По-долу ще видите 10 сладкиша кой от кой по-хубави и вкусни. Е, няма да можете да ги вкусите, но пък ще имате възможнжстта да си запишете рецептите на тези, които най-много ви допадат.
Конкурсът е анонимен.
Победителят получава ранг и правото да пусне следващия конкурс със собствени идеи и правила.
Имате възможност да гласувате за 3 сладкиша.
Отбележете избора си както в анкетата, така и в пост.
Гласуването ще приключи на 28.10.
1. КОКОСОВ СЛАДКИШ БЕЗ ПЕЧЕНЕ50 гр. масло
180 гр. бисквити
20-30 гр. захар
1 ч.ч. прясно мляко
125 гр. кокос
за глазурата:120 гр. шоколад/може и повече/
2-3 с. л. прясно мляко
кокос за наръсване.
Маслото се разтопява и се добавя захарта и пр. мляко,
бърка се докато се разтопи захарта.
Бисквитите се смилат и се прибавя кокоса.
После се смесват сухата и мократа част,
омесва се добре и се оформя или се слага във формичка.
Седи в хладилник 30 мин.,после се изважда и се приготвя глазурата.
Шоколада се разтопява на водна баня и се разрежда с мляко,
полива се сладкиша и се слага във фризера за 3 часа,
после може да се консумира.
2. КАНЕЛОВ КЕКС2 яйца
1 чаена чаша и половина захар
2 чаени чаши брашно
1 чаена чаша кисело мляко или вода
половин чаена чаша олио
1 канела
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
Всичко се разбива,изсипвате в подмазана с мазнина и брашно тава и печете.
Режете на каквито форми желаете.
3. ФЪЧПродукти:1 пакетче масло
1 ч.ч. захар
3 яйца
1 ч.ч. брашно
2-3 с.л. какао
смлени орехи
Брашното се смесва с размекнатото масло, захарта, какаото и яйцата.
Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена тавичка.
Отгоре се наръсва с орехи.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 15 минути.
4. БРАУНИС1/4чч пресято брашно
1/2чл канела (по желание)
1/4чл сол
115грама масло
1/2чч какао на прах,неподсладено
2чл инстантно кафе
2 яйца,на стайна температура
1чч захар
1чл ванилия
1чч нарязани орехи
110г натурален шоколад
В тенджерка на слаб огън се разтопява маслото, добавя се натрошения шоколад и се бърка докато се разтопи и той.
След стопяването им се сваля от огъня, добавя се какаото, кафето, яйцата, орехите, брашното,пресято със солта и канелата.
Бърка се с дървена щпатула.
Пече се в тавичка с размери 15-25 см, върху хартия,
или в намазнена и набрашнена тава,
на 160гр. за 30 мин. на вентилатор!
5. СЛАДКИШ С КАРАМЕЛ И ЯБЪЛКИ1/2 ч.ч. захар за карамела /по-добре е 1 ч.ч./
1/2 пак. масло
5-6 ябълки
1/2 ч.ч. счукани орехи
канела
За сместа:
3 яйца
1/2 ч.ч. захар
5 с.л. олио
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. пресято брашно
1 пак. бакпулвер
2 ванилии
В тавичка се слага захарта за карамела и се бута във фурната до разтапяне.
Карамела се втвърдява и отгоре нареждаме маслото на кубчета,
после редим лъчеобразно нарязаните на резени ябълки.
Ръсим орехите и канела на вкус.
Приготвяме сместата с изброения ред на продуктите.
Заливаме ябълките със сместа и печем в загрята фурна-на 180 гр.-20 мин.
Вадим сладкиша и обръщаме в поднос веднага.
Останалият карамел разтопяваме във вода /аз в 3/4 ч.ч.,
но по-добре е към 1и 1/2 ч.ч.,за да не остане суха кексовата смес/
и поливаме сладкиша отгоре.
6. ДУПЧЕН КЕКСПродукти за блата6 яйца
1чаена чаша и половина захар
3 супени лъжици олио
3 супени лъжици вода
2 чаени чаши брашно
Продукти за сиропа1 чаена чаша вода
1 чаена чаша захар
1 пакетче масло(или половин маграрин"Калиакра")
2 супени лъжици какао
Начин на приготвянеОт всички продукти се прави пандишпанова смес и се пече в подмазана с мазнина и брашно тава на 200 градуса.
Като изстине блата се надупква с перката на миксера и се залива с приготвения топъл сироп.
Отгоре се украсява пожелание.
7. ЛОКУМЕНА ПИТА
Продукти1 яйце
1 чаена чаша захар
ч чаена чаша кисело мляко
2 чаени чаши брашно
1 бакпулвер(слага се в брашното)
половин чаена чаша олио
една кутийка локум(може да се сложи и повече)
Начин на приготвянеРазбивате всички продукти с миксера,изсипвате в подмазана с мазнина и брашно тава.
Нарязвате локума на малки парченца и го поръсвате върху сместа,така че да има навсякъде.
Печете в загрята фурна на 200 градуса.
Като изстине поръсете с пудра захар.
8. КАКАОВ СЛАДКИШ С КАФЕ И ФУРМИПродукти:200гр масло
60ml еспресо+140ml вода+1 чаена лъжичка сода
2 чаени чаши брашно (обикновено или пълнозърнесто)
1 непълна чаена чаша какао
1 чаена чаша захар (бяла или кафява)
12-14 броя фурми
1 бакпулвер, 2 яйца, ванилия
Приготвяне:Разтопеното масло се разбива със захарта.
Фурмите се обезкостяват и се нарязват на парченца. Накисват се в кафето с водата.
Към маслото и захарта прибавяме яйцата.
Брашното се смесва с ванилията, бакпулвера, содата и какаото.
Всички продукти се объркват заедно.
Пече се в намаслена и набрашнена тавичка на 150-160 градуса.
9. ШОКОЛАДОВ ФОНДАНПродукти за 4 порции:120 гр черен шоколад
40 г какао
3 яйца
100 гр краве масло, размекнато
170 гр захар
10 гр какао
1 ч.л. набухвател, равна
какао за поръсване
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява до 190 градуса. Тавичка с диаметър 20 см се поръсва (през цедка) с 40 гр какао, смесено със захар. Шоколадът се начупва на парченца и се стопява в микровълнова печка или на водна баня. Прибавя се маслото и се разбърква до хомогенна смес. Сваля се от огъня и се прибавя останалото какао и захарта. Едно по едно се добавят яйцата. После сместа се оставя да почине 10 минути в хладилника.
Когато кремът започне да се стяга, набухвателят се поръсва през цедка върху цялата повърхност, разбива се с миксер, докато сместа стане по-лека.
Изсипва се във формата и се пече 25 минути. Сладкишът трябва да се надигне и да се покрие с коричка. Изважда се от фурната и се изчаква 5 минути преди да се махне от формата.
Поръсва се с какао и се поднася.
10. ЖАДНАТА КАЛУГЕРКАЗа сладкиша:5 яйца
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч. смлени орехи
За сиропа:2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 пакетче масло
След като сиропа заври, се прибавят 2-3 с.л. какао и 3-4 капки есенция ром.
Начин на приготвяне:Всички продукти се миксират.
След като сместа е готова, се пече в умерена фурна.
Реже се на парчета и се полива с топлия сироп.
Поръсва се с кокосови стърготини.