Ето и мойто мнение.
Всичко зависи от това каква снимка / снимки имаш намерение да направиш в момента, професионални, или не.
Профисионалните фотоапарати за ползване в ежедневието не стават, тъй като са прекалено обемисти и тежки.
Много ми харесват малките Канон (не че големите не ми харесват, но се счита, че Никон са по-добри там).
Та, според мене, всичкото това надпреварване за повече мега-пиксели е с комерсиална цел и няма почти никаква практична атакава.
Повече мега-пиксели са необходими САМО ако печатате големи увеличения на снимки.
Ако ги гледате на компютъра, или ако правите нирмални снимки (каквито сме свикнали да виждаме и каквито за 99% от снимките), това бихте могли да направите и с цифров фото апарат от 1.3 мега-пиксела (какъвто беше първия ми цифров апарат - Кодак DC256) ...
Иначе, най-важните фактори които определят един цифров фото-апарат, са оптиката (качеството и), варио-обектива (пътите увеличение), стабилизацията на движенията (дали компенсира, когато мръднете по време на щракане на снимката, или не и с какъв вид стабилизатор е) и качеството на елемента, който превръща аналоговата информация в цифрова (Канон ползват системата
DIGIC).
И други, но съвсем не броя мега-пиксели.
Продават разни измислени марки фото-апарати, които са с по 13 мега-пикселов елемент и които не могат да направят нито една свестна снимка, точно, защото им липсва качество по показателите които изброих по-горе.