AVAdiary ПАНАИР НА СУЕТАТА |
|
| Пролет в кухнята! | |
| | Автор | Съобщение |
---|
VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Пролет в кухнята! Пет 17 Апр 2009, 16:05 | |
| Всичко се раззелени! Зеленчуци и подправки в най-пресния им вид - колкото щеш. Предлагам тази тема да бъде за пролетни ястия. Всичко с тиквички, патладжани и всякакви други зеленчуци, които са актуални за този сезон, нека пишем тук! Имам нужда от идеи за нови манджички. На вас разчитам!!! | |
| | | Jiorjita AVATурист
Брой мнения : 119 Регистриран : 13.04.2009 Age : 44 Послание : София
| Заглавие: Re: Пролет в кухнята! Нед 26 Апр 2009, 15:23 | |
| Предлагам ви рецептата на така известното френско ястие РАТАТУЙ: Продукти:1 голям патладжан 1 голяма глава лук 2-3 тиквички 3 домата 2 зелени чушки 6с.л. зехтин 4 скилидки чесън сол, босилек, магданоз Начин на приготвяне:Тъй като зеленчуците се задушават без добавяне на вода, добре е ястието да бъде приготвено в тефлонова тенджера, за да не загори. Зеленчуците се измиват и нарязват на кубчета с големина 1см. Доматите се обелват, почистват се от семките и се нарязват на ситно. Патладжанът се запържва няколко минути в половината от зехтина, след което се отстранява от съда, посолява се, а на неговото място в останалия зехтин се запържват лукът и чушките. Бърка се постоянно, за да се избегне загарянето на лука. След около 10 минути, когато лукът стане прозрачен, се добавят доматите, тиквичките и ситно нарязания чесън. Зеленчуците се оставят да се запържат десетина минути, като се разбъркват от време на време. Посоляват се на вкус. Прибавя се и запържения патладжан. Ястието се покрива с капак и се оставя да се задуши на слаб огън до готовност на продуктите. Полседните няколко минути ястието се оставя да поври без похлупак, за да се изпари течността. Поръсва се с нарязан босилек и магданоз. Да ви е сладко! | |
| | | Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Re: Пролет в кухнята! Нед 26 Апр 2009, 15:30 | |
| - Jiorjita написа:
- Предлагам ви рецептата на така известното френско ястие РАТАТУЙ:
Продукти: 1 голям патладжан 1 голяма глава лук 2-3 тиквички 3 домата 2 зелени чушки 6с.л. зехтин 4 скилидки чесън сол, босилек, магданоз
Начин на приготвяне: Тъй като зеленчуците се задушават без добавяне на вода, добре е ястието да бъде приготвено в тефлонова тенджера, за да не загори. Зеленчуците се измиват и нарязват на кубчета с големина 1см. Доматите се обелват, почистват се от семките и се нарязват на ситно. Патладжанът се запържва няколко минути в половината от зехтина, след което се отстранява от съда, посолява се, а на неговото място в останалия зехтин се запържват лукът и чушките. Бърка се постоянно, за да се избегне загарянето на лука. След около 10 минути, когато лукът стане прозрачен, се добавят доматите, тиквичките и ситно нарязания чесън. Зеленчуците се оставят да се запържат десетина минути, като се разбъркват от време на време. Посоляват се на вкус. Прибавя се и запържения патладжан. Ястието се покрива с капак и се оставя да се задуши на слаб огън до готовност на продуктите. Полседните няколко минути ястието се оставя да поври без похлупак, за да се изпари течността. Поръсва се с нарязан босилек и магданоз.
Да ви е сладко! Това аз го правя с повечко доматен сок,всички продукти са нарязани на ситно.Пържа чушки във фритюрника . Подреждам чушките красиво по края на ченията ,с дръжките на вън и в средата сипвам от сосчето. | |
| | | ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: Пролет в кухнята! Пон 27 Апр 2009, 03:49 | |
| - skolev написа:
- Има една рецепта сравнително лесна е и е много вкусна. Няколко глави червен лук, малко синьо сирене, шопско сирене, кашкавал и малко доматен сос. Лукът се нарязва наполовина и се издълбава, вътре се слага по малко от синьото и шопско сирене, отгоре се покрива с кашкавал и се полива леко с доматеният сос. Добавя се малко масълце и се запича във фурната. Е това е приятен апетит.
| |
| | | Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Пролет в кухнята! Пет 01 Май 2009, 14:00 | |
| Барбойник
Продукти:
* 2 ч.ч. бяло брашно * 4 кромид лука и праз * 5-6 сухи чушки * 6-7 картофа * 2 с.л. мазнина * червен пипер * чубрица * магданоз * сминдух
Начин на приготвяне:
Меси се тесто като за питка. Разделя се на две части и се разточва на кори около 1 см.
Плънката:
Лукът се задушава в мазнина, към него се прибавя сухата чушка, която се натрошава. Картофът се обелва, разделя се на две и се реже на тънки филийки. Поставят се в мазнината, заливат се с вода да ги покрие, добавя се още червеният пипер, чубрицата, магданозът, сминдухът.
Плънката трябва да поизстине. Разстила се върху едната кора и се покрива с другата. Пече се в силна фурна - около 200 градуса. | |
| | | Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Пролет в кухнята! Пет 01 Май 2009, 14:00 | |
| Гювеч от зеленчуци
Продукти за 4 порции:
* 1 глава лук * 1 алабаш * 2 моркова * 50 гр. краве масло * черен пипер * индийско орехче * 2 яйца * 25 гр. овесени ядки * 2 домата * половин чаена лъжичка червен пипер * половин супена лъжица галета * 50 гр. тиквени семки
Начин на приготвяне:
Нарежете лука, алабаша и морковите на кубчета, големина 1 сантиметър. Задушавайте зеленчуците заедно с маслото, пипера и индийското орехче в съд без капак в продължение на 8 минути. Отделете белтъците и ги разбийте на сняг. Смесете жълтъците с овесените ядки и добавете към тях зеленчуците. Получената смес изсипете в тавичка за микровълнова фурна. Отгоре наредете доматите, поръсете с червения пипер и галетата. Нарежете маслото на парченца и ги поставете отгоре.
Поръсете ястието със семките и печете в продължение на 15 минути. | |
| | | Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Пролет в кухнята! Пет 01 Май 2009, 14:01 | |
| Копривени кюфтенца
Продукти за 6 порции:
* 1 кг коприва * 1 яйце - на вкус * 1 к.ч. сварен ориз * 2 с.л. брашно или галета * няколко стръка накълцан магданоз * черен пипер * сол
Начин на приготвяне:
Копривата се попарва, прецежда се през гевгир и се поставя в дълбок съд. Добавят се яйцето, черния пипер, магданоза, ориза и брашното, след което всичко се омесва добре.
От получената смес се оформят кюфтенцата, овалват се в галета или брашно и се пържат в тефлонов тиган с малко мазнина, като се обръщат по-често, за да се задушат отвътре. | |
| | | Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Пролет в кухнята! Пет 01 Май 2009, 14:01 | |
| Кюфтета от тиквички
Продукти
* 1 кг тиквички * 20 гр мая (може и суха * 3 яйца * 4-5 с.л. брашно * 1/2 ч.ч. настърган кашкавал * 500 мл кисело мляко * 2 главички чесън * олио * магданоз и копър * сол * черен пипер
Обелете тиквичките и ги настьржете на едро ренде. Посолете ги и ги оставете да постоят половин час. Изстискайте ги и ги смесете с натрошената мая, яйцата, брашното, настъргания кашкавал, ситно нарязаните магданоз и копър, черен пипер и сол на вкус.
С лъжица гребвайте от сместа и пускайте в сгорещеното олио. Пържете до зачервяване.
Поднесете ги с кисело мляко, разбито със счукан чесън и ситно нарязан копър. | |
| | | Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Пролет в кухнята! Пет 01 Май 2009, 14:02 | |
| Бюрек от патладжани
Продукти 1000 гр патладжани 200 гр сирене краве 100 мл олио 40 гр брашно тип 500 3 бр. яйца
Приготвяне 1.Обелете патладжаните и ги нарежете на филии по дължина 2.Посолете филиите и ги оставете да престоят 10-15 минути 3.Потопете всяка поотделно в брашно и запържете 4.От натрошеното сирене, част от разбитите яйца и подправките пригответе плънка 5.Направете 'сандвичи' т.е. съединете филиите патладжан две по две с плънка 6.Така оформените бюреци потопете в брашно и в останалата част от яйцата 7.Изпържете ги и ги поднесете с кисело мляко. | |
| | | Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Пролет в кухнята! Пет 01 Май 2009, 14:03 | |
| Деликатес от патладжани
Продукти 1000 гр патладжани 200 гр пиперки червени 200 гр домати 500 мл мляко краве кисело 150 мл олио
Приготвяне 1.Нарежете патладжаните на парченца, посолете ги и ги поръсете с черен пипер 2.Нагорещете олиото и ги изпържете до омекване 3.Извадете ги и след като се отцедят, ги наредете в топла чиния 4.Нарежете чушките на ивици, изпържете ги и ги поставете върху патладжаните 5.Залейте с киселото мляко 6.Накрая изпържете доматите и ги поставете върху киселото мляко 7.Поднесете ястието топло. | |
| | | Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Пролет в кухнята! Пет 01 Май 2009, 14:03 | |
| Пълнени патладжани с кайма
Продукти 400 гр патладжани 200 гр домати 500 гр кайма 50 гр лук кромид стар 100 мл олио 1 ч.л. сол 1/2 вр. магданоз пресен
Приготвяне 1.Срежете патладжаните на две по дължина 2.Издълбайте вътрешността им с лъжица 3.Запържете лука в олиото, прибавете вътрешността, каймата и подправките (черен пипер и чубрица) 4.С готовата смес напълнете патладжаните и ги наредете в тава 5.Около тях сипете настърганите на ренде домати 6.Запечете във фурната 7.Украсете с магданоз и поднесете с кисело мляко. | |
| | | Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Пролет в кухнята! Пет 01 Май 2009, 14:04 | |
| Пиле с тиквички
* 2 пилешки бутчета (или 2 пилешки гърди) * 100-150 г пресни печурки * 1 зелена салата * 1 тиквичка * 1 морков * 1 ч.л. джинджифил на прах * 1/2 ч. ч. пилешки бульон * 4 с. л. соев сос * 1 с. л. ябълков оцет * 1 щипка захар * олио за пържене
Пилето се обезкостява, кожата се отстранява и месото се нарязва на хапки. Хапките се поливат с 2 с. л. соев сос и се поръсват с джинджифил, разбъркват се добре и се пържат 2-3 минути в предварително загрятата в уок мазнина, като се разбъркват. Изваждат се в купа.
Нарязват се зеленчуците – тиквичката на ивицим морковите на колелца, губите на филийки.
В предварително загрято в уок олио (1 с. л.) се изсипват тиквичката и морковът. Пържат се 2 минути и се връща пилешкото месо, добавят се печурките.
Ястието се овкусява с 2 с. л. соев сос. Налива се пилешки бульон, ври 2-3 минути и се поръсва със захар и оцет. Оставя се на котлона, докато течността се изпари (около 5мин)
Пилешките хапки се сервират върху листа от зелена салата. Всяка порция се поръсва с наситнен магданоз | |
| | | Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Пролет в кухнята! Пет 01 Май 2009, 14:05 | |
| Кюфтета от тиквички с лук
* 1 кг тиквички * 2 филии сух хляб * 2 глави лук * 1/2 връзка магданоз * 1/2 китка копър * 2-3 яйца * черен пипер на вкус * брашно за овалване * олио за пържене
Настържете тиквичките и ги оставете да се отцедят. Прибавате настъргания лук, ситно нарязания магданоз и копър, натрошените на трохи филии хляб и яйцата. Измесете добре сместа и оформете кюфтета. Оваляйте ги в брашно и ги изпържете в сгорешеното олио до златисто.
Поднасeте ги с разбито кисело мляко в което сте прибавили счукан чесън и нарязан на дребно копър. | |
| | | VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: Пролет в кухнята! Пон 14 Сеп 2009, 00:31 | |
| | |
| | | VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: Пролет в кухнята! Вто 20 Окт 2009, 13:58 | |
| - Крис написа:
ПАТАТНИК
10 средни по големина картофа (около 1кг) 200 г сирене 100 г кашкавал (сирене) 2 с.л. олио 1 глава лук 2 с.л. краве масло 5-6 скилидки чесън 1 с.л. сух магданоз 1/2 връзка пресен магданоз
Обелваме картофите и ги настъргваме на едро ренде.
Смесваме ги с настърганото на ситно с ренде сирене,настъргания кашкавал, нарязания на ситно лук, нарязаните също на ситно скилидки чесън, сухия и нарязания на ситно пресен магданоз, олиото и кравето масло.
Объркваме добре сместа и я сипваме в тава. Печем в умерена фурна, докато патетникът се запече отгоре – тогава го объркваме с лъжица и наливаме 1 чаена чаша топла вода. Допичаме десетина минути.
Патетникът се поднася топъл.
или...
1 кг картофи 2 - 3 яйца 1 глава кромид лук 2 с.л. олио сол на вкус
по желание сирене, кашкавал черен пипер на вкус букет от подправки по наш вкус - джоджен, чубрица, риган, мащерка, копър
Обелвате и настъргвате на ренде около 1 кг картофи. Оставяте картофите настъргани за 2-3 минути във вода (в гевгир) след което ги изцеждате. Прибавяте сол на вкус (може и да я пропуснете), олио, яйцата и лука, (настърган или пусната в блендер на пулс). Обърквате добре сместа и я изсипвате в тава подмазана с олио и притискате с ръце да се уплътнят картофите. Печете първоначално на долна фурна, а след това на горна. Отгоре пататника може да се поръси с настърган кашкавал. Запича се до зачервяване | |
| | | Никита Модератор
Брой мнения : 4507 Регистриран : 13.04.2009 Послание : някъде и навсякъде
| Заглавие: Re: Пролет в кухнята! Вто 20 Окт 2009, 22:59 | |
| - VODNA написа:
- Крис написа:
ПАТАТНИК
10 средни по големина картофа (около 1кг) 200 г сирене 100 г кашкавал (сирене) 2 с.л. олио 1 глава лук 2 с.л. краве масло 5-6 скилидки чесън 1 с.л. сух магданоз 1/2 връзка пресен магданоз
Обелваме картофите и ги настъргваме на едро ренде.
Смесваме ги с настърганото на ситно с ренде сирене,настъргания кашкавал, нарязания на ситно лук, нарязаните също на ситно скилидки чесън, сухия и нарязания на ситно пресен магданоз, олиото и кравето масло.
Объркваме добре сместа и я сипваме в тава. Печем в умерена фурна, докато патетникът се запече отгоре – тогава го объркваме с лъжица и наливаме 1 чаена чаша топла вода. Допичаме десетина минути.
Патетникът се поднася топъл.
или...
1 кг картофи 2 - 3 яйца 1 глава кромид лук 2 с.л. олио сол на вкус
по желание сирене, кашкавал черен пипер на вкус букет от подправки по наш вкус - джоджен, чубрица, риган, мащерка, копър
Обелвате и настъргвате на ренде около 1 кг картофи. Оставяте картофите настъргани за 2-3 минути във вода (в гевгир) след което ги изцеждате. Прибавяте сол на вкус (може и да я пропуснете), олио, яйцата и лука, (настърган или пусната в блендер на пулс). Обърквате добре сместа и я изсипвате в тава подмазана с олио и притискате с ръце да се уплътнят картофите. Печете първоначално на долна фурна, а след това на горна. Отгоре пататника може да се поръси с настърган кашкавал. Запича се до зачервяване Това аз го правя с тиквички,вместо картофи и става супер | |
| | | Sponsored content
| Заглавие: Re: Пролет в кухнята! | |
| |
| | | | Пролет в кухнята! | |
|
Similar topics | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
| |
|