си, благодаряние на вас Марси, благодаря за бързото включване по ПЕЛМЕНИТЕ... НАИСТИНА МИ Е МНОГО ИНТЕресно и се надявам скоро и там да се представя Водна, чудесна идея... Наистина ще е по-лесно!!! Бравос... И отзивите, действително е добре да са там | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Чет 22 Окт 2009, 01:34 | |
| - VODNA написа:
- А аз си поръчва рецтата за рибена супа на Шоколад!
Ами тя е много лесна - правя я като пилешката - с мнооооого зеленчуци и пангасиус! Разликата ми е само в закваската - без яйце е! Ползвам или само кисело мляко,или заквасена сметана! | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| |
| |
Фрина Модератор
Брой мнения : 8407 Регистриран : 22.04.2009 Послание : Там, където има ЛЮБОВ...
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Пет 06 Ное 2009, 16:52 | |
| Моля за рецепти с ТИКВА!!! | |
|
| |
Marcy AVATурист
Брой мнения : 132 Регистриран : 12.04.2009 Age : 53
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Пет 06 Ное 2009, 18:55 | |
| Фрина, ще имаш ли търпение до понеделник, че ще пътувам днес и ще отсъствам през уикенда? Ще ти напиша рецептата за тиквеника, който прави мъжа ми. А може и да конкретизираш въпроса си - дали искаш десерти с тиква или ястия.
P.S. Между другото в момента тече конкурс за рецепти с тиква в един руски форум. Попитах ги дали приемат участници от чужбина. Да, с удоволствие, но не могат да им изпратят награда. | |
|
| |
Фрина Модератор
Брой мнения : 8407 Регистриран : 22.04.2009 Послание : Там, където има ЛЮБОВ...
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА Пет 06 Ное 2009, 18:58 | |
| Това , за наградате е интересно... Ами, не знам , Марси... Имам две тикви и не искам само да ги пека, както винаги и половината да я хвърля... Напиши ми рецептата с тиквеника, а иначе, приемам всякакви рецепти, които сте изпробвали и ви харесват | |
|
| |
Sponsored content
| Заглавие: Re: ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА | |
| |
|
| |
| ПОРЪЧАЙ СИ...РЕЦЕПТА | |
|