AVAdiary ПАНАИР НА СУЕТАТА |
|
| Видове МУСАКА | |
| | Автор | Съобщение |
---|
Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Видове МУСАКА Пет 26 Фев 2010, 17:41 | |
| ВЕГЕТАРИАНСКА МУСАКА НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:1кг. картофи 2 моркова 300гр замразен грах 2 глави лук/стар/ или 3 стръка пресен зелен лук 1/2 чаша ориз 1 чаша домати или доматен сок 1 супена лъжица подправка "Вегета" черен пипер,червен пипер,щипка сол,чубрицаЗа заливката :3 яйца 1-1/2чаша прясно мляко 150 гр. кашкавал щипка сол,щипка червен пиперПриготовление:Нарязваме лука и морковите на кубчета и ги задушаваме в олио. Добавяме нарязаните на кубчета картофи,ориза , грахът и заливаме с 2 чаени чаши врящ бульон или вода с добавени 2 супени лъжици олио в нея. Печем на силна фурна около 20 минути,след това посоляваме, добавяме доматите,чубрицата и печем докато картофите станат готови.
разбиваме млякото с трите яйця,добавяме щипка сол и щипка червен пипер. Размесваме всичко ,заедно с настърганият кашкавал и две лъжици брашно, за по-голяма плътност на заливката. Заливаме мусаката и продължаваме печенето,до получаването на златиста коричка.ДОБЪР АПЕТИТ!Днес и аз ще се пробвам ,да направя това изкушение. | |
| | | Сапфира AVAЛюбист
Брой мнения : 877 Регистриран : 23.04.2009 Age : 42 Послание : при делфините
| Заглавие: Re: Видове МУСАКА Пет 26 Фев 2010, 18:46 | |
| Мусака с гъби
Продукти: килограм картофи, 250 г кайма, 300 г гъби, 1 морков, една глава лук, 3-4 скилидки чесън, червен пипер, сол на вкус, 2-3 домата
за заливката няколко яйца, прясно мляко и малко брашно, сол на вкус.
кашкавал около 200 г
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в сгорещена мазнина, добавя се каймата, настъргания морков и настърганите скилидки чесън. Добавя се една чаена чаша вода, гъбите се режат на колелца и се прибавят към каймата, доматите се настъргват и те се прибавят, добавя се червен пипер и сол на вкус, както и още 2-3 чаши вода (толкова, че когато сместта се изсипе при нарязаните на кубчета картофи в тавата да ги покрият.
Пече се до готовност, прави се заливка от продуктите и малко преди да е готово се настъргва кашкавала | |
| | | Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Re: Видове МУСАКА Пет 26 Фев 2010, 18:55 | |
| МУСАКА С ПАТЛАДЖАНИ
ПРОДУКТИ 600-700 г кайма (телешка или смес) 3-4 средно големи патладжана (сини домати) 4-5 средно големи картофа 4-5 средно големи червени домата 2 глави кромид лук Подправки: магданоз, черен пипер, кимион, риган, червен пипер
За заливката: 3 супени лъжици брашно 1 чаена чаша прясно мляко 2 яйца НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ Нарязваме сините домати на филийки, осоляваме и ги оставяме да се отцедят. След това ги запържваме леко.
Съвет: Препоръчвам пърженето на сините домати да стане няколко часа по-рано, защото поемат много мазнина. След това изцеждам мазнината и с нея задушавам лука и каймата.
Нарязваме картофите на кръгчета и ги запържваме до полуготовност. Нарязаният кромид лук задушаваме с малко олио и вода. Прибавяме каймата, нарязани на ситно 2 домата и подправките. С малко вода задушаваме до готовност.
На дъното на подходяща тава нареждаме картофите, слагаме отгоре пласт от каймата. Следва ред патладжани, кайма и т.н. Завършваме със сини домати. Най-отгоре се покрива с нарязани тънки филийки червени домати. Заливаме с приготвения сос бешамел и запичаме не повече от половин час.ДОБЪР АПЕТИТ! | |
| | | Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Re: Видове МУСАКА Чет 25 Мар 2010, 19:22 | |
| Тази рецепта ,не е точно мусака, но понеже е с картофки ..я поставям тук Супер вкусно става и много лесно за приготвяне! СОНЧЕ.. Картофена запеканкаПродукти: 2 кг картофи 600 мл прясно мляко 10 с.л. олио (може и на око) 200 гр настърган кашкавал подправки на вкус Приготвяне: Картофите се нарязват на пръчици и се слагат в тава за печене. Заливат се с прясното мляко и се добавят подправките. Разбъркват се добре, за да се разпределят равномерно в тавата. Пече се в загрята фурна на 200 градуса до готовност на картофите. Изважда се от фурната, поръсва се с настъргания кашкавал и се запича до златисто. | |
| | | Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Re: Видове МУСАКА Чет 25 Мар 2010, 19:34 | |
| Арабска мусака 1 патлажан (400 г.) 5-6 картофа (примерно 0,5 кг.) за соса: 70 г. краве масло 2 с.л. брашно 2 ч.ч мляко 2 ч. л. пилешки бульон сух мускатово орехче бял пипер, сол 1 яйце 50 г. моцарела
За плънката:
0,5 кг. кайма 1 глава лук 2 скилидки чесън 1 домат 1/2 ч.л. канела 1/2 ч.л. копър и магданоз малко мускатово орехче къри сол, пипер босилек, розмарин ¼ ч.ч червено вино
Патладжана нарежете на кръгчета, сложете в подсолена вода и оставете за 20-30 мин. След това отцедете и запържете до полуготовност. Сложете на салфетка да попие мазнината. Картофите нарежете на кръгчета и изпържете до полуготовност. Отцедете. Лука запържете до златисто, добавете каймата, след това настъргания домат, чесъна, подправките. Налейте виното и задушете под капак като периодично разбърквате. В тава наредете запържения патладжан, отгоре каймата и най отгоре картофите. Приготвяме сос Бешамел от продуктите и след като изстине леко разбиваме в него яйцето и разбъркваме. Заливаме с него мусаката. Отгоре настъргваме моцарела и печем в нагрята до 180С фурна около 40 мин.
източник: Alenkiihttp://www.gotvetesmen.com/forum/ind...?topic=1582.45 | |
| | | Sponsored content
| Заглавие: Re: Видове МУСАКА | |
| |
| | | | Видове МУСАКА | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
| |
|