| Гарнитури | |
|
|
Автор | Съобщение |
---|
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Гарнитури Пет 01 Май 2009, 14:06 | |
| Пролетни картофки по селски
1 кг пресни дребни картофи 2 с.л. галета или царевично брашно 1 ч.л. червен пипер 1/2 ч.л. черен пипер олио за пържене
* Пресните картофки се поставят в кутия с капак с 2 с.л. сол и вода, колкото да ги покрие. Кутията се затваря и хубаво се разтръсва. * След това картофките се измиват с гъба/четка без да се белят. * Поставят се в тенджера и се сваряват за около 10 минути. След което по-едрите се срязвт на четвъртинки, амалките - цели. * Галетата (царвеичното брашно) се смесва с подправките и и стгази смес за се посипват хуваво картофките. Разтръсква се за да полепне хубаво сместа по картофките. * Пържат се в силно сгорещено олио. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гарнитури Пет 01 Май 2009, 14:06 | |
| Зелена разядка рецепта за зелена разядка - много вкусна и лесна рецепта, която можете да приготвите през пролетта и да поднесете като мезе, с препечени филийки, като гарнитура и дори като основно ястие
500 гр спанак (коприва, лопуш, лобода, лапад, киселец или комбинация от тях) 4-5 стръка зелен лук 2-3 стръка зелен чесън 1 кофичка кисело мляко 1-2 с.л. олио (зехтин)
* Зеленината спанак, коприва, лопуш, киселец или комбинацията с която разполагаме се измива и се нарязва на ситно. * В класическата рецепта се загрява олио и нарязания лук и зеленината се запържва, задушава, дори има една красива дума, която бабите употребват “кавърдисва” на слаб огън, докато се изпари водата. След което се прибавя разбито кисело мляко с нарязания на ситно зелен чесън (или стрити скилидки чесън) * Аз поставям зеленината с нарязания зелен лук в голяма купа и го заливам с гореща вода, като го покривам с капак (тава) за 5 минути. След което го смилам в блендер. * Добавям кисело мляко, до желаната гъстота. Овкусявам с нарязания на ситно зелен чесън, 1-2 с.л. олио и разбърквам. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гарнитури Пет 01 Май 2009, 14:07 | |
| Тарама хайвер рецепта за вкусна храна за постите и не само, с филийка черен хляб и водка - това е класика
Под тарама се разбира разбития хайвер на някои видове риба. Може да се приготви от хайвер на кефал или треска. У нас тарама хайвер се продавасе продава в кутийки в магазините за риба и рибни продукти. Има бяла тарама - най-добрата е от шаран и червена, която като се разбие става розова. Розовата тарама е много популярна в Турция и Гърция, където се поднася като мезе. Приготвя се като се смесва с намокрена и изтискана среда от хляб, грис, или сварени картофи лимонов сок и подправки на вкус (сол, черен пипер …) след което се разбива на емулсия със зехтин (олио). Поднася се с черен хляб или препечени филийки и чаша водка или узо.
Избрани рецепти с хайвер:
Тарама хайвер 2 с.л.хайвер 200 мл зехтин (олио) сок от 1 лимон
* Сложете в купата на блендера хайвера и започнете да добавяте на струйка зехтина и лимоновия сок. * Когато сместа е разбита добре трябва да е поела целия зехтин и да е станала хомогенна на вид. * Опитайте на вкус и ако е необходимо добавете още лимонов сок и подправки по ваш вкус. * Сервира се като предястие в малки купички украсени с маслини и кръгчета лимон.
Тарама салата 100 гр. бяла или червена тарама средата на 1 бял хляб (700 гр) 50 мл зехтин 2 скилидки чесън или 1 глава кромид лук сокът на 1 лимон
* Накиснете хляба във вода и го изстискайте добре. Стрийте го на трохи и го поставте в купата на блендера. * Добавете тарамата и чесън или лук по избор. Така се получават 2 разновидности в зависимост от вашия вкус - тарама с чесън или тарама хайвер с лук. * Включете блендера на средна скорост и добавете на тънка струйка зехтина и лимоновия сок. * Разбивайте докато получите гладка хомогенна емулсия.
Тази рецепта може да бъде приготвена и с 1/2 кг сварени картофи - тогава вкуса е съвсем различен
Когато се разбива тарама хайвер в блендер се получава хомогенна смес като мойонеза. Ако искате да получите тарама хайвер в който да се усещат отделните топченца хайвер можете да го разбиете в удобна голяма купа с миксер или с дървена лъжица. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гарнитури Пет 01 Май 2009, 14:08 | |
| Картофи фондан рецепта за вкусна гарнитура от картофи, а защо не и за самостоятелно ястие. Името картофи фондан ми хареса, но това е съкратено изпълнение на оригиналната рецепта
1 кг дребни пресни картофи или 1 кг стари 2 с.л. зехтин 500 мл вода 1 кубче бульон смлян черен пипер на вкус 1/4 връзка нарязан магданоз
* Ако картофките са пресни само ги измийте с четка и вода. Ако са стари картофи ги обелете и по-големите срежете на четвъртинки. * Загрейте фурната на 200 градуса * Сложете картофите в голяма тава за печене и ги разпределете равномерно и ги поръсете със зехтина и смлян черен пипер. * Залейте картофките с бульон, може и само с вода и печете на най-горния етаж на фурната до готовност. * От време на време поливайте картофките с бульона. Накрая може да ги запечете за 2-3 минутки на индфраред функцията за да станат картофките златисто препечени. * Картофките поднесете в затоплена чиния поръсени с нарязания на ситно магданоз.
Тази рецепта за гарнитура от картофи се оказа много вкусна и ефектна, замества пържените картофи и ни спестява време. Опитайте! | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гарнитури Пет 01 Май 2009, 14:08 | |
| Салата от карфиол рецепта, която може да се приготви както от пресен, така и от замразен карфиол. Идеално гарнитура в рецептите за разделно хранене
500 г карфиол /1/2 малка глава карфиол/ 1 с.л. зехтин 2 -3 стръка копър лимонов сок или ябълков оцет на вкус 1 с.л. мед
по желание: орехови ядки
* Карфиолът се почиства, измива се и се накъсва на розички * Вари се на пара, около 10 минути. * Приготвя се заливка от зехтина, лимоновия сок /ябълков оцет/ и меда * Карфиолът се слага в салатна купа и се залива с приготвената заливка * Гарнира се с клонки копър. * Много добре се съчетава и с орехови ядки.
Идея: Ако ползвате замразен карфиол за тази салата е достатъчно само да го бланширате.
Салатата може да се приготви и със суров карфиол, като заливката се направи тип винегрет /топла заливка/. В купичка смесете зехтина, лимоновия сок /ябълков оцет/ и меда, като добавите и 2 с.л. вода. Загрейте до кипване в микровълнова фурна, след което залейте карфиола и похлупете купата. Сервирайте след час, може да се приготви и от предната вечер. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гарнитури Пет 01 Май 2009, 14:08 | |
| Задушени зеленчуци любима гарнитура, обичам задушени зеленчуци и добре приготвени са чудесен обед
1 буркан грах 500 г пресни картофи 5-6 моркова 1 връзка магданоз 2 с.л. олио 1 ч.л. мед сол и черен пипер на вкус.
Картофите се сваряват и се настъргват или нарязват на ситно, отделно се сваряват морковите и грахът. Слагат се в един съд заедно със ситно нарязания магданоз, олиото, захарта. Овкусяватсе и се наръсва с черен пипер.
Задушава се на слаб огън, докато остане само мазнината. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гарнитури Пет 01 Май 2009, 14:08 | |
| Задушени зеленчуци по френски 3 моркова 1 консерва царевица 200г зелен боб (може и от консерва) 1 ч.ч. грах 1/2 глава карфиол, 2 ч.ч. розички от карфиол 2 с.л. растително масло 200мл течна сметана магданоз
Почистете зеления боб и го сварете за 10 мин. (ако не е от консерва) Морковите нарежете на ивички, а карфиола накъсайте на розички. Смесете зеленчуците и ги сипете в загрятото олио.
Разбъркайте ги, похлупете и задушавайте 15 мин.
След това прибавете сметаната и задушавайте още 5-10 мин. Овкусете със сол и захар по свой вкус.
Поръсете готовото ястие с магданоз и сервирайте. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гарнитури Пет 01 Май 2009, 14:09 | |
| Пълнени домати рецептата е идеална за гарнитура или за предястие
1/2 ч.чаша счукано жито 6 големи домата 4 малки доматчета зелен лук магданоз няколко листа прясна мента (по желание) 3 с.л.зехтин 1 с.л.лимонов сок сол и пипер на вкус няколко листа маруля
Изсипете натрошеното жито в купа, покрийте със студена вода и оставете да отлежи 1 час.
Измийте големите домати, отрежете капаче отгоре и ги издълбайте. Поръсете със сол и ги обърнете да се отцедят от излишния сок, така се получават доматени кошнички.
Нарежете лука, магданоза и ментата на ситно. Пригответе заливка от зехтина, лимоновия сок и пипера. Поставете малките доматчета (могат да бъдат заменеи с един домат) във вряща вода и ги обелете. Нарежете ги на малки кубчета. Отцедете житото и го разбъркайте заедно с доматите, подправките и заливката.
Напълнете доматите с приготвената смес и сервирайте върху листа маруля. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гарнитури Пет 01 Май 2009, 14:09 | |
| Пикантни лучени кръгчета
3-4 глави лук олио за пържене
за тестото: 1/2 кофичка кисело мляко (200-250 г) 100-150 мл прясно мляко 1 яйце 1 ч. ч. брашно 1 ч. л. бакпулвер 1 ч. л. риган 1 ч. л. сух копър 1 ч. л. сол 1/2 ч. л. червен пипер 1/2 ч. л. чесново брашно
за соса: 100 г сирене 100 г заквасена сметана 1/2 червена чушка 2 с. л. кисело мляко 1 с. л. оцет 1 с. л. сос “Уостър” чили сос на вкус сол на вкус
Натрошеното (настъргано) сирене, сметаната, киселото мляко, оцета и соса “Уорчестър” се смесват. Добавя се нарязаната червена чушка, подправя се с чили сос и сол на вкус и се пюрира (разбива се с миксера до получаването на сос, ако е необходимо се прибавя 1 с.л. вода за получаването на необходимата гъстота).
Яйцето се разбива в купа. Киселото мляко се разбива, изсипва се брашното, в което се смесва баклувера и се налива прясното мляко (аз го правя с вода). Разбърква се. Ароматните подправки се смесват и се добавят към тестото.
Лукът се нарязва на шайби. Кръгчетата се овалват в панировката и се пържат от двете страни в обилно количество предварително загрято олио. Изваждат се върху салфетка.
Панираните шайби лук се сервират със соса.
Това може да бъде гарнитура, може да бъде и самостоятелно ястие. В нашето семейство много харесваме паниран лук, панирани лучени кръгчета. Често ги приготвяме (без сос или със сос) и ги сервирам със зелена салата и бира.
Това е друг вариант, с бира, за панирани лучени кръгчета Паниран лук | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гарнитури Пет 01 Май 2009, 14:10 | |
| Пържена картофена слама
* картофи - 0,5 кг. * мазнина за пържене * краве масло - колкото орех * сол - на вкус
Обелените картофи се нарязват на тънки филийки, а те от своя страна се нарязват на тънки ивички като сламки. Слагат се с решетеста лъжица в силно загрята мазнина и се пържоат до златисто оцветяване. Изваждат се и се оставят на обърнато сито или в гевгир да се изцедят, след което се преместват в затоплен емайлиран или керамичен съд, наръсват се със сол и се заливат със стопеното краве масло.
Ястието е добра гарнитура за печено месо. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гарнитури Пет 01 Май 2009, 14:10 | |
| Андалуска майонеза
Продукти 200 мл майонеза 100 мл доматено пюре 60 гр пиперки червени
Приготвяне 1.Нарежете чушките на малки парченца 2.Потопете ги (ако не са от туршия) за 1 минута първо във вряща вода, после в студена и след това ги подсушете 3.Прибавете ги към майонезата, разбъркайте добре и я подправете с доматеното пюре. Поднесете я към варена риба. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гарнитури Пет 01 Май 2009, 14:11 | |
| Варени царевични зърна по селски
Продукти 400 гр царевица сладка 25 мл олио
Приготвяне 1.Почистете и измийте сьс студена вода царевичните зьрна 2.Накиснете ги в тенджера сьс студена вода за 5-6 часа 3.След това сменете водата и ги варете на умерен огьн до омекване и разпукване 4.След като отцедите сварените зърна царевица, посолете и запържете в олиото 5.Така приготвени ги сервирайте с бира. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гарнитури Пет 01 Май 2009, 14:11 | |
| Домашна сметана
Продукти 200 гр захар 250 гр извара пълномаслена 30 мл мляко краве прясно 5 мл лимонов сок
Приготвяне 1.Разбийте изварата (трябва да е безсолна), прибавете прясното мляко и лимоновия сок 2.Накрая добавете захарта и разбивайте докато се стопи 3.Сложете така приготвената сметана в хладилника. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гарнитури Пет 01 Май 2009, 14:11 | |
| Домашна майонеза
Продукти 4 бр. яйца 500 мл олио 1 ч.л. сол 1 ч.л. лимонтузу
Приготвяне 1.Чукнете яйцата в буркан от 800 милилитра 2.Прибавете солта, лимонтузуто и олио до свивката на гърлото на буркана 3.С помощта на миксер разбивате отначало бавно, после на бързи обороти около 30-40 секунди 4.Добре е готовата майонеза да разредите с кисело мляко и горчица, за да не е 'тежка'. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гарнитури Пет 01 Май 2009, 14:12 | |
| Задушени краставици
Продукти 300 гр краставици 20 гр масло 100 гр сметана квасена 10 мл лимонов сок 10 гр брашно тип 500
Приготвяне 1.Измийте краставиците, обелете ги и ги нарежете на парчета с дължина и дебелина на пръст 2.Сгорещете в тенджера маслото и сложете краставиците 3.Добавете лимоновия сок, посолете и поръсете с черен пипер 4.Прибавете 4-5 лъжици вода и задушете на слаб огън 15-20 минути 5.Задушавайте, докато краставиците станат прозрачни 6.Залейте с месен бульон и добавете сметаната, разбита с брашното 7.Оставете да кипне и свалете от огъня 8.Краставиците трябва леко да хрупкат 9.Така приготвени те са превъзходна гарнитура за месо. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гарнитури Пет 01 Май 2009, 14:12 | |
| Картофено пюре
Продукти 1000 гр картофи 150 мл мляко краве прясно 50 гр масло 1 бр. дафинов лист
Приготвяне 1.Картофите се обелват и нарязват на едри парчета, прибавя се дафиновия лист 2.Заливат се с подсолена вода и се варят до омекване на картофите 3.След като се сварят картофите, се прецеждат през гевгир и се отделя дафиновия лист 4.Картофите се прекарват през преса, а за да не бъде твърдо пюрето, в него се добавят масло и горещо прясно мляко(ако млякото е студено, пюрето ще има сив цвят и неприятен вкус) До поднасянето му се съхранява на водна баня. | |
|
| |
Lady Marmalad Модератор
Брой мнения : 4992 Регистриран : 11.04.2009 Age : 42 Послание : В разни кръстословици!
| Заглавие: Re: Гарнитури Пет 01 Май 2009, 14:12 | |
| Кнедли със зеле
Продукти 700 гр зеле бяло 250 гр хляб 2 бр. яйца 500 гр брашно тип 500
Приготвяне 1.Нарежете зелето наситно и леко го задушете 2.Хляба, накиснете в студена вода 3.След като набьбне го изтискайте добре 4.Яйцата разбийте на пяна и към тях прибавете хляба, зелето и брашното 5.Измесете тесто, от което оформете малки кръгли кнедли 6.Варете ги в подсолена вода около 20 минути 7.Готовите кнедли отцедете и поръсете с препечена галета 8.Залейте ги с разтопено краве масло. | |
|
| |
Sponsored content
| Заглавие: Re: Гарнитури | |
| |
|
| |
| Гарнитури | |
|