AVAdiary
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

AVAdiary

ПАНАИР НА СУЕТАТА
 
ИндексPortalПоследни снимкиРегистрирайте сеВход

 

 Гарнитури

Go down 
АвторСъобщение
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 42
Послание : В разни кръстословици!

Гарнитури Empty
ПисанеЗаглавие: Гарнитури   Гарнитури EmptyПет 01 Май 2009, 14:06

Пролетни картофки по селски


1 кг пресни дребни картофи
2 с.л. галета или царевично брашно
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
олио за пържене

* Пресните картофки се поставят в кутия с капак с 2 с.л. сол и вода, колкото да ги покрие. Кутията се затваря и хубаво се разтръсва.
* След това картофките се измиват с гъба/четка без да се белят.
* Поставят се в тенджера и се сваряват за около 10 минути. След което по-едрите се срязвт на четвъртинки, амалките - цели.
* Галетата (царвеичното брашно) се смесва с подправките и и стгази смес за се посипват хуваво картофките. Разтръсква се за да полепне хубаво сместа по картофките.
* Пържат се в силно сгорещено олио.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 42
Послание : В разни кръстословици!

Гарнитури Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Гарнитури   Гарнитури EmptyПет 01 Май 2009, 14:06

Зелена разядка
рецепта за зелена разядка - много вкусна и лесна рецепта, която можете да приготвите през пролетта и да поднесете като мезе, с препечени филийки, като гарнитура и дори като основно ястие

500 гр спанак (коприва, лопуш, лобода, лапад, киселец или комбинация от тях)
4-5 стръка зелен лук
2-3 стръка зелен чесън
1 кофичка кисело мляко
1-2 с.л. олио (зехтин)

* Зеленината спанак, коприва, лопуш, киселец или комбинацията с която разполагаме се измива и се нарязва на ситно.
* В класическата рецепта се загрява олио и нарязания лук и зеленината се запържва, задушава, дори има една красива дума, която бабите употребват “кавърдисва” на слаб огън, докато се изпари водата. След което се прибавя разбито кисело мляко с нарязания на ситно зелен чесън (или стрити скилидки чесън)
* Аз поставям зеленината с нарязания зелен лук в голяма купа и го заливам с гореща вода, като го покривам с капак (тава) за 5 минути. След което го смилам в блендер.
* Добавям кисело мляко, до желаната гъстота. Овкусявам с нарязания на ситно зелен чесън, 1-2 с.л. олио и разбърквам.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 42
Послание : В разни кръстословици!

Гарнитури Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Гарнитури   Гарнитури EmptyПет 01 Май 2009, 14:07

Тарама хайвер
рецепта за вкусна храна за постите и не само, с филийка черен хляб и водка - това е класика

Под тарама се разбира разбития хайвер на някои видове риба. Може да се приготви от хайвер на кефал или треска. У нас тарама хайвер се продавасе продава в кутийки в магазините за риба и рибни продукти. Има бяла тарама - най-добрата е от шаран и червена, която като се разбие става розова.
Розовата тарама е много популярна в Турция и Гърция, където се поднася като мезе. Приготвя се като се смесва с намокрена и изтискана среда от хляб, грис, или сварени картофи лимонов сок и подправки на вкус (сол, черен пипер …) след което се разбива на емулсия със зехтин (олио). Поднася се с черен хляб или препечени филийки и чаша водка или узо.

Избрани рецепти с хайвер:

Тарама хайвер
2 с.л.хайвер
200 мл зехтин (олио)
сок от 1 лимон

* Сложете в купата на блендера хайвера и започнете да добавяте на струйка зехтина и лимоновия сок.
* Когато сместа е разбита добре трябва да е поела целия зехтин и да е станала хомогенна на вид.
* Опитайте на вкус и ако е необходимо добавете още лимонов сок и подправки по ваш вкус.
* Сервира се като предястие в малки купички украсени с маслини и кръгчета лимон.

Тарама салата
100 гр. бяла или червена тарама
средата на 1 бял хляб (700 гр)
50 мл зехтин
2 скилидки чесън или 1 глава кромид лук
сокът на 1 лимон

* Накиснете хляба във вода и го изстискайте добре. Стрийте го на трохи и го поставте в купата на блендера.
* Добавете тарамата и чесън или лук по избор. Така се получават 2 разновидности в зависимост от вашия вкус - тарама с чесън или тарама хайвер с лук.
* Включете блендера на средна скорост и добавете на тънка струйка зехтина и лимоновия сок.
* Разбивайте докато получите гладка хомогенна емулсия.

Тази рецепта може да бъде приготвена и с 1/2 кг сварени картофи - тогава вкуса е съвсем различен

Когато се разбива тарама хайвер в блендер се получава хомогенна смес като мойонеза. Ако искате да получите тарама хайвер в който да се усещат отделните топченца хайвер можете да го разбиете в удобна голяма купа с миксер или с дървена лъжица.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 42
Послание : В разни кръстословици!

Гарнитури Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Гарнитури   Гарнитури EmptyПет 01 Май 2009, 14:08

Картофи фондан
рецепта за вкусна гарнитура от картофи, а защо не и за самостоятелно ястие. Името картофи фондан ми хареса, но това е съкратено изпълнение на оригиналната рецепта

1 кг дребни пресни картофи или 1 кг стари
2 с.л. зехтин
500 мл вода
1 кубче бульон
смлян черен пипер на вкус
1/4 връзка нарязан магданоз

* Ако картофките са пресни само ги измийте с четка и вода. Ако са стари картофи ги обелете и по-големите срежете на четвъртинки.
* Загрейте фурната на 200 градуса
* Сложете картофите в голяма тава за печене и ги разпределете равномерно и ги поръсете със зехтина и смлян черен пипер.
* Залейте картофките с бульон, може и само с вода и печете на най-горния етаж на фурната до готовност.
* От време на време поливайте картофките с бульона. Накрая може да ги запечете за 2-3 минутки на индфраред функцията за да станат картофките златисто препечени.
* Картофките поднесете в затоплена чиния поръсени с нарязания на ситно магданоз.

Тази рецепта за гарнитура от картофи се оказа много вкусна и ефектна, замества пържените картофи и ни спестява време. Опитайте!
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 42
Послание : В разни кръстословици!

Гарнитури Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Гарнитури   Гарнитури EmptyПет 01 Май 2009, 14:08

Салата от карфиол
рецепта, която може да се приготви както от пресен, така и от замразен карфиол. Идеално гарнитура в рецептите за разделно хранене

500 г карфиол /1/2 малка глава карфиол/
1 с.л. зехтин
2 -3 стръка копър
лимонов сок или ябълков оцет на вкус
1 с.л. мед

по желание:
орехови ядки

* Карфиолът се почиства, измива се и се накъсва на розички
* Вари се на пара, около 10 минути.
* Приготвя се заливка от зехтина, лимоновия сок /ябълков оцет/ и меда
* Карфиолът се слага в салатна купа и се залива с приготвената заливка
* Гарнира се с клонки копър.
* Много добре се съчетава и с орехови ядки.

Идея:
Ако ползвате замразен карфиол за тази салата е достатъчно само да го бланширате.

Салатата може да се приготви и със суров карфиол, като заливката се направи тип винегрет /топла заливка/. В купичка смесете зехтина, лимоновия сок /ябълков оцет/ и меда, като добавите и 2 с.л. вода. Загрейте до кипване в микровълнова фурна, след което залейте карфиола и похлупете купата.
Сервирайте след час, може да се приготви и от предната вечер.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 42
Послание : В разни кръстословици!

Гарнитури Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Гарнитури   Гарнитури EmptyПет 01 Май 2009, 14:08

Задушени зеленчуци
любима гарнитура, обичам задушени зеленчуци и добре приготвени са чудесен обед

1 буркан грах
500 г пресни картофи
5-6 моркова
1 връзка магданоз
2 с.л. олио
1 ч.л. мед
сол и черен пипер на вкус.

Картофите се сваряват и се настъргват или нарязват на ситно, отделно се сваряват морковите и грахът. Слагат се в един съд заедно със ситно нарязания магданоз, олиото, захарта. Овкусяватсе и се наръсва с черен пипер.

Задушава се на слаб огън, докато остане само мазнината.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 42
Послание : В разни кръстословици!

Гарнитури Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Гарнитури   Гарнитури EmptyПет 01 Май 2009, 14:08

Задушени зеленчуци по френски
3 моркова
1 консерва царевица
200г зелен боб (може и от консерва)
1 ч.ч. грах
1/2 глава карфиол, 2 ч.ч. розички от карфиол
2 с.л. растително масло
200мл течна сметана
магданоз

Почистете зеления боб и го сварете за 10 мин. (ако не е от консерва)
Морковите нарежете на ивички, а карфиола накъсайте на розички. Смесете зеленчуците и ги сипете в загрятото олио.

Разбъркайте ги, похлупете и задушавайте 15 мин.

След това прибавете сметаната и задушавайте още 5-10 мин.
Овкусете със сол и захар по свой вкус.

Поръсете готовото ястие с магданоз и сервирайте.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 42
Послание : В разни кръстословици!

Гарнитури Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Гарнитури   Гарнитури EmptyПет 01 Май 2009, 14:09

Пълнени домати
рецептата е идеална за гарнитура или за предястие

1/2 ч.чаша счукано жито
6 големи домата
4 малки доматчета
зелен лук
магданоз
няколко листа прясна мента (по желание)
3 с.л.зехтин
1 с.л.лимонов сок
сол и пипер на вкус
няколко листа маруля

Изсипете натрошеното жито в купа, покрийте със студена вода и оставете да отлежи 1 час.

Измийте големите домати, отрежете капаче отгоре и ги издълбайте. Поръсете със сол и ги обърнете да се отцедят от излишния сок, така се получават доматени кошнички.

Нарежете лука, магданоза и ментата на ситно.
Пригответе заливка от зехтина, лимоновия сок и пипера. Поставете малките доматчета (могат да бъдат заменеи с един домат) във вряща вода и ги обелете. Нарежете ги на малки кубчета. Отцедете житото и го разбъркайте заедно с доматите, подправките и заливката.

Напълнете доматите с приготвената смес и сервирайте върху листа маруля.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 42
Послание : В разни кръстословици!

Гарнитури Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Гарнитури   Гарнитури EmptyПет 01 Май 2009, 14:09

Пикантни лучени кръгчета

3-4 глави лук
олио за пържене

за тестото:
1/2 кофичка кисело мляко (200-250 г)
100-150 мл прясно мляко
1 яйце
1 ч. ч. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. риган
1 ч. л. сух копър
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. чесново брашно

за соса:
100 г сирене
100 г заквасена сметана
1/2 червена чушка
2 с. л. кисело мляко
1 с. л. оцет
1 с. л. сос “Уостър”
чили сос на вкус
сол на вкус

Натрошеното (настъргано) сирене, сметаната, киселото мляко, оцета и соса “Уорчестър” се смесват. Добавя се нарязаната червена чушка, подправя се с чили сос и сол на вкус и се пюрира (разбива се с миксера до получаването на сос, ако е необходимо се прибавя 1 с.л. вода за получаването на необходимата гъстота).

Яйцето се разбива в купа. Киселото мляко се разбива, изсипва се брашното, в което се смесва баклувера и се налива прясното мляко (аз го правя с вода). Разбърква се. Ароматните подправки се смесват и се добавят към тестото.

Лукът се нарязва на шайби. Кръгчетата се овалват в панировката и се пържат от двете страни в обилно количество предварително загрято олио. Изваждат се върху салфетка.

Панираните шайби лук се сервират със соса.

Това може да бъде гарнитура, може да бъде и самостоятелно ястие. В нашето семейство много харесваме паниран лук, панирани лучени кръгчета. Често ги приготвяме (без сос или със сос) и ги сервирам със зелена салата и бира.

Това е друг вариант, с бира, за панирани лучени кръгчета
Паниран лук
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 42
Послание : В разни кръстословици!

Гарнитури Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Гарнитури   Гарнитури EmptyПет 01 Май 2009, 14:10

Пържена картофена слама





* картофи - 0,5 кг.
* мазнина за пържене
* краве масло - колкото орех
* сол - на вкус

Обелените картофи се нарязват на тънки филийки, а те от своя страна се нарязват на тънки ивички като сламки. Слагат се с решетеста лъжица в силно загрята мазнина и се пържоат до златисто оцветяване. Изваждат се и се оставят на обърнато сито или в гевгир да се изцедят, след което се преместват в затоплен емайлиран или керамичен съд, наръсват се със сол и се заливат със стопеното краве масло.

Ястието е добра гарнитура за печено месо.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 42
Послание : В разни кръстословици!

Гарнитури Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Гарнитури   Гарнитури EmptyПет 01 Май 2009, 14:10

Андалуска майонеза


Продукти
200 мл майонеза
100 мл доматено пюре
60 гр пиперки червени


Приготвяне
1.Нарежете чушките на малки парченца
2.Потопете ги (ако не са от туршия) за 1 минута първо във вряща вода, после в студена и след това ги подсушете
3.Прибавете ги към майонезата, разбъркайте добре и я подправете с доматеното пюре.
Поднесете я към варена риба.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 42
Послание : В разни кръстословици!

Гарнитури Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Гарнитури   Гарнитури EmptyПет 01 Май 2009, 14:11

Варени царевични зърна по селски


Продукти
400 гр царевица сладка
25 мл олио


Приготвяне
1.Почистете и измийте сьс студена вода царевичните зьрна
2.Накиснете ги в тенджера сьс студена вода за 5-6 часа
3.След това сменете водата и ги варете на умерен огьн до омекване и разпукване
4.След като отцедите сварените зърна царевица, посолете и запържете в олиото
5.Така приготвени ги сервирайте с бира.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 42
Послание : В разни кръстословици!

Гарнитури Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Гарнитури   Гарнитури EmptyПет 01 Май 2009, 14:11

Домашна сметана


Продукти
200 гр захар
250 гр извара пълномаслена
30 мл мляко краве прясно
5 мл лимонов сок


Приготвяне
1.Разбийте изварата (трябва да е безсолна), прибавете прясното мляко и лимоновия сок
2.Накрая добавете захарта и разбивайте докато се стопи
3.Сложете така приготвената сметана в хладилника.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 42
Послание : В разни кръстословици!

Гарнитури Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Гарнитури   Гарнитури EmptyПет 01 Май 2009, 14:11

Домашна майонеза


Продукти
4 бр. яйца
500 мл олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. лимонтузу


Приготвяне
1.Чукнете яйцата в буркан от 800 милилитра
2.Прибавете солта, лимонтузуто и олио до свивката на гърлото на буркана
3.С помощта на миксер разбивате отначало бавно, после на бързи обороти около 30-40 секунди
4.Добре е готовата майонеза да разредите с кисело мляко и горчица, за да не е 'тежка'.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 42
Послание : В разни кръстословици!

Гарнитури Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Гарнитури   Гарнитури EmptyПет 01 Май 2009, 14:12

Задушени краставици


Продукти
300 гр краставици
20 гр масло
100 гр сметана квасена
10 мл лимонов сок
10 гр брашно тип 500


Приготвяне
1.Измийте краставиците, обелете ги и ги нарежете на парчета с дължина и дебелина на пръст
2.Сгорещете в тенджера маслото и сложете краставиците
3.Добавете лимоновия сок, посолете и поръсете с черен пипер
4.Прибавете 4-5 лъжици вода и задушете на слаб огън 15-20 минути
5.Задушавайте, докато краставиците станат прозрачни
6.Залейте с месен бульон и добавете сметаната, разбита с брашното
7.Оставете да кипне и свалете от огъня
8.Краставиците трябва леко да хрупкат
9.Така приготвени те са превъзходна гарнитура за месо.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 42
Послание : В разни кръстословици!

Гарнитури Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Гарнитури   Гарнитури EmptyПет 01 Май 2009, 14:12

Картофено пюре


Продукти
1000 гр картофи
150 мл мляко краве прясно
50 гр масло
1 бр. дафинов лист


Приготвяне
1.Картофите се обелват и нарязват на едри парчета, прибавя се дафиновия лист
2.Заливат се с подсолена вода и се варят до омекване на картофите
3.След като се сварят картофите, се прецеждат през гевгир и се отделя дафиновия лист
4.Картофите се прекарват през преса, а за да не бъде твърдо пюрето, в него се добавят масло и горещо прясно мляко(ако млякото е студено, пюрето ще има сив цвят и неприятен вкус)
До поднасянето му се съхранява на водна баня.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 42
Послание : В разни кръстословици!

Гарнитури Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Гарнитури   Гарнитури EmptyПет 01 Май 2009, 14:12

Кнедли със зеле


Продукти
700 гр зеле бяло
250 гр хляб
2 бр. яйца
500 гр брашно тип 500


Приготвяне
1.Нарежете зелето наситно и леко го задушете
2.Хляба, накиснете в студена вода
3.След като набьбне го изтискайте добре
4.Яйцата разбийте на пяна и към тях прибавете хляба, зелето и брашното
5.Измесете тесто, от което оформете малки кръгли кнедли
6.Варете ги в подсолена вода около 20 минути
7.Готовите кнедли отцедете и поръсете с препечена галета
8.Залейте ги с разтопено краве масло.
Върнете се в началото Go down
Sponsored content





Гарнитури Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Гарнитури   Гарнитури Empty

Върнете се в началото Go down
 
Гарнитури
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
AVAdiary :: ДОМАШЕН УЮТ :: Магия в кухнята-
Идете на: