| Гръцка кухня | |
|
|
Автор | Съобщение |
---|
Сапфира AVAЛюбист
Брой мнения : 877 Регистриран : 23.04.2009 Age : 42 Послание : при делфините
| Заглавие: Гръцка кухня Чет 23 Апр 2009, 21:05 | |
| Споделете любимите си ястия от гръцката кухня. Какво харесвате, какво не харесвате... какво сте опитвали или имате желание да опитате?!
Аз ще ви споделя последната рецепта която научих сега в понеделника на една салата. Тиросалата се казва (τυρί/тири означава сирене и оттам името салата със сирене)
Парче сирене се покрива с тънки резени домат и се слага във фурната/скаричка или в микровълнова докато омекне. След това заедно с една зелена люта чушка (изпечена и обелена) се стриват с вилица/ или пасират. Добавя се малко олио или зехтин и е готова за хапване. Аз не обичам люто, но на Великден се скъсах да ям от нея. | |
|
| |
VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Чет 23 Апр 2009, 21:11 | |
| За гръцката кухня незнам почти нищо. Много ще се радвам, ако споделиш и други изкушения с нас. Обещавам да пробвам и да показвам снимков материал на резултата. | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Чет 23 Апр 2009, 21:26 | |
| | |
|
| |
Gemeli AVAтьор
Брой мнения : 75 Регистриран : 13.04.2009
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Чет 23 Апр 2009, 22:56 | |
| Аз много харесва Арпа Фиде с Пилешко месо Страхотно ядене е! Приготвя се като пилешкото месо се запържи и леко задуши във тенджера и след това се прибавя арпа фидето/ като се приготвя все едно с ориз/ и подправките са - черен пипер, кимион, сол. Наистина е много вкусничко ! | |
|
| |
Сапфира AVAЛюбист
Брой мнения : 877 Регистриран : 23.04.2009 Age : 42 Послание : при делфините
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Пет 24 Апр 2009, 16:15 | |
| Κοκορέτσι - кокоретци Това е традиционно великденско ястие. Тази година имах възможността да го опитам и много ми хареса. Ще ви покажа и снимки, но все още са на лаптопа и не съм си ги прехвърлила на компютъра. Предполагам, че всяко семейство си има свой си начин на приготвяне, аз ще ви кажа при нас как го направиха. Вечерта преди Пасха едро нарязаното месо от агне или яре + черен дроб, бял дроб, може и сърце ги осолихме, малко черен пипер, прибавихме малко узо и бира и престояха цяла нощ завити с фолио. За кокоретци трябват и червата. Предварително ги обработваме с вар и хубаво се измиват. както си се чистят по принцип. На сутринта се приготвя жар и месото се нанизва на шиш като за чеверме. Червата се завиват върху месото. Всичко това се увива в алуминиево фолио и се върти на шиш около 4 часа... да кажем 3 часа с фолиото и после се сваля и се допича така за да хване коричка. Те пекат едновременно и агнето/ярето и кокоретци на два шиша един до друг. Може шиша да се върти ръчно, но може и с моторче. Става нещо невероятно наистина... тук е още във фолиото и поопечено вече
Последната промяна е направена от Treli_kardia на Съб 25 Апр 2009, 00:53; мнението е било променяно общо 1 път | |
|
| |
Божествена АVAпристрастен
Брой мнения : 3246 Регистриран : 12.04.2009
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Пет 24 Апр 2009, 17:40 | |
| | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Пет 24 Апр 2009, 17:45 | |
| Аз чакам сладичкоооооооооо! | |
|
| |
Сапфира AVAЛюбист
Брой мнения : 877 Регистриран : 23.04.2009 Age : 42 Послание : при делфините
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Пет 24 Апр 2009, 18:52 | |
| Ами ето нещо сладко за теб καλιτσούνια με κανέλα - калитцуня е критски сладкиш. този е с канела. 1 и 1/2 купичка сирене μυζήθρα - мизитра ( Мизитра: Това сирене се прави от суроватка на Фета и Кефалотири. Консумира се както прясно така и узряло Младото сирене е меко, а узрялото е твърдо и с пикантен вкус. Узрялото сирене се използва за настъргване. цитата е от тук http://for.journey.bg/topic.php?topic=186 има описание на видовете гръцко сирене ) - може да се замени със сирене рикота или маскарпоне 2 супени лъжици настъргано сирене μυζήθρα, него може да замените с пармезан или κεφαλοτύρι /кефалотири - жълто сирене/ 2 яйца - разделени жълтъците от белтъците 1/2 купичка кристална захар 2 супени лъжици размекнато масло 4 с.л. прясно мляко 1 щипка сол, 1 чаена лъжичка ванилена захар 2 купички брашно Пълнежа се приготвя като се разбъркват добре сирената и жълтъците, захарта, половин чаена лъжица канела и малко от разтопеното масло. сместа не трябва да е много течна нито много гъста, ако е много гъста може да се добави една лъжица прясно мляко. Оставя се настрани докато се приготви тестото за сладките Брашното и солта се размесват в купа, добавя се маслото и се смесва с ръце, добавя се ванилията, белтъците и мляко толкова, че да се получи меко тесто. Разделя се на малки парчета и се оставя малко да почине. След това се разточва с точилка и се изрязват малки кръгчета с чаша, в средата им се слага от пълнежа и се сгъват на две като преди това краищата им са намазани с вода или прясно мляко. Получават се като полумесечета. Отгоре се притискат с вилица и се слагат в тавичка покрита с намаслена хартия за печене. Пекат се до зачервяване. След това се поръсват със захар и канела. И още една рецепта за този сладкиш καλιτσούνια 2 - калитцуня Пълнежа се приготвя отново от това сирене мизитра или маскарпоне и ли рикота ако нямате възможност от гръцкото, 1 чаена лъжица канела , 2 с. лъжици захар, 1 жълтък, 1 чаена лъжица портокалови корички, 2 супени лъжици брашно, 1 разбито яйце за глазиране Тестото приготвяме от половин купичка зехтин, половин купичка захар, половин купичка кисело мляко, 2 разбити яйца, 1 ч.л. бакпулвер, 1/4 купичка бренди или подобен алкохол, 3 купички брашно. Смесват се отделно сухи от мокри съставки и се смесват в голяма купа. Тестото трябва да е мекичко. Разделя се на малки топки и се оставя 10тина минути да почине. Разточва се кора и се изрязват кръгчета. В средата им се поставя от пълнежа. краищата се навлажняват с вода или разбитото яйце и леко се притискат на места към средата, но не трябва да се затваря пълнежа. По скоро прилича на цветенце и все едно тичинките ми се виждат (т.е. пълнежа) Пекат се върху хартия намаслена около 20тина минути на 170-180 градуса. Трябва да станат приятно златисти. След което се поръсват обилно с ванилена захар и канела. Има вариант и да се изпържат като формата им е като на тези от първата рецепта. Пълнежа в средата и на полумесечета. Пържат се до златисто, поставят се върху кухненска хартия за да попие мазнината. накрая се наръсват с пудра захар или се заливат с разтопен мед. | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Пет 24 Апр 2009, 18:54 | |
| | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Съб 25 Апр 2009, 00:28 | |
| от гръцката кухня най-често правя ориз по гръцки ориза се прави както и при нас със някакво месце но се слагат и маслини без костилка се препоръчва става божествено и колкото повече...толкова по вкусно | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Съб 25 Апр 2009, 00:30 | |
| още малко
Зелен фасул по гръцки
Продукти 40 мл зехтин 80 гр лук кромид стар 2 ск. чесън стар 20 мл доматено пюре 1 ч.л. риган 30 гр пиперки червени 1000 гр фасул зелен
Приготвяне 1.Измийте и почистете фасула от краищата на шушулките 2.Обелете лука и чесъна и го нарежете на ситно 3.В дълбока тенджера сгорещете зехтина и запържете в него лука и чесъна до прозрачност 4.Разтворете доматеното пюре в 150 милилитра вода 5.Сипете фасула в тенджерата, разбъркайте го и добавете разреденото пюре 6.Ако е необходимо, долейте още вода 7.Похлупете съда и оставете боба да се задушава 25 минути на тих огън 8.Поръсете с ригана, сол и черен пипер на вкус 9.Варете още 10 минути 10.Отхлупете и варете, докато течността се изпари 11.Измийте чушката и я почистете от дръжката и семето 12.Нарежете я на тънки ивички 13.Сложете я при фасула и след няколко минути ястието е готово. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Съб 25 Апр 2009, 00:31 | |
| Картофи по кипърски
Продукти 2000 гр картофи 125 гр масло 50 гр галета
Приготвяне 1.Обелете и разрежете картофите по дължина на четири парчета 2.Поръсете ги с подправки (черен пипер, бахар, сол) и галетата и ги поставете в тава 3.Разпределете маслото на малки парчета отгоре и добавете 1 кафена чашка вода 4.Покрийте тавата плътно с готварско фолио и печете ястието на умерена фурна 1 час. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Съб 25 Апр 2009, 00:32 | |
| Милфльой с вкус на кафе
Продукти 400 гр кори за баница 375 гр пудра захар 3 бр. яйца 250 гр захар 10 мл ликьор 30 гр брашно тип 500
Приготвяне 1.Изпечете корите до зачервяване 2.Оставете ги да изстинат и ги нарежете 3.Междувременно карамелизирайте захарта 4.Преди да изстине, прибавете в нея ликьора с вкус на кафе, 1 супена лъжица нес кафе, 300 милилитра млечен крем и брашното 5.Оставете сместа да изстине 6.Разпределете я на четири равни части и я постевете между препечените кори 7.Отгоре поръсете с пудрата захар. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Съб 25 Апр 2009, 00:32 | |
| Запеканка от пиле с кашкавал (Кипър)
Продукти 1 бр. пиле 200 гр кашкавал 500 мл мляко краве прясно 3 бр. яйца 1/4 гр черен пипер млян 1/8 ч.л. кимион
Приготвяне 1.Сварете пилето в подсолена вода и го обезкостете 2.Месото нарежете надребно, смесете го с настъргания кашкавал и подправките 3.Изсипете сместа в намаслена тава и залейте ястието с разбитите яйца и млякото 4.Покрийте с фолио и печете в умерена фурна 40 минути. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Съб 25 Апр 2009, 00:33 | |
| Салата Хориатики
Продукти 100 гр кисели краставички 250 гр картофи 30 гр лук кромид стар 125 гр маслини 100 гр сирене краве 3 бр. цвекло листа 10 мл зехтин
Приготвяне 1.Нарежете зеленчуците на дребно и ги посолете леко 2.Картофите предварително се сваряват, а костилките на маслините - отстраняват 3.Добавете настърганото сирене, зехтина и нарязаната целина 4.Разбъркайте добре. | |
|
| |
Сапфира AVAЛюбист
Брой мнения : 877 Регистриран : 23.04.2009 Age : 42 Послание : при делфините
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Съб 25 Апр 2009, 00:50 | |
| - Lady Marmalad написа:
- Милфльой с вкус на кафе
На Пасха ядох милфей, една от снахите го беше донесла. С ягоди, млечен крем и сметана. Много беше вкусен, тя ни обеща рецептата. | |
|
| |
Сапфира AVAЛюбист
Брой мнения : 877 Регистриран : 23.04.2009 Age : 42 Послание : при делфините
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Съб 25 Апр 2009, 15:30 | |
| Шоко ги е виждала тези сладки, но аз ще ви ги покажа и на вас. Това са най-хубавите и ароматни коледни сладки За мен лични нищо друго не е толкова вкусно. Жалко, че са толкова сладки, че не мога да ям по много. Меломакарона / Μελομάκαρονα/ Продукти: 2 чаени чаши олио /по принцип може да се сложи и чаша олио, чаша масло/ 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. портокалов сок, 1 ч.ч. грис, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 100-150 г мед, 1 пакетче бакпулвер, индийско орехче на върха на кафена лъжичка, 1 пакетче канела /10-15 г/, 1 кафена лъжичка смляно карамфилче, 2-3 пакетчета ванилия, 50 мл уиски/бренди/или коняк, настъргана кора от 1 лимон и 1 портокал. Брашно около килограм, килограм и малко /за меко тесто/ За сиропа: килограм захар, литър вода, 500 г мед. За поръсване смлени орехи Замесва се меко тесто от всички продукти. Оформят се топчици колкото орех и се сплескват леко отгоре. Пекат се до готовност. Приготвя се сиропа, като захарта и водата се оставят да покипят 10тина минути и след това се добавя меда. Всяка сладка се потапя в сиропа за минутка докато поеме, но не се разкашка. Редят се в чиния и отгоре се наръсват богато със смлени орехи. Стават много сочни. и още един сладкиш Портокалов сиропиран сладкиш Продукти: 215г грис 180г кафява захар 100г лешници, фино смляни 200г зехтин 1 бакпулвер 5 яйца кората и сока от 2 портокала 1 супена лъжица кардамон 130г мед 200г захар Смесете смлените лешници с гриста и бакпулвера. разбийте олиото със захарта и прибавяйте едно по едно яйцата. След това добавяме портокаловата кора и кардамона. Добавяме мократа смес към сухата и разбъркваме добре до получаване на хомогенна смес с дървена лъжица. Сместа се изсипва в тавичка и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. пече се 40-45 минути до златисто. През това време приготвяме сиропа. В тенджерка изсипваме портокаловия сок от 2-та портокала, прибавяме малко вода и ги кипваме заедно с бялата захар и медът. Да поври 4-5 минутки. Още горещ сладкиша се нарязва на правоъгълници и се залива със сиропа. Сервира се студен. Може да се гарнира с изцедено кисело мляко или ванилов сладолед. | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Съб 25 Апр 2009, 22:51 | |
| ОБОЖАВАМ ГИИИИИИИИИИИИИ!!! Трели,скоро хапвах от Гърция баклава с шоколад и ми стана любима! Мисля да я пробвам скоро! | |
|
| |
VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| |
| |
Сапфира AVAЛюбист
Брой мнения : 877 Регистриран : 23.04.2009 Age : 42 Послание : при делфините
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Съб 22 Авг 2009, 22:39 | |
| | |
|
| |
ugra AVAгост
Брой мнения : 1 Регистриран : 25.08.2009
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Вто 25 Авг 2009, 05:56 | |
| Здравейте на всички. Преди години моята леля беше в Гърция. Като си дойде приготви прекрасно ястие което бе научила там. Сега се опитваме да си спомним тази гозба, но за съжаление нещо ни се губи в рецептата. Моля ви ако някой я знае нека подскаже. Горе доло това помним: Пилешкото месо се нарязва на хапки и се запържва, към него добавяме гъби и също се запържват. Знам че се добавя прясно мляко и подправки, но не помня имаше ли брашно. Ястието ври докато млякото остане на половина.Помня също така, че други продукти не се добавяха. Ако някой знае тази рецепта нека да я напише. Предварително благодаря. | |
|
| |
Сапфира AVAЛюбист
Брой мнения : 877 Регистриран : 23.04.2009 Age : 42 Послание : при делфините
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Пет 25 Юни 2010, 22:02 | |
| Хляб без мая / ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΜΑΓΙΑТази рецепта е от предаването γλυκές αλχημείες. Днес се оказа, че нямаме достатъчно хляб за обяд, а имахме много малко брашно и мама се сети, че си е записала рецептата в тетрадката. И така набързо замесихме тестото. В началото си мислехме, че нищо няма да се получи, защото тестото е меко, като пихтиесто, но стана много вкусна питка. Това, което отчитам като грешка е, че липсва сол. Самата питка стана много вкусна, но ако имаше и малко сол щеше да е по-добра. Ето и нужните продукти: 375 г брашно, 1 пак бакпулвер, 90 г размекнато масло, 125 г прясно мляко и 125 г вода. Всички продукти се размесват с миксер. Тестото се отделя от съда и се оформя с леко набрашнени ръце. Оформя се питката и се слага върху хартия за печене. Срязва се на 1 см дълбочина на кръст, отгоре се намазва с прясно мляко и се поръсва с брашно. Пе^е се за 10 мин на 220 градуса и после на 180 за още половин час. Може да се добавят вътре маслини или сухи плодове. | |
|
| |
Сапфира AVAЛюбист
Брой мнения : 877 Регистриран : 23.04.2009 Age : 42 Послание : при делфините
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Съб 26 Юни 2010, 02:23 | |
| Баница със сирене / Τυρόπιτα, τυρόπιτακια Рецептата за начина на точене е от жената при която работих в Германия. Продукти: 600 г брашно (пресято), сол, 1 - 2 с.л. бяло вино или оцет, 3-4 с.л. зехтин масло, сирене, може малко цедено кисело мляко - 1-2 лъжици, 2-3 яйца (може и да е само със сирене). 400 г за разточването В дълбок съд се изсипва брашното и се прави кладенче. изсипват се другите продукти. Меси се тесто, трябва да стане много гладко. Когато се среже трябва да се виждат шупли. Да не е лепкаво. Меси се по-дълго време. Разделя се на парченца колкото орех. Разтеглят се и се слепват с масло 3, като последната отгоре не се маже с масло. Така се редят в табличка която е набрашнена и се оставят да починат в хладилника. След това е вариант да се направят малки банички (тиропитакиа се казват малките банички със сирене). Върху набрашнена маса се разточва коричка, колкото се може по тънка, то4и се с много брашно защото все пак има масло между трите кори и да не лепне. Разтапят се олио и масло. Наръсва се кората и се разпределя от сместа от яйцето и сиренето (или само сирене както казах) редят се на охлювчета ако ще са малки банички или съответно на една голяма баница и се слагат върху хартия за печене. Намазват се с малко масло отгоре. Пекат се до порозовяване в предварително загрята фурна на 200 градуса | |
|
| |
Сапфира AVAЛюбист
Брой мнения : 877 Регистриран : 23.04.2009 Age : 42 Послание : при делфините
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Вто 23 Ное 2010, 00:42 | |
| Чийзкейк с пресни череши и вишни Рецептата е от любимото ми предаване γλυκές αλχημείες. Направих малка промяна и тя е, че не използвах готово сладко, а от друга рецепта за чийзкейк (който мисля да пробвам скоро) използвах рецептата за най-горния слой Продукти: за блата: 250 г бисквити, 125 г разтопено масло за крема: 600 г крема сирене, 60 г пудра захар, 200 г сладкарска сметана (млечна) за глазурата: оригинално е сладко по избор моята промяна от другата рецепта за чийзкейк: 100 г кристална захар, ванилия и 500 г череши (в оригиналната - ягоди) Бисквитите се натрошават/настъргват или смилат в блендер заедно с разтопеното масло. Разпределя се в тавичка с 24 см диаметър и се запича за 10-12 минути на 180 градуса. Оставя се да изстине. Крема сиренето се разбива със захарта и постепенно се добавя и сметаната. разпределя се върху изстиналия блат и се оставя в хладилник за 1 час. След това отгоре се разпределя сладкото по избор или докато сладкишът изстива в хладилника в тефлонов тиган правим карамел от захарта след което изсипваме плодовете и ванилията. оставяме няколко минути да покъкри и след като изстине се разсила върху чийзкейка. | |
|
| |
Сапфира AVAЛюбист
Брой мнения : 877 Регистриран : 23.04.2009 Age : 42 Послание : при делфините
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Сря 15 Дек 2010, 16:33 | |
| Сладки Вая* за тестото: 1 ч. портокалов сок (може да е прясно изтискан, може и сок от кутия), 1 ч. олио, 1 ч.л. сода и брашно за меко тесто. Замесва се тестото, трябва да е меко и да не лепне. за пълнежа: счукани орехи примесени с канела и карамфил за сиропа: 2 ч. захар + 2 ч. вода + ванилия Откъсват се топчета колкото орех, които се разплескват на кръгчета, в средата се поставя от пълнежа и се сгъва на две. Сладките се пекат до златисто. Пускат се хладки във врящия сироп докато поемат достатъчно сироп, но така че да не се разкиснат. *Използвам ч.ч. от 250 мл. *Вая е гъркинята при която работих в Германия. Тази рецепта не знам от кой край на Гърция е, може би от нейния, не знам нищо за тях. Не бях опитвала такива сладки. Дори не разбрах как точно се казват, затова ги кръстих Вая - въпреки, че бяха производство на сестра й. Може да са известни и в цяла Гърция, кой знае Страшно са сочни и вкусни. Даже помня като ги опитах за първи път си казах, че това са най-невероятните сладки които съм опитвала някога през живота си. А аз не се превъзнасям чак толкова много. | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Сря 15 Дек 2010, 19:50 | |
| Изглежда и звучи прелестно! Ще се пробвааааат!!! | |
|
| |
Сапфира AVAЛюбист
Брой мнения : 877 Регистриран : 23.04.2009 Age : 42 Послание : при делфините
| Заглавие: Re: Гръцка кухня Пет 17 Дек 2010, 02:25 | |
| Няма да сгрешиш | |
|
| |
Sponsored content
| Заглавие: Re: Гръцка кухня | |
| |
|
| |
| Гръцка кухня | |
|