| Мисли за мислите!!! | |
|
+6sahara CARAMEL Божествена gergana1958 Gti ШОКОЛАД 10 posters |
Автор | Съобщение |
---|
ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Мисли за мислите!!! Пон 20 Юли 2009, 17:48 | |
| Предлагам тук да разнищваме "крилатите мисли" на известни личности,писатели,философи!!! Започвам! Как разбирате Диоген На чешмата видях едно дете да пие от шепите си - и захвърлих чашата си. | |
|
| |
Gti АVAприятел
Брой мнения : 325 Регистриран : 16.04.2009
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Вто 21 Юли 2009, 14:40 | |
| Разбирам го така ,че човек няма нужда от нищо ,всичко от каквото се нуждае той го притежава.Като изключим необходимостта да задоволим физиологичните си нужди от храна ,вода и прочие човек може без абсолютно нищо друго. | |
|
| |
gergana1958 AVAФен
Брой мнения : 1031 Регистриран : 26.05.2009
| |
| |
Божествена АVAпристрастен
Брой мнения : 3246 Регистриран : 12.04.2009
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Вто 21 Юли 2009, 15:49 | |
| Едва ли не чашата ще спре удоволствието от това да пиеш с пълни шепи... Знам, че Диоген е против всички "придобивки" на човечеството каквато е тук чашата...Те спират завръщането към онова простото създадено от природата... | |
|
| |
Gti АVAприятел
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Пет 24 Юли 2009, 04:05 | |
| - Цитат :
- Повечето хора са се затворили в зоната на собственото си удобство .Най-доброто което можеш да направиш за себе си ,е редовно да излизаш от тези граници
Това го прочетох пак в тази книга "Монахът ,който продаде своето ферари" | |
|
| |
CARAMEL АVAприятел
Брой мнения : 214 Регистриран : 13.04.2009 Age : 40 Послание : Пловдив
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Пет 24 Юли 2009, 14:50 | |
| „Имаш ли своето "защо?" в живота, ще можеш да понесеш почти всяко "как?".“ Ницше | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Пет 24 Юли 2009, 15:02 | |
| Ами...той си го е казал!!! Границите са не,за да ограничават,а за да те стимулират да ги прескачаш!!! Особено,когато са в съзнанието ни!!! Именно това най-много ме възмущава и дразни...ограничеността,която сами си налагаме- духовна,умствена... Ще дам и друг подобен пример,в подкрепа на тази мисъл! Примерът е под формата на филм! http://kino.dir.bg/film.php?id=3191Винаги има и трети вариант!!! | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Пет 24 Юли 2009, 15:05 | |
| - CARAMEL написа:
- „Имаш ли своето "защо?" в живота, ще можеш да понесеш почти всяко "как?".“ Ницше
ЗАЩО,ми е любимият въпрос,а Ницше ми е любимият философ!!! Много хубава и вярна констатация!!! Трябва да търсим въпросите,отговорите, причините в живота...постоянно! "Защо" е мисъл!!! | |
|
| |
CARAMEL АVAприятел
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Пет 24 Юли 2009, 15:39 | |
| | |
|
| |
Божествена АVAпристрастен
Брой мнения : 3246 Регистриран : 12.04.2009
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Пет 24 Юли 2009, 17:10 | |
| - CARAMEL написа:
- „Имаш ли своето "защо?" в живота, ще можеш да понесеш почти всяко "как?".“ Ницше
Това за мен е постоянното търсене и осъвършенстване. Погледнеш ли проблема в очите, видиш ли го, а не да го отминаваш ще се намери и изход и решение. Независимо за какво се касае и чрез какви средства ще се постигне . | |
|
| |
Gti АVAприятел
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Съб 25 Юли 2009, 04:13 | |
| - Цитат :
- Хората ,които изучават другите са мъдри,но онези ,които изучават себе си са просветлени.
- Цитат :
- В превъзходството ти над другите няма нищо благородно .Истинското благородство се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Отново из "Монахът ,който продаде своето ферари".
Последната промяна е направена от Gti на Съб 25 Юли 2009, 21:41; мнението е било променяно общо 1 път | |
|
| |
Gti АVAприятел
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Съб 25 Юли 2009, 21:40 | |
| "Никой не е свободен ,ако не е господар на себе си" Епиктет | |
|
| |
Gti АVAприятел
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Нед 02 Авг 2009, 20:56 | |
| Ето една моя мисъл: Щастието е избор! И нещо ,което много ми хареса: "Границите на живота ти не са нищо друго ,освен творение на аза." | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Съб 08 Авг 2009, 03:23 | |
| По повод свободата скоро гледах един разтърсващ филм!!! Та...свободата не е ли самота??? | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Съб 08 Авг 2009, 03:46 | |
| А какво ще кажете за това... "знанието не ни прави по-добри, нито по щастливи" ? | |
|
| |
Gti АVAприятел
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Съб 08 Авг 2009, 17:38 | |
| - ШОКОЛАД написа:
- По повод свободата скоро гледах един разтърсващ филм!!! Та...свободата не е ли самота???
За мен не .Ще гледам филма,благодаря ти.Но свободата както някой беше казал е голяма отговорност,която не всички искат да поемат. | |
|
| |
Gti АVAприятел
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Съб 08 Авг 2009, 17:41 | |
| - ШОКОЛАД написа:
- А какво ще кажете за това...
"знанието не ни прави по-добри, нито по щастливи" ? Шоколад ,не съм съгласна ,от личен опит ти го казвам,знанието ми по повод някои неща ме направиха доста по добра ,доста по-търпелива и безкрайно щастлива.Има някаква уловка ,защо започва с малка буква ?Моляте дай началото и края на това,което пише. | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Съб 08 Авг 2009, 18:19 | |
| Това е изказване на Хайнрих фон Клайст! Той е казал също и това... Когато обичаш не правиш разлика между ухапване и целувка. Изказването за знанието е толкова философско и тъжно,защото понякога е точно така!!! | |
|
| |
Gti АVAприятел
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Съб 08 Авг 2009, 18:53 | |
| - ШОКОЛАД написа:
- Това е изказване на Хайнрих фон Клайст! Той е казал също и това...Когато обичаш не правиш разлика между ухапване и целувка.
Изказването за знанието е толкова философско и тъжно,защото понякога е точно така!!! Сега се досещам защо, понякога се получава така,зависи от степента на вярата.Примерно двама души четат или научават нещо едно и също ,само ,че единият въобще недопуска прочетеното или наученото за истина,на такива хора им се казва ,че все едно имат капаци на очите.Или друг термин съм виждала казва се тунелно виждане.Разбираш ли какво искам да ти кажа? | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Съб 08 Авг 2009, 18:59 | |
| Разбирам те...За мен е по-скоро ... Доброто и щастието не зависят от знанието!!! Може да си добър и без да "знаеш"...можеш и да си щастлив! Злото също не зависи от знанието...за съжаление! Понякога го има дори благодарение на него!!! | |
|
| |
sahara АVAприятел
Брой мнения : 239 Регистриран : 22.04.2009 Age : 41
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Съб 08 Авг 2009, 19:04 | |
| Като стана дума за свобода,кажете какво според вас означава да си свободен? Мисля,че свободата е само дума. Реалано не съществува! | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Съб 08 Авг 2009, 19:06 | |
| | |
|
| |
Gti АVAприятел
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Съб 08 Авг 2009, 19:38 | |
| - ШОКОЛАД написа:
- Разбирам те...За мен е по-скоро ... Доброто и щастието не зависят от знанието!!! Може да си добър и без да "знаеш"...можеш и да си щастлив!
Злото също не зависи от знанието...за съжаление! Понякога го има дори благодарение на него!!! Taka e. | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Пет 25 Сеп 2009, 03:43 | |
| "Когато нямаш повече сълзи,смей се!" (Амос Оз) | |
|
| |
VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Пет 25 Сеп 2009, 13:00 | |
| - ШОКОЛАД написа:
- "Когато нямаш повече сълзи,смей се!" (Амос Оз)
Какво друго ми остава? Да умирам? Не! Ще се смея! Ще се смея на всичко, на проблемите, на гадорията, на всичко... и ще изгрее слънце. | |
|
| |
CARAMEL АVAприятел
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Пет 25 Сеп 2009, 13:07 | |
| | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Пет 25 Сеп 2009, 15:52 | |
| Чета я в момента! Аз незнам как да го разбирам...По-скоро май е почти същото... Това е като безкрайно преливане едно в друго...и накрая забравяш кое е било първото...Плачът,сълзите...те пречистват...Длъжни сме да се въртим на въртележката,независимо дали ни е до смях или до плач! Не заради нас самите,а заради другите! | |
|
| |
Ms SMITH AVAЛюбист
Брой мнения : 942 Регистриран : 05.09.2009
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Вто 29 Сеп 2009, 20:10 | |
| - Gti написа:
- ШОКОЛАД написа:
- По повод свободата скоро гледах един разтърсващ филм!!! Та...свободата не е ли самота???
За мен не .Ще гледам филма,благодаря ти.Но свободата както някой беше казал е голяма отговорност,която не всички искат да поемат. Тази мисъл е на Фройд,съгласна съм напълно с теб Джи,товарът не е малък,особено ако не си способен да управляваш нуждите си. Аз ще споделя нещо от учителя на колежката ШОКОладова Ницше,защото ми е кредо и в живота (поне се старая да бъде независимо от цената,която плащам)- " # Не разбирам, защо трябва да злословничим. Ако искаме да злепоставим някого, достатъчно е да кажем някаква истина за него."Простичко и ясно. Към днешна дата и актуално дори.Толкова ли сме подмолни и прикрити,че воала над Истинската ни същност е изтъкан от лъжи и злоба? | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Сря 30 Сеп 2009, 01:21 | |
| Мъдрец е Ницше! И да,толкова сме подмолни,но сме също толкова и НЕсмели! Защото истината боли само тогава,когато си слаб,за да се справиш с нея...Иначе е толкова полезна,поучителна...истинска! Но ще я приемаме по-лесно, когато дори маааалко поне се отърсим от докачливата си консервираност! | |
|
| |
Марчелина AVAЛюбист
Брой мнения : 539 Регистриран : 13.04.2009 Age : 43 Послание : Филибето
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Чет 01 Окт 2009, 12:37 | |
| "# Не разбирам, защо трябва да злословничим. Ако искаме да злепоставим някого, достатъчно е да кажем някаква истина за него."
Изключителна мисъл! Твърде вярна и твърде подвеждаща-поне за мен! В такъв смисъл,че казаната истина-но не директно в очите на човека, а в негово отсъствие-или както казваме-"зад гърба му", е отново злосновничене! Поне за мен! Аз така ги разбирам нещата за себе си!
п.п.-нещо ми се губят таговете,затова не успях да направя мисълта като цитат! | |
|
| |
Ms SMITH AVAЛюбист
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Чет 01 Окт 2009, 17:23 | |
| - ШОКОЛАД написа:
- Мъдрец е Ницше! И да,толкова сме подмолни,но сме също толкова и НЕсмели! Защото истината боли само тогава,когато си слаб,за да се справиш с нея...Иначе е толкова полезна,поучителна...истинска! Но ще я приемаме по-лесно, когато дори маааалко поне се отърсим от докачливата си консервираност!
Ako тази консервираност е заела мястото на смелостта,то ще да е от слабост!Подкрепям с две ръце.А колко струва смелостта?И смелост ли е истината,или възпитание на морала и инстинктите у човека?! Риторична съм..мисълта е еквивалентна на "Който се плаши от мечки не ходи в гората.." мен ако питаш.. | |
|
| |
Ms SMITH AVAЛюбист
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Чет 01 Окт 2009, 17:28 | |
| - Марчелина написа:
- "# Не разбирам, защо трябва да злословничим. Ако искаме да злепоставим някого, достатъчно е да кажем някаква истина за него."
Изключителна мисъл! Твърде вярна и твърде подвеждаща-поне за мен! В такъв смисъл,че казаната истина-но не директно в очите на човека, а в негово отсъствие-или както казваме-"зад гърба му", е отново злосновничене! Поне за мен! Аз така ги разбирам нещата за себе си!
п.п.-нещо ми се губят таговете,затова не успях да направя мисълта като цитат! А ако погледнеш малко по-дълбоко от буквалния смисъл? Съгласна съм с първите две изречения-мисълта е изключителна и толкова вярна,че дори подвеждаща.... | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Чет 01 Окт 2009, 17:41 | |
| - Ms SMITH написа:
- ШОКОЛАД написа:
- Мъдрец е Ницше! И да,толкова сме подмолни,но сме също толкова и НЕсмели! Защото истината боли само тогава,когато си слаб,за да се справиш с нея...Иначе е толкова полезна,поучителна...истинска! Но ще я приемаме по-лесно, когато дори маааалко поне се отърсим от докачливата си консервираност!
Ako тази консервираност е заела мястото на смелостта,то ще да е от слабост!Подкрепям с две ръце.А колко струва смелостта?И смелост ли е истината,или възпитание на морала и инстинктите у човека?! Риторична съм..мисълта е еквивалентна на "Който се плаши от мечки не ходи в гората.." мен ако питаш.. Риторична и смела! Колко струва смелостта...? Струва,колкото едни отворени очи!А Истината е предизвикателство,понякога заблуда,друг път е спасение...Пак зависи от очите!....Смелост е да можеш да я погледнаеш... | |
|
| |
Ms SMITH AVAЛюбист
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Чет 01 Окт 2009, 17:52 | |
| Абсолютно права! | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Пет 09 Окт 2009, 01:58 | |
| Социологическите изследвания показват, че всички, които седнат върху таралеж, веднага започват да мислят за задниците си. И никой не се сеща за таралежа...????????? | |
|
| |
VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Чет 22 Окт 2009, 12:52 | |
| "Не наследяваме света от родителите си, взимаме го назаем от децата си."???? | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Нед 01 Ное 2009, 22:56 | |
| " За глухия,всички които танцуват,са луди!" | |
|
| |
Gti АVAприятел
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Сря 18 Ное 2009, 17:54 | |
| ''Има истини,които не могат да бъдат приети без подготовка" Пако Рабан | |
|
| |
Gti АVAприятел
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Сря 18 Ное 2009, 22:45 | |
| "Откажи се от очакванията за да си отидат разочарованията" "Ние е сме разочаровани ,само ,когато не се оправдават очакванията ни!"Думите на Жанет Орфану звучат мъдро?Дали да не пробвам?Вие какво ще кажете?
P.s.Чудесно е ,че Ви има! | |
|
| |
CARAMEL АVAприятел
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Пет 20 Ное 2009, 20:53 | |
| Откакто живея на този принцип,ми е по-леко на душата. Абсолютно вярно е!Ако нямаш никакви очаквания от хората,ще имаш по-малко разочарования.Винаги ме е било страх от разочарованието,не знам защо,сякаш това е една стълба надолу,за човека от когото съм се разочаровала. И ако се замислим,в повечето случаи излиза така,че се караме с хората,защото сме имали очаквания за това как трябва да се случи дадено нещо,или какво трябва да кажат,а когато не го направят,(защото те не са длъжи,а пък и са различни от нас,нормално е да мислят и вършат нещата по различен начин) ние се разочароваме и се получават едни безсмислени конфликти и битовизми,нещо много изразено в едни семейни отношения.Когато не се говори между съпрузите,а всеки очаква,че другия знае какво да направи и какво да каже и се получават разминавания. | |
|
| |
Фрина Модератор
Брой мнения : 8407 Регистриран : 22.04.2009 Послание : Там, където има ЛЮБОВ...
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! Чет 11 Фев 2010, 20:25 | |
| " Хората са по-морални отколкото се мислят и са далеч по-неморални отколкото могат да си представят." Зигмунд Фройд | |
|
| |
Sponsored content
| Заглавие: Re: Мисли за мислите!!! | |
| |
|
| |
| Мисли за мислите!!! | |
|