AVAdiary ПАНАИР НА СУЕТАТА |
|
| КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ | |
| | Автор | Съобщение |
---|
VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Чет 25 Мар 2010, 19:46 | |
| Хайде, давайте вашите рецепти за домашно приготвени и много ароматни козунаци! Тази година съм решила да направя козунак. Аз! Без подсладители, без емулгатори/каквото и да значат те/, без всякакви такива "добавки". Просто вкусен и домашно приготвен козунак. Да запрятаме ръкави и да започваме с идеите! А? Ако знаете рецепти и за други козуначени нещица, като кифлички например, с радост ще си запиша рецептите. След празника, живот и здраве, очаквам и снимки! | |
| | | Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Re: КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Чет 25 Мар 2010, 19:49 | |
| | |
| | | Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Re: КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Чет 25 Мар 2010, 19:54 | |
| Продукти
•7-8 яйца •2 ½ чаши прясно мляко •250 гр. краве масло •2 ½ - 3 ч.ч. кристална захар •кората на голям лимон или лимонова есенция •5-6 ванилии •кубче прясна мая за хляб •щипка сол •повече от килограм брашно
Приготвяне Маята се размива на каша с ½ ч.ч. топло (не горещо) прясно мляко. Прибавя се брашно, до получаване на рядка каша и се оставя на топло да втаса много добре. Тестото се меси в по-голям съд (най-добре леген, който използувате за такива цели). В него се разбиват добре яйцата със захарта, прибавя се топлото прясно мляко, втасалата мая, солта, настърганата лимонова кора, ванилията и разтопената мазнина. Разбърква се добре и започва да се прибавя брашно, като се меси постоянно, до получаването на меко тесто. Много е важно тестото да се меси много добре и да не стане прекалено твърдо.
Готовото тесто се намазва отгоре с мазнина, покрива се с чиста кърпа и се оставя на топло да втаса много добре. Трябва да увеличи обема си двойно. Втасването отнема поне 2-3 часа, в зависимост от температурата, понеже в тестото има захар.
За да улесня втасването аз правя следното нещо: Напълвам един голям леген с гореща вода и в него поставям съда с тестото, като от време на време доливам гореща вода.
След като втаса напълно от тестото се оформят дълги парчета във формата на рула и се сплитат на плитка. Тестото трябва да се оформя на рула, като се изтегля и усуква, за да стане козунака на конци. Получават се 7 големи козунака.
Тестото може да се оформи и по друг начин. Може в козунаците да се сложи и плънка от орехи и канела, стафиди, сладко, мармалад или плънка по ваш избор.
Всеки козунак се поставя в подходяща форма или тава, намазана с мазнина и се оставя да втаса на топло. След втасването се намазват с разбит жълтък и се поръсват обилно с кристална захар. Могат да се украсят с белени пресни бадеми. Бадемите се белят лесно, като преди това се накиснат в топла вода.
Козунаците се пекат в предварително загрята умерена фурна до зачервяване. След като са готови се вадят от формите и се покриват с чиста кърпа.
Да ви е сладко!
Източник: Нина Михайлова Водна,НИКОГА НЕ САМ ПРАВИЛА КОЗУНАК,нямам и намерение, в това отношение съм малко мързелива Дано тази рецепта ти е от полза,УСПЕХ!!!! | |
| | | VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Пет 26 Мар 2010, 18:02 | |
| Трели, предложи някоя гръцка рецепта за козуначено тесто. | |
| | | Сапфира AVAЛюбист
Брой мнения : 877 Регистриран : 23.04.2009 Age : 42 Послание : при делфините
| Заглавие: Re: КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Пет 26 Мар 2010, 18:48 | |
| Τσουρέκι/ Цуреки 1 кг брашно за козунаци, 300 г захар, 6 яйца, 2 с.л. суха мая, 300 г мляко, 150 г краве масло, 1 пакетче мастиха, 1 пакетче махлепи, портокалови и лимонови корички Маята се разтваря с 2-3 с.л. хладко мляко и се добавя малко брашно така, че да се получи кашица. Оставя се на топло да втаса 1 час. В купа се разбива маслото със захарта на крем, след това се добавят яйцата едно по едно, добавя се мастихата (която трябва да е стрита на прах в хаванче предварително), махлепито, млякото, портокаловите и лимонови корички. Малко по малко започва да се добавя и брашното и маяната смес и се измесва тесто. Покрива се и се оставя на топло да втаса (най-малко 2 часа). След като втаса се намаслява хартия за печене в подходяща тавичка. Козунака се оформя както ни хареса и след това се оставя отново на топло за известно време. Пече се в предварително загрята фурна за около час. Не съм правила досега, само съм яла от козунака на Баба София. тази година ще омеся. Иначе ние правим нашите козунаци с мас. Така сме ги правили винаги. Тестото става по-хубаво. А козунаците нямат дъх на мас. Никога досега не сме купували готов козунак. По миналата година аз месих за първи път. Обаче това не е за мен Това си е мъжка работа или поне за някой силен човек. После ръцете ми бяха схванати няколко дни. | |
| | | VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Пет 26 Мар 2010, 19:09 | |
| Трели, искам да ти кажа, че мастиха и махлепи ме хвърлиха в чуденка. Предполагам са някакви гръцки подправки, дали ги има по магазините? Аз също имам рецепта за козунак с мас. И бях я отхвърлила, точно заради маста, да не "ароматизира" целия козунак. Всъщност то се разтопява и прибавя малко количество от маста в самия козунак. Останалата част е за топене на ръцете, докато се меси тестото. Самия козунак се прави с 2 кг брашно. Хм! Ще взема накрая да направя точно тая рецепта с маста и да видим какво ще стане. Благодаря ти, Трели! Крис, благодаря и на теб! | |
| | | Сапфира AVAЛюбист
Брой мнения : 877 Регистриран : 23.04.2009 Age : 42 Послание : при делфините
| Заглавие: Re: КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Пет 26 Мар 2010, 19:34 | |
| | |
| | | VODNA Модератор
Брой мнения : 2486 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!
| Заглавие: Re: КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Пет 26 Мар 2010, 19:52 | |
| Верно ли мастиха е естествената дъвка? Виж ти! Едно време баба, лека и пръст, винаги имаше в чЕкмеджето такива топченца. Все бърниках за още дъвка. Имаше такива бели и едни по-жълтеникави топченца. А за козунака... точно този ще направя. С маста. На мъжа ми дупе да му е яко, да меси 2 кг. брашно. | |
| | | Сапфира AVAЛюбист
Брой мнения : 877 Регистриран : 23.04.2009 Age : 42 Послание : при делфините
| | | | Любов Модератор
Брой мнения : 7015 Регистриран : 12.04.2009 Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!
| Заглавие: Re: КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Вто 30 Мар 2010, 12:44 | |
| Козунак с орехова плънка
Съставки 250 гр орехови ядки
1/2 пак. канела на прах 1 бр. яйчен жълтък 1000 гр брашно тип 500 250 мл мляко краве прясно 150 гр маргарин 1 пак. ванилия 1 пак. мая 250 гр захар 200 гр мармалад от шипки 5 бр. яйца 1 лимонова кора
Приготвяне
1.Разтворете маята с чаена чаша хладко мляко 2.Към останалото прибавете захарта и маргарина 3.Разтопете ги на котлона и оставете сместа да поизстине 4.Разбийте яйцата с миксер и сипете в тях разтворената мая 5.Тази смес прибавете към другата (със захарта и маргарина) 6.Разбъркайте добре и оставете 8-10 часа да престои, да втаса (Добре ще е да завиете съда с вълнено одеяло) 7.След това сложете брашното, кората от лимона и ванилията 8.Омесете тесто и го оставете отново да втаса - докато увеличи обема си двойно 9.Разделете го на три части 10.Разточете всяка надълго и я намажете със смес от мармалада, счуканите орехи и канелата 11.Навийте я на руло и я усучете 12.От трите рула изплетете плитка и я сложете в продълговата форма, намазана с олио 13.Тестото трябва да бъде под нивото на половината от дълбочината на формата 14.Намажете отгоре козунака с разбития жълтък 15.Оставете го отново да втаса (докато изпълни съда) 16.Печете го на 200 градуса, без да загрявате предварително фурната 17.Когато се позачерви, намалете на 150 градуса и го посипете със захар. | |
| | | Sponsored content
| Заглавие: Re: КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ | |
| |
| | | | КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
| |
|