| СОСОВЕ | |
|
|
Автор | Съобщение |
---|
VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: СОСОВЕ Вто 14 Апр 2009, 04:33 | |
| Предложете сосове, които приготвяте у дома за различни ястия! | |
|
| |
Савана undercover agent
Брой мнения : 16672 Регистриран : 11.04.2009 Послание : На тавана
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Вто 14 Апр 2009, 04:55 | |
| има един сос, който у нас се яде с лъжицата той всъщност е най-популярния млечен сос, но ще споделя как го правя аз даже не го мислим към какво да го сложим, а си го правим специално кисело мляко /ползвам верея 4,5 че е по гъсто с цедено не го харесваме/ пресен копър, зехтин, оцет, сол може и чесън за любителите на чесъна и това да е много студено малеееееееее надпреварваме се правя за всеки по 1 кофичка даже и детето си изяжда цяла кофичка с такова
иначе това с пържени кИфтета е страхотно става и с риба, но и малко девесил тогава му пребавете и ще е божествен | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Вто 14 Апр 2009, 18:51 | |
| Едно от моите любими сосчета е медено-горчиченото! Смесвате равни части мед и горчица и си топкате мезенцата! | |
|
| |
Савана undercover agent
Брой мнения : 16672 Регистриран : 11.04.2009 Послание : На тавана
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Сря 15 Апр 2009, 00:59 | |
| - ШОКОЛАД написа:
- Едно от моите любими сосчета е медено-горчиченото!
Смесвате равни части мед и горчица и си топкате мезенцата! и малко извара ако сложиш става чудноооооооооо А мед със извара и разбито с миксера хапвала ли си да си го мазнеш на бисквитка ухаааааааааа | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Пон 20 Апр 2009, 22:36 | |
| Сос “Песто”
Италианският сос „Песто" се използва за приготвяне на зеленчукови супи и други ястия. Първоначално се е „разбивал" в хаван, но днес за тази цел се използват миксер или най-добре пасатор.
Продукти:
60 г листа от босилек 4 едри листа от спанак (бланширани 30 сек. в гореща вода) 1 суп. л. нарязан на ситно магданоз 1 ч.л. сол 3 счукани скилидки чесън 60 г настъргано сирене (пармезан) 55 г ядки (по избор) 150 мл зехтин
Начин на приготвяне:
* Босилекът, спанакът, магданозът, солта и чесънът се разбиват с пасатор до гладка маса. * Прибавят се сиренето, смлените ядки и зехтинът и сместа се разбива отново. * За да се съхрани сосът по-дълго време, се слага в чист стъклен буркан и отгоре се налива тънък слой зехтин. * Захлупва се и се държи в хладилник. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Пон 20 Апр 2009, 22:37 | |
| Сос “Синьо сирене”
Продукти:
150 г варени картофи 150 г синьо сирене 1 жълтък 2 с.л. заквасена сметана 250 г течна сметана сол, черен пипер малка скилидка счукан чесън
Начин на приготвяне:
* Пресоваме картофите и ги смесваме с течната сметана, синьото сирене и подправките. * Оставяме течната маса леко да закъкри на котлона и ако е много гъста, добавяме нужното количество течна сметана, за да стане желаният на гъстота сос. * Може да се сервира върху аспержи, карфиол и други задушени зеленчуци. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Пон 20 Апр 2009, 22:37 | |
| Вегетариански сос
Продукти:
1 глава лук 1 глава чесън 1 чушка половин връзка магданоз 5 суп. лъж. зехтин
Начин на приготвяне:
* Всичко се разбива с миксер. * Ползва се за сос, а ако си го намажете на препечен пълнозарнест хляб, ще си оближете пръстите. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Пон 20 Апр 2009, 22:38 | |
| Холандски сос Подходящ за гарниране на ястия от птиче месо или риба.
5 порции
Продукти:
3 жълтъка 10мл лимонов сок 20мл вода 100г масло сол черен пипер
Начин на приготвяне:
* Сложете на огъня съд с вода. * Разбийте жълтъците с лимоновия сок и водата. * Поставете на водна баня. * Разбийте сместа 3-4 минути докато се сгъсти. * Прибавяйте по една супена лъжица стопено масло като продължавате да биете. * Сложете сол и черен пипер. * Отстранете от огъня, но запазете соса на топло. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Пон 20 Апр 2009, 22:38 | |
| Мимоза Сос със риба и яйца за спагети
1 порция
Продукти:
2 супени лъжици кисело мляко 3 супени лъжици бяло вино 2 супени лъжици млечна майонеза 1 яйце 50г бяла риба или рулца от раци дивисил и копър
Начин на приготвяне:
* Млякото разбъркайте с виното и майонезата. * Разбийте на сняг яйцето и прибавете с леко бъркане към соса. * Отгоре наръсвате със сварената риба. * Подправяте със копър и девесил. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Пон 20 Апр 2009, 22:38 | |
| Сос винегрет
Продукти:
4 главички лук арпаджик 3 домата 5 супени лъжици олио 5 супени лъжици оцет сол черен пипер щипка захар
Начин на приготвяне:
* Почистените лукчета се нарязват, смесват се с нарязани обелени домати.
* Сместа се подправя с олио, оцет, сол и захар. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Пон 20 Апр 2009, 22:39 | |
| Песето Вегетариански сос за спагети
1 порция
Продукти:
60г кисело мляко 1 супена лъжица сметана 120мл лимонов сок връзка босилек
Начин на приготвяне:
* Киселото мляко разбъркайте със сметаната, лимоновия сок и босилека ситно нарязан и стрит с дървена лъжица. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Пон 20 Апр 2009, 22:39 | |
| Холандски сос Подходящ за гарниране на ястия от птиче месо или риба.
5 порции
Продукти:
3 жълтъка 10мл лимонов сок 20мл вода 100г масло сол черен пипер
Начин на приготвяне:
* Сложете на огъня съд с вода. * Разбийте жълтъците с лимоновия сок и водата. * Поставете на водна баня. * Разбийте сместа 3-4 минути докато се сгъсти. * Прибавяйте по една супена лъжица стопено масло като продължавате да биете. * Сложете сол и черен пипер. * Отстранете от огъня, но запазете соса на топло. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Пон 20 Апр 2009, 22:39 | |
| Сос от хрян Поднася се с печено, пържено и варено месо
Продукти:
1-2 корена хрян 1 лъжица счукан сухар 1 лъжичка захар 2-3 лъжици оцет сол вода или бульон
Начин на приготвяне:
* Настъргвате на дребно хряна, който е предварително остърган и измит.
* Прибавяте счукания сухара, захарта, оцета, солта, наливаме гореща вода или бульон, толкова, че да получим умерена гъстота на соса, който разбивате добре. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Пон 20 Апр 2009, 22:40 | |
| ос “Мадейра” Сос се поднася към телешко задушено или овнешко печено, към варен телешки език
Продукти:
50мл “Мадейра” или портвайн 30г масло или маргарин 50г брашно 500мл бульон или вода черен пипер сол червен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
* Мазнината се поставя в малка тенджера и се стопява при средна температура.
* Прибавяте брашното и с непрекъснато бъркане се запържва до кафяво.
* Топлият бульон или вода се сипвате бавно по време на бъркането, докато се получи гладък сос, които оставяте да заври.
* Подправяте го с черен пипер, сол и червен пипер и го оставяте на тих огън още 10-15 минути за да набъбне добре брашното.
* След това прибавяте мадейрата. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Пон 20 Апр 2009, 22:40 | |
| Сос “БЕАРНЕЗ” Поднася се към печени меса, риба или студено печено
Продукти:
1 глава лук 60мл бяло вино 50мл оцет зърна черен пипер 1 чаена лъжица фино нарязан тарос или див керевиз 1 щипка захар 60мл бульон 3 жълтъка 1/2 чаена лъжица сол 100г масло 1-2 чаена чаша доматена салца
Начин на приготвяне:
* Нарежете лука на ситно. * Поставете го в съд заедно с виното, оцета, черния пипер, тароса, захарта и бульона. * Оставете да ври 5 минути. * След това пасирате. * Жълтъците се разбивате на пяна, прибавяте сол. * Цялата смес се оставя на водна баня, като се внимава да не заври. * Отделно стопявате маслото. * Когато стане умерено топло, прибавяте с непрекъснато бъркане към яйчената маса. * Биете до получаване на сос с консистенция на гъста пяна – без да заври за да не се пресече. * Накрая прибавяте доматената салца. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Пон 20 Апр 2009, 22:40 | |
| Кафяв сос Този сос служи за основа на множество други сосове
Продукти: 30г масло или маргарин 50г брашно 500мл бульон или вода черен пипер сол червен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
* Мазнината поставяте в малка тенджера и стопявате при средна температура.
* Прибавяте брашното и с непрекъснато бъркане запържвате до кафяво.
* Топлият бульон или вода сипвате бавно и бъркате, докато се получите гладък сос, които оставяте да заври.
* Подправяте го с черен пипер, сол и червен пипер и го оставяте на тих огън още 10-15 минути за да набъбне добре брашното. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Пон 20 Апр 2009, 22:40 | |
| Неаполитански сос Подходящ за спагети, макарони, равиоли
Продукти:
500г домати 2-3 скилидки чесън 1 лъжица растително масло магданоз майорна черен пипер сол
Начин на приготвяне:
* Изпържвате счуканият чесън.
* Прибавяте нарязаните на дребно домати.
* Всичко варите до омекване. * Накрая слагате подправките. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Пон 20 Апр 2009, 22:41 | |
| Доматен сос Подходящ за поднасяне с кюфтета, език.
Продукти:
500г домати 1 глава лук 1-2 моркова 1 резен целина 1/2 чаша масло 2 лъжици брашно 1 лъжица захар 1 дафинов лист вода сол
Начин на приготвяне:
* Настъргвате лука, морковите и целината и ги пържите да омекване. * Запържвате маслото с брашното и към него прибавяте настърганите домати, и заливаме с вода. * Прибавяте захарта, дафиновия лист, солта и варите 10-15 мин. * Прецеждате го. * Следите да се получи умерена гъстота. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Пон 20 Апр 2009, 22:41 | |
| Сос с червено вино Подходящ за телешко печено, печен дивеч или сърми
Продукти:
125мл червено вино 50г брашно 375мл месен бульон черен пипер сол червен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
* Мазнината поставяте в малка тенджера и я стопявате при средна температура. * Прибавяте брашното и с непрекъснато бъркане се запържвате до кафяво. * Топлият бульон го сипвате бавно, като бъркате непрекъснато, докато се получи гладък сос. * Подправяте го с черен пипер, сол и червен пипер и го оставяте на тих огън още 10-15 минути за да набъбне добре брашното. * След това прибавяте червеното вино. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Пон 20 Апр 2009, 22:41 | |
| Студен сос със счукани орехи Сос за пържена риба, пържени пиперки или патладжани
Продукти:
1 чаша орехови ядки 5-6 скилидки чесън 2 лъжици галета 2 лъжици олио вода сол
Начин на приготвяне:
* Счуквате добре ореховите ядки, чесъна и сол на вкус.
* Прибавяте галетата, олиото и малко вода за да получите умерено гъст сос.
* Всичките продукти се разбиват добре. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Пон 20 Апр 2009, 22:41 | |
| Сос с кисели краставички
Продукти:
1 лъжица масло 1 лъжица нарязан магданоз 2-3 скилидки чесън 2 стерилизирани краставички 1 лъжица бульон или вода черен пипер
Начин на приготвяне:
* Стопявате маслото на огъня, прибавяте магданоза, накълцания на ситно чесън и брашното, като бъркате непрекъснато, след това поставяте нарязаните на много на ситно краставички, сол, малко черен пипер и бульона или водата. * Бъркате соса - да поври 10 мин. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Пон 20 Апр 2009, 22:42 | |
| Сос бешамел
Продукти:
2 лъжици масло 2 лъжици брашно 400мл прясно мляко черен пипер
Начин на приготвяне:
* От маслото и брашното правите светла запръжка, която разреждате с млякото(което можете да замените с равно количество бульон).
* При разреждането бъркате с дървена лъжица бързо и без прекъсване, за да стане сосът гладък.
* Подправяте го с черен пипер и сол. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Пон 20 Апр 2009, 22:42 | |
| Сос фрикасе Подходящ е за поднасянето с птици, агнешко и телешко месо, картофени кюфтета
Продукти:
3 лъжици масло 2 лъжици брашно 450 мл бульон 3 жълтъка 100г кисело мляко черен пипер сол
Начин на приготвяне:
* От маслото и брашното правите светла запръжка, която разреждате с бульона, прибавяте сол и черен пипер и оставяте соса да ври около 15 мин.
* Отделно разбивате много добре киселото мляко с жълтъците и при постоянно бъркане бавно го изсипвате в соса, който го връщате пак на силен огън да възври отново, като бъркате непрекъснато. | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Пет 01 Май 2009, 15:20 | |
| - Крис написа:
- VODNA написа:
- Крис написа:
- Готвих пилешка супа,
пържени кюфтета и сосче от.. тиквички,патладжанче,чушка и картофчета.. Крис, и теб ще помоля за рецептата за това сосче. Аз вече няколко пъти я пиша..ама в този форум не съм така че...
Две тиквички два средно големи патладжана /предварително ги нарежете и посолете,за да им изтече горчивия сок/ два моркова три средно големи картофа магданоз два стръка зелен лук една бутилка доматен сок..домашен или настъргани домати едно пакетче "Маги вълшебен вкус-зеленчуци" черен пипер,червен пипер-една чаена лъжичка ронена чубрица-една щипка олио и една равна супена лъжица захар.
Продуктите,се нарязват на ситно-на кубчета, слагате в дълбока тенджера,заливате с вода. 10 минути,преди да свалите от огъня добавяте доматение сок и подправките... | |
|
| |
Принцеса AVAФен
Брой мнения : 1410 Регистриран : 26.04.2009 Послание : някъде там
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Сря 20 Май 2009, 01:10 | |
| Сос „ТАРТАР“ 500 г трапезна майонеза 50 ml сухо бяло вино 1 супена лъжица горчица 1-2 щипки смлян черен пипер 3 бр. стерилизирани краставички 1/2 малка глава кромид лук 1 белтък от твърдо сварено яйце.
Краставичките, лукът и белтъкът се нарязват на много дребно и се смесват с останалите продукти. | |
|
| |
Принцеса AVAФен
Брой мнения : 1410 Регистриран : 26.04.2009 Послание : някъде там
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Сря 20 Май 2009, 01:10 | |
| сос Беарнез 1 ч.ч. винен оцет 1 с.л. ситно нарязан магданоз 1 с.л. ситно нарязан естрагон 2 жълтъка 125 г масло 1 ч.л. лимонов сок сол щипка лют червен пипер В малка тенджера сложете оцета, магданоза и естрагона и на слаб огън редуцирайте до 1/4 . Снемете от огъня, добавете жълтъците и малко гореща вода и разбийте. Сложете тенджерата на водна баня при умерена температура. Добавете маслото на парченца, като разбърквате непрекъснато. Прибавете лимоновия сок и подпрвките. | |
|
| |
Принцеса AVAФен
Брой мнения : 1410 Регистриран : 26.04.2009 Послание : някъде там
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Сря 20 Май 2009, 01:11 | |
| Портокалов сос 8 портокала 1 пръчица канела (или 1 ч.л. канела в марля) сол бял пипер, смлян Изцедете 7 портокала. На последния обелете кората и бялата ципа. Нарежете на тънки кръгли резени. Сложете сока в малка тенджерка, сложете канелата и оставете да ври, докато 1/3 от течността се изпари. Извадете канелата. Прибавете сол и пипер. Пресипете в купа и добавете портокаловите резени. Сервирайте соса леко топъл. Сосът е подходящ за пиле, свинско и риба на скара. | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: СОСОВЕ Сря 20 Май 2009, 02:21 | |
| ммммммммммммммммм | |
|
| |
Sponsored content
| Заглавие: Re: СОСОВЕ | |
| |
|
| |
| СОСОВЕ | |
|