AVAdiary ПАНАИР НА СУЕТАТА |
|
| СУПИ | |
| | Автор | Съобщение |
---|
VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: СУПИ Вто 14 Апр 2009, 16:41 | |
| Предложете ни вашите вкусни супи! | |
| | | ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: СУПИ Вто 14 Апр 2009, 17:42 | |
| ПРОЛЕТНА СУПА - лесна и вкусна!
3-4 картофа(настъргани) 1 чушка / харязана на ситно 1 гл.лук / нарязан на ситно 1 тиквичка / нарязана на ситно малко царевица от консерва малко сирене кисело мляко
И сега...Картофите ги оставяме да се варят в около 1.5л. вода,заедно с лука и чушката. Тиквичката се запържва леко или задушава в малко масло.Прибавяме и царевицата към нея. След това към врящите картофите...прибавяме тиквичката...Оставяме да поврат заедно няколко мин.( около 10). Накрая прибавяме бучка масло и застройваме със сирене и кисело мляко! Аз предпочитам с повечко сирене!
Супата е много свежа! Да ви е сладко! | |
| | | Jiorjita AVATурист
Брой мнения : 119 Регистриран : 13.04.2009 Age : 44 Послание : София
| Заглавие: Re: СУПИ Сря 15 Апр 2009, 14:42 | |
| Благодаря ти мила Шоколад . Пролетната супа скоро ще бъде поднесена на семейната трапеза, много, много скоро . Аз няма да ви предложа сега рецепта, момичета. Само искам да ви направя едно друго предложение, засягащо нейно Величество СУПАТА. Пробвайте, когато забърквате въпросната, да я застроите, не с обичайните яйце и кисело мляко, а със заквасена сметана - в чист вид, 1-2 супени лъжици, в зависимост от количеството на супата. Възможно е, да сте го пробвали, но за всеки случай аз ви го поднасям като вариант. Заквасената сметана придава един много по-лек и приятен аромат. Да го нарека - съвременен вариант за заквасване ! Ако решите да ми се доверите, моля ви, пишете дали сте останали доволни. | |
| | | VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: СУПИ Сря 15 Апр 2009, 14:49 | |
| Jiorjita, за пилешка супа става ли тази застройка? И когато слгам заквасена сметана, не е необходимо и кисело мляко да се сложи, нали така? | |
| | | Jiorjita AVATурист
Брой мнения : 119 Регистриран : 13.04.2009 Age : 44 Послание : София
| Заглавие: Re: СУПИ Сря 15 Апр 2009, 16:55 | |
| VODNA, честно казано аз съм я използвала за пилешка супа, да. Когато се използва заквасена сметана, не се слага нищо друго - нито мляко, нито яйце. Сега като се замисля за други супи със свинско месо, или супа-топчета, може би няма да е подходяща сметаната като застройка, тъй като ще се получи много тежък вкус. А за зеленчуковите супи, яйцето и киселото мляко, ще ги направят малко по-хранителни (яйцето най-вече). Така че, благодарение на VODNA, установих, че "Съвременната застройка" е най-подходяща за пилешката супа Благодаряяя.... | |
| | | VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: СУПИ Сря 15 Апр 2009, 17:09 | |
| Ооооо, Жоржита, аз ти благодаря! У дома супите много се тачат. Следващия път, пилешката супа ще я застроя със "Съвременната застройка" и ще ти кажа какви са били отзивите. Страхотно предложение! | |
| | | ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: СУПИ Сря 15 Апр 2009, 17:09 | |
| Оооо,заквасената сметана е на почит в къщи! Ползвам я почти за всичко! Включително и за застройка,но си слагам и яйцето! | |
| | | Никита Модератор
Брой мнения : 4507 Регистриран : 13.04.2009 Послание : някъде и навсякъде
| Заглавие: Re: СУПИ Сря 15 Апр 2009, 17:12 | |
| Застройката със сметана би трябвало да става и за свинска и телешка супа... ...и двете меса могат да се приготвят на ястие със сметана ...трябва да се пробва... | |
| | | Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Re: СУПИ Чет 16 Апр 2009, 11:57 | |
| Интересна супа 300 гр. кайма, 3 л бульон, 2бр. червени пиперки, 300 гр. картофи, 2стръка лук, 100 гр. доматено пюре, , 100 мл бяло вино, 20 гр. брашно (препечено), 100 гр. масло, 80 мл олио, щипка чубрица, щипка сол.
Приготвяне: Месото и ситно нарязаният лук се задушават в олиото, като често се разбъркват. Прибавят се доматеното пюре и виното и се разрежда с горещия бульон. Картофите се обелват и се нарязват на дребни кубчета. Нарязват се и почистените пиперки и заедно с картофите се задушават в половината сгорещено масло. Задушените зеленчуци се сипват във врящата супа. Овкусява се със чубрица и сол. Готовата супа се сгъстява с препеченото брашно и се отстранява от огъня. Залива се с останалото разтопено масло. | |
| | | Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СУПИ Пон 20 Апр 2009, 22:18 | |
| Спаначна крем-супа
Продукти:
* 3-4 картофа * 300г замразен спанак /може и пресен/ * 1 стрък праз или кромид * 2 моркова * 1 чесън * 300 мл прясно мляко * 1 бучка масло * Заквасена сметана * сол
Начин на приготвяне:
1. Почистените и нарязани на дребно картофи, моркови, кромид и чесън варим около 15 минути с около 300 мл вода.
2. След което добавяме спанака и варим още 5 минути. След това прибавяме млякото и оставяте да къкри 5 минути.
3. Пасираме докато се получи съвсем гладка смес и овкусяваме.
4. Готовата крем-супа се сервира топла с лъжица заквасена сметана(по желание), препечена филийка хляб или крутони. | |
| | | Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СУПИ Пон 20 Апр 2009, 22:19 | |
| Доматена крем-супа с макарони
Продукти:
* 50г краве масло * 1 глава лук * 600 мл зеленчуков бульон * 900 г обелени домати * щипка сода бикарбонат * 230 г макарони (мидички) * 1 ч.л. захар * 150 мл сметана * сол и пипер * свеж босилек
Начин на приготвяне:
Стопете маслото в голям съд и добавете лука, запържете за 3 минути. Добавете 300 мл зеленчуков бульон заедно с нарязаните домати и содата бикарбонат. Варете супата за около 20 минути.
Махнете съда от котлона и оставете да изстине. Пасирайте супата.
Прибавете останалия бульон и макароните в съда. Поръсете с подправките (на вкус). Добавете захарта към супата и на бавен огън продължете варенето за 15 минути.
Сервирайте супата докато е все още гореща. | |
| | | Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СУПИ Пон 20 Апр 2009, 22:19 | |
| Гъбена супа
Продукти:
300 - 400 гр.(може и повече) гъби - печурки или асорти 1 глава лук 1/2 пакетче (125 гр.) масло 2-3 картофа (по-големи) черен пипер 3-4 кубчета гъбен бульон сол дафинов лист сметана – заквасена
Начин на приготвяне:
* Измитите и нарязани на по-едро гъби се запържват леко в маслото, заедно с нарязания лук . * Добавя се 1-2 л. вода и се оставя да заври. Вари се докато омекнат гъбите. * След това се добавят гъбения бульон, нарязаните картофи (на кубчета - не много големи), черния пипер, солта и 2-3 листенца дафинов лист. * Оставя се да ври докато се сварят картофите. * Сервира се почти гореща, като в чинията се слага 1 лъжица заквасена сметана. | |
| | | Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СУПИ Пон 20 Апр 2009, 22:19 | |
| Агнешка дроб - чорба
Продукти:
250г агнешки бял дроб, сърце 50г ориз 6 стръка зелен лук 120г домати 40г моркови 20г брашно 2 яйца 100г кисело мляко магданоз джоджен черен пипер сол
Начин на приготвяне:
* Дробът и сърцето се пускат в кипяща подсолена вода. Варят се 10 минути. * Изваждат се и се нарязват на дребни парченца. * И се връщат във водата в която са врели. Когато заврят отново, се прибавят ориза и доматите нарязани на дребно. * Прави се запръжка от дребно нарязан лук, моркови и част от брашното. * От останалото брашно с киселото мляко и яйцата се прави застройката, която може да се сгъсти на огъня,без да заври. Застройката се прибавя в чорбата в момента от свалянето и от огъня. * Готовата чорба се подправя с черен пипер и ситно нарязан магданоз и джоджен. | |
| | | Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СУПИ Пон 20 Апр 2009, 22:20 | |
| Супа с топчета от смляно месо
Продукти:
200г смляно месо 40г прясно масло 40г ориз или фиде 20г моркови 20г целина 20г кромид лук 2 яйца 100г кисело мляко черен пипер оцет магданоз сол
Начин на приготвяне:
1. Смляното месо се омесва със сол и черен пипер на вкус и с белтъка на едното яйце. 2. Правят се марки топчета които се потапят в оцет и се пускат във врящата подсолена вода. 3. Прибавят се нарязаните на кубчета и задушени в масло до омекване лук, морков и целина. 4. Когато зеленчукът и топчетата се сварят, се прибавя оризът (фиде). 5. След 15 минути супата се сваля от огъня. 6. Поръсва се с ситно нарязан магданоз. 7. Застройва се с разбитите яйца и киселото мляко. | |
| | | Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СУПИ Пон 20 Апр 2009, 22:21 | |
| Телешка супа
Продукти:
500г телешко месо 100г масло зарзават за супа 1 лъжица брашно подправки: черен пипер на зърна сол лимонов сок 1 яйце фиде 1 глава лук
Начин на приготвяне:
* Нарязваме месото на дребни парчета. Сгорещяваме маслото и в него пържим месото с нарязания лук и зарзавати. * Като се изпържи всичко добре, наръсваме брашното, пържим и него около 10 минути. * Разредяваме, като наливаме бавно към горното нужното количество вода и оставяме супата да ври, докато омекне месото. * Подправяме супата със сол, черен пипер. Слагаме в супата фиде и, като се свари фидето супата е готова. * Подстройваме я с разбито яйце и лимоновия сок. | |
| | | Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СУПИ Пон 20 Апр 2009, 22:21 | |
| Телешко варено
Продукти:
500г джолан или гърди 40г лук 60г моркови 80г целина – корен 150г картофи 50г прясно зеле 60г червени домати 25г хрян оцет сол черен пипер на зърна магданоз
Начин на приготвяне:
* Джолана се насича на парчета, измива се и се залива със студена вода. * Ври на умерен огън. * Обира се образувалата се пяна след завирането. * Прибавят се солта, черния пипер и лукът. * След около 5 минути се прибавят морковите, целината и зелето, нарязани на едри парчета. * Когато месото и зеленчука поомекнат, се прибавят обелените картофи, а към края на варенето доматите. * Месото се отделя от костите, разпределя се в чиниите за поднасяне и се поръсва със ситно нарязан магданоз. * Отделно в чиния се поднася настърганият хрян, подправен с оцет. | |
| | | Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СУПИ Пон 20 Апр 2009, 22:22 | |
| Гъбена супа "Цветанка"
Продукти:
500 г гъби - най-добре пресни 1 глава лук 2-3 с.л. ориз 2 яйца 300 - 400мл кисело мляко сол олио черен пипер магданоз лимонов сок
Начин на приготвяне:
* В тенджера с вряща вода сипете сол и олио. * Прибавете ситно нарязания лук, гъбите и ориза. * След 15 - 20 мин. свалете от огъня и застройте с киселото мляко и яйцата. * Подправете на вкус. | |
| | | Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СУПИ Пон 20 Апр 2009, 22:22 | |
| Лучена супа
Продукти:
8 средно големи глави лук 50г масло или маргарин 1 супена лъжица брашно 750 мл вода (бульон) 123 мл бяло вино на върха на ножа счукан ким на върха на чаената лъжичка черен пипер сол 4 филийки от франзела 2 скилидки чесън 100г кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Лукът се нарязва на тънки кръгчета и се задушава в мазнината, докато стане светлорозов. 2. Поръсвате с брашното, разбърквате няколко пъти, след което наливате водата (бульонът) и виното. 3. Оставяте да поври около 20 минути, прибавяте подправките. 4. Кашкавала нарязвате на филийки. 5. Малко преди да свалите супата от огъня, на всяка филийка от франзелата се слагат по две парченца от кашкавала и се препичат на гореща скара. 6. Сервира се в купички и се поднася с по една печена филийка с кашкавал | |
| | | Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СУПИ Пон 20 Апр 2009, 22:23 | |
| Чеснова супа с жълтъци
Продукти:
4 скилидки чесън 4 големи домата 1.500л вода 30мл растително масло 4 филии хляб 2 жълтъка сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Счукайте скилидките чесън и запържете до пожълтяване. 2. Прибавете попарените, обелени и нарязани домати, натрошените филийки хляб без кората. 3. Изпържете всичко. След това залейте със студена вода. 4. Поръсете със сол и черен пипер на вкус. 5. Варете 10 минути. 6. Преди да поднесете супата, прибавете предварително разбитите жълтъци. | |
| | | Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СУПИ Пон 20 Апр 2009, 22:23 | |
| Доматена крем-супа
Продукти:
1 глава лук 1кг зрели домати 30г масло 4 супени лъжици сметана 2 л пилешки бульон 100мл мляко сол черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Запържете лука в маслото, добавете настърганите домати, налейте бульона и варете на тих огън 20 минути. 2. Добавете млякото, варете още 20 минути и подправете със сол и пипер. 3. Когато крем-супата изстине, добавете сметаната. | |
| | | ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: СУПИ Съб 13 Юни 2009, 03:07 | |
| Заповядайте нещо много подходящо за летните жеги!!!
Супа от картоф,тиквичка и царевица...
Настъргвате 2-3 картофа,1 чушка,морков и една глава лук(може и нарязани) и ги варите в около 1,5 л.вода.Когато са почти готови сварени,прибавяте 1-2 тиквички,нарязани наситно и запържени предварително в масло и с царевица(от консерва).Варите още малко. Накрая се застройва с натрошено сирене и кисело мляко!!! Може да я поръсите и с магданоз!!! Гаранция за свежа вкусотия!!! Особено студена е перфектно свежа!!! | |
| | | Marcy AVATурист
Брой мнения : 132 Регистриран : 12.04.2009 Age : 53
| Заглавие: Агнешка курбан-чорба Нед 13 Сеп 2009, 18:04 | |
| Предлагам ви варианта, който ми се получи днес - според продуктите, с които разполагах.
Месото - остатъци от бутче или плешка. Обезателно кокалите, пък ако има и месце по тях, екстра! Аз не слагам дроба, особено белия не го харесваме въобще. Зеленчуци - моркови, лук, зелена и червена чушка, домат, чесън, ориз Подправки - магданоз, джоджен, черен пипер, червен пипер, сол За застройка - 2 яйца, лимон, брашно (по желание)
Начин на приготвяне: 1. Сваряваме костите и месото до готовност. По принцип не готвя със сурови меса, а за тази супа е много важен бульонът. Можете да прибавите най-много някакво зеленчуково бульонче или лъжица универсален зеленчуков микс. 2. Обезкостявате кокалите, накъсвате месото на дребно. Прецеждате бульона. 3. Нарязвате зеленчуцети на дребни кубчета (без ориза, разбира се) 4. "Обръщате" ги в малко масло (2 суп.лъжици) - около 3-5 минути. Моят съвет: Винаги прибавям към маслото по малко олио. В противен случай маслото често загаря. Принципно не запържвам продукти, особено за супа - никога. Тази обаче носи да е малко по-мазничка. 5. Поръсваме с 1 суп.лъжица червен пипер. Бъркаме, наливаме 1 лъжица доматено пюре, разтворено в малко вода. Аз обикновено нямам доматено пюре ( много рядко слагам домати в манджа). Днес премих едно бурканче от лютеница с някакви остатъци от нея по дъното. 6. Наливаме прецедения бульон - варим поне 20 минути. 7. Добавяме свареното месо на късчета и 1-2 лъжици измит ориз, подправяме. Варим до готовност. 8. Застройваме с 2 яйца и сока от половин лимон. Ако харесвате по-гъсти чорби, къв застройката може да добавите малко брашно. Добър апетит! | |
| | | Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Re: СУПИ Нед 13 Сеп 2009, 18:27 | |
| Ето няколко рецепти за СУПА видяха ми се интересни.
Рецепта за Великденска супа Продукти:
400г агнешки дреболии 1 малка гл. лук 1вр. пресен лук 10 листа лапад или спанак 50г масло 1/2 ч.ч. ориз 2 жълтъка 1ч.л. брашно 3с.л. лим. сок 3с.л. пресен джоджен сол, черен п-р на вкус
Начин на приготвяне:
Агнешките дреболии се измиват добре и се слагат да се сварят в подсолена вода. Събралата се пяна се изхвърля. Когато са готови се изваждат от бульона и като поизстинат се нарязват. Маслото се слага в тенджера да се разтопи, прибавя се лукът, запържва се и се слага месото. Разбърква се 2-3 мин. , слагат се нарязаният лапад, измития ориз и се налива прецедения бульон. Ако има нужда се прибавя още гореща вода. Подправя се със сол и пипер. Супата се вари, докато оризът стане готов. Жълтъците се разбиват с лим. сок и брашното. Към тях се прибавя по малко от супата. Застройката се изсипва в тенджерата със супата, разбърква се и се отстранява от огъня.
Като се отсрани от огъня се добявя ситно нарязания джоджен. | |
| | | Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Re: СУПИ Нед 13 Сеп 2009, 18:30 | |
| Рецепта за Супа с кестени
Продукти:
1 килограм кестени 1/2 чаена чаша зехтин 1 супена лъжица доматено пюре 1 малка глава лук 3 скилидки чесън 500 грама зеленчуков бульон 3 стръка пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Сварете или изпечете кестените, цепнете ги на кръст в тънката част, така няма да се пукната докато ги готвите. Обелете ги докато са топли, така по-лесно ще свалите обвивката. Запържете ситно нарязаните лук и чесън в зехтина. Добавете обелените кестени, доматеното пюре и зеленчуковият бульон. Оставете да поври около 45 минути. Сервирайте в подходяща чиния и поръсете със ситно нарязан магданоз.
| |
| | | Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Re: СУПИ Нед 13 Сеп 2009, 18:33 | |
| КРЕМ СУПА от ГРАХ продукти
500 гр. изчистен пресен грах 50 гр краве масло 2 скилидки чесън 1.4 л пилешки бульон 150 мл сметана сол и черен пипер на вкус малко ситно нарязан магданоз
Приготвяне
Сварете граха в 200 мл вода, докато поомекне, Отцедете и запазете течността. Загрейте маслото в тенджера, добавете чесъна и граха и леко запържете за около 5 минути. Добавете пилешкия бульон и водата, в която е врял граха. Кипнете, намалете огъня и варете на тих огън 10 минути. Охладете супата и я пасирайте в кухненски робот или пасатор или претрийте през цедка. Върнете в тенджерата, добавете сметаната, подправете със сол и черен пипер и затоплете, без да кипвате. Поднесете поръсена с малко ситно нарязан магданоз. | |
| | | Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Re: СУПИ Нед 13 Сеп 2009, 18:36 | |
| Доматена супа с праз
Съставки
праз лук - 1 стрък ориз - 1 к.ч. доматено пюре - 3-4 с.л. маслини - 10 бр. магданоз - 1 китка вода - 1л
Приготвяне
Празът се нарязва на колелца и се задушава за 5 мин. в 2-3 с.л. вода. Добавят се оризът и доматеното пюре се долива 1 л. вода. Вари се до готовност на ориза. Малко преди да се свали ястието от огъня се добавят маслините. Преди сервиране се поръсва с накълцания на дребно магданоз. | |
| | | Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Re: СУПИ Нед 13 Сеп 2009, 18:38 | |
| Борш по градинарски
Съставки
1 малка глава червено цвекло 1 глава кромид лук 1 парче целина и 2-3 листа 2-3 моркова 2 корена магданоз и листа магданоз 1-2 пиперки 4-5 картофа 1/4 малка прясна зелка 1 шепа грах 1 щипка ким черен пипер и сол на вкус 1 дафинов лист 1 с.л. олио 2 с.л. кисело мляко или сметана
Приготвяне
Зелката почиствате и нарязвате на ивички, след което го заливате с гореща вода и варите до омекване. Тогава добавяте нарязаните на кубчета картофи и варите до готовност. В растителното масло запържвате лука, след което добавяте останалите нарязани на дребно зеленчуци - червено цвекло, моркови, пиперки, грах. Задушвате ги няколко минути, след което няколко лъжици вода и ги варите до готовност. Смесвате двете съставки, като добавяте подправките - ким, черен пипер и дафинов лист. Ако е необходимо добавяте още гореща вода. Кипвате и оттегляте съда от огъня. Опитвате борша на вкус и го подправяте с киселото мляко или сметаната и го наръсвате със ситно нарязания магданоз. | |
| | | Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Re: СУПИ Нед 13 Сеп 2009, 18:41 | |
| Рибена чорба по созополски
Съставки морска риба 300-400 г кромид лук 100 г (2 глави) моркови 50 г (1 бр.) червени домати 100 г (2 бр.) целина 30 г (1/2 глава) растително масло 60 мл (6 супени лъжици) лимон 1 бр яйца 2 бр черен пипер 10-15 зърна корени от магданоз 100 г (2-3 бр.) дафинов лист 1-2 бр сол на вкус
Приготвяне
Почистената и измита риба се залива с 6-7 чаени чаши студена подсолена вода и се вари заедно със ситно нарязаните лук, целина, моркови, магданозовите корени, подправките (черен пипер и дафинов лист) и мазнината. След като се свари, рибата се изважда и се обезкостява, нарязва се на късчета и се залива с прецедения бульон. Чорбата се кипва и се сваля от огъня. Застройва се с разбитите яйца и се поднася с резенчета от лимона. | |
| | | Sponsored content
| Заглавие: Re: СУПИ | |
| |
| | | | СУПИ | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
| |
|