| Обичатели да спорите? | |
|
+5октим Божествена Фрина ШОКОЛАД Gti 9 posters |
Автор | Съобщение |
---|
Gti АVAприятел
Брой мнения : 325 Регистриран : 16.04.2009
| Заглавие: Обичатели да спорите? Чет 03 Дек 2009, 18:35 | |
| Спорът за вас страст ли е или и вие като мен вече сте се отказали от него? Имали всъщност смисъл спорът ако допуснем ,че няма абсолютна истина ? Ето например твърдението ,че в спора се ражда истината,излиза,че може да е неточен ако допуснем,естесвено ,че абсолютна истина не съществува. И една притча по-този повод:
Имало един духовен водач ,достигнал 140 години ,било голяма сензация.Веднага журналистка от Щатите била изпратена там да разбере тайната.Отишла тя при човека с микрофон и започнала да го разпитва:"Кажете ни сега вашата тайна за дълголетието ви?"попитала тя "Не споря "отговорил и той "Е,хайде де ,кажете,някоя билчица ,някое коренче"продължила да настоява,"може и да сте права"отвърнал и той. | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Чет 03 Дек 2009, 18:58 | |
| За мен спорът е удоволствие, ако е добронамерен!(едно е да се караш и да се сърдиш, друго е да спориш)! Незнам доколко се ражда истината,но аз определено намирам богатства! Спорът е стихия ,която разчиства пътища! Спорът е провокация за мисъл! Спорът е упражнение за сила! Хайде сега,оспорете ме! | |
|
| |
Фрина Модератор
Брой мнения : 8407 Регистриран : 22.04.2009 Послание : Там, където има ЛЮБОВ...
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Чет 03 Дек 2009, 19:01 | |
| Аз лично, не обичам да споря. Освен това съм заблязала, че вместо в спора да се роди истината, обикновено след всеки спор всяка от страните си остава на мнението, с коеото е била при започването на спора... А емоциата, която се получава при споровете... когато виждаш, че видимо не си разбран... оределено ми е неприятна... Но, това не значи, че не трябва да се спори. От друга страна, всеки може да промени мнението си по оределени въпроси, но мисля,ч е това не става в спор. Но, да... Съгласна съм, че провокира мисълта... | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
Брой мнения : 5526 Регистриран : 11.04.2009 Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Чет 03 Дек 2009, 19:05 | |
| Много е важно с каква нагласа тръгваш да спориш - дали, за да докажеш на всяка цена ,че ти си правия или да позволиш на чуждата истина да докосне и теб (като едното не изключва другото)! | |
|
| |
Фрина Модератор
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Чет 03 Дек 2009, 19:11 | |
| - ШОКОЛАД написа:
- Много е важно с каква нагласа тръгваш да спориш - дали, за да докажеш на всяка цена ,че ти си правия или да позволиш на чуждата истина да докосне и теб (като едното не изключва другото)!
Така е... Именно... Аз писах " А емоциата, която се получава при споровете... когато виждаш, че видимо не си разбран... оределено ми е неприятна... " Не съм писала, че съм неудовлетворена, че не мога да убедя някого в своята правота, примерно... Това ще рече, че тъй като явно хората когато тръгват да спорят са така вкопчени в това, което защитават в момента, че често виждат "ЧУЖДАТА ИСТИНА" ПРЕЗ 'СВОЯТА ИСТИНА' , т.е. не си позволяват да разберат какво всъщност другия им говори... Това казвам... Може пак да не е ясно... | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Чет 03 Дек 2009, 19:18 | |
| Разбирам те! Но ти разбираш ли? Даваш ли си сметка ,че това което казваш важи и за теб самата?! Има една фраза,която много обичам - "Когато говоря на теб, всъщност говоря на себе си!" Обикновено критикуваме и "не разбираме " това,което не харесваме в себе си!Подсъзнателно! Ако сме положително настроени в един спор, няма как да ни стане неприятно! Защото АЗ допускам да ме засегнат или не, сами го позволяваме или не. Може да се нарече докачливост , до известна степен( всъщност така е меко казано)! | |
|
| |
Фрина Модератор
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Чет 03 Дек 2009, 19:28 | |
| - ШОКОЛАД написа:
- Разбирам те! Но ти разбираш ли? Даваш ли си сметка ,че това което казваш важи и за теб самата?!
Не изключвам себе си, разбира се... Аз писах по-горе. Според мен, когато човек спори, той е закотвен в своята правота и нито приема, нито предва друго... Така мисля... Друг е въпросът, обаче ... че след време, когато емоциите се поуталожат (защото да, в един спор има емоции и страст...) може и да прозре наистина и другата гледна точка ... Що се отнася до засягането... какво значи , да си настроен отрицателно в един спор?!!! Казвам нещо и виждам, че човекът отсреща си тълкува думите ми както той реши и това , кето съм казала, всъщност далеч не е това, което той е разбрал... Щом казваш, че контролираш това дали да бъдеш засегната или не, добре ... Аз не мога да го контролирам... Както казваш меко , докачлива съм | |
|
| |
Божествена АVAпристрастен
Брой мнения : 3246 Регистриран : 12.04.2009
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Чет 03 Дек 2009, 21:11 | |
| Обожавам. Добронамерено разбира се. Виждаш и други гледни точки освен своята, което обогатява. Раздвижваш си сивите клетки Темата на спора придобива други измерения, нов облик от този, който си тръгнал. | |
|
| |
октим AVATурист
Брой мнения : 183 Регистриран : 26.11.2009
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Пет 04 Дек 2009, 04:30 | |
| Спора го използвам като средство за да опозная противната страна. Ако успея да го извадя от релси винаги разбирам какъв човек стои срещу ми, просто му свалям маската | |
|
| |
Сапфира AVAЛюбист
Брой мнения : 877 Регистриран : 23.04.2009 Age : 42 Послание : при делфините
| |
| |
Марчелина AVAЛюбист
Брой мнения : 539 Регистриран : 13.04.2009 Age : 43 Послание : Филибето
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Съб 05 Дек 2009, 12:54 | |
| Зависи,много зависи от човека,който стои срещу мен! Има хора,които умеят да водят спор с такава грация, че е интересно,забавно и завладяващо. Успяват така да поднесат гледната си точка,че да ме накарат да се замисля! Тогава с удоволствие водя спор! Напоследък обаче все по-често спора се превръща в някакво надприказване и опити човека отсреща на всяка цена да убеди в своята гледна точка,тогава просто се оттеглям. А има и една трета група,които подхвърлят нещо,просто ей така, за да кажат нещо хапливо-отговарям еднократно и показвам гръб! | |
|
| |
Ms SMITH AVAЛюбист
Брой мнения : 942 Регистриран : 05.09.2009
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Вто 08 Дек 2009, 01:11 | |
| Да,обичам да споря!Но и аз като предходния избирам събеседника и според него и темата определям дали да водя диспут,спор или надцакване !Разликата между трите е ОГРОМНА! | |
|
| |
Фрина Модератор
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Сря 09 Дек 2009, 20:52 | |
| Мисля си, че обичам да разисквам разни теми с други хора. Да виждам различни мнения и да се замислям... Но спорът е нещо по-различно... | |
|
| |
Фрина Модератор
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Чет 14 Яну 2010, 18:08 | |
| "Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно."
Уолтър Липман | |
|
| |
октим AVATурист
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Пет 29 Яну 2010, 16:22 | |
| Какви теми те интересуват! | |
|
| |
Пипилота AVATурист
Брой мнения : 135 Регистриран : 03.02.2010
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Сря 03 Фев 2010, 02:31 | |
| Трябва да умееш да спориш,да казваш мнението си без да го налагаш,да приемаш,че другата страна също е права макар и за себе си.Много хора превръщат спора в конфликт,и не само,че никаква истина не излиза на бял свят ами и се всява напрежение.Съвсем излишно.. Споря,но не защото обичам,а защото така ми идва отвътре,не мога да си замълча. | |
|
| |
ШОКОЛАД админ
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Сря 03 Фев 2010, 02:52 | |
| Именно! Спорът е удоволствие, когато уважаваш събеседника си! | |
|
| |
Фрина Модератор
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Сря 03 Фев 2010, 13:30 | |
| - Пипилота написа:
- Трябва да умееш да спориш,да казваш мнението си без да го налагаш,да приемаш,че другата страна също е права макар и за себе си.Много хора превръщат спора в конфликт,и не само,че никаква истина не излиза на бял свят ами и се всява напрежение.Съвсем излишно..
Споря,но не защото обичам,а защото така ми идва отвътре,не мога да си замълча. Пипилота, много ми хареса мнението ти! И аз така | |
|
| |
Пипилота AVATурист
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Сря 03 Фев 2010, 15:03 | |
| Аз не споря за спорта,не съм на принципа винаги да съм на "въпреки",нямам нужда постоянно да се доказвам и да опровергавам всякаш съм в съда.. Но,когато някой твърди абсурдни неща,обижда и реже като бръснач ми иде да извадя шпагата и да го предизвикам на дуел и понеже нямам шпага,а дуелите не са актуални какво ми остава..? | |
|
| |
октим AVATурист
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Чет 04 Фев 2010, 00:11 | |
| | |
|
| |
Пипилота AVATурист
| |
| |
октим AVATурист
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Чет 04 Фев 2010, 23:52 | |
| Щом не се отказваш какво ще правиш? | |
|
| |
Пипилота AVATурист
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Нед 14 Фев 2010, 02:24 | |
| - октим написа:
- Щом не се отказваш какво ще правиш?
Каквото дойде.. | |
|
| |
октим AVATурист
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Нед 14 Фев 2010, 23:14 | |
| Значи те е страх да предизвикаш спор! | |
|
| |
Пипилота AVATурист
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Пон 15 Фев 2010, 02:06 | |
| - октим написа:
- Значи те е страх да предизвикаш спор!
Страх ли? Тая дума не я познавам! | |
|
| |
октим AVATурист
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Пон 15 Фев 2010, 16:50 | |
| Ами да поспорим. Избери си тема, например има ли живот след смъртта! | |
|
| |
Пипилота AVATурист
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Пон 15 Фев 2010, 18:26 | |
| - октим написа:
- Ами да поспорим. Избери си тема, например има ли живот след смъртта!
О,не тръпки ме побиха...тази не ми харесва.. Аз ще пусна тема. | |
|
| |
октим AVATурист
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Вто 16 Фев 2010, 00:01 | |
| | |
|
| |
Пипилота AVATурист
| Заглавие: Re: Обичатели да спорите? Вто 16 Фев 2010, 02:40 | |