AVAdiary
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

AVAdiary

ПАНАИР НА СУЕТАТА
 
ИндексPortalПоследни снимкиРегистрирайте сеВход

 

 Пролет в кухнята!

Go down 
+2
Jiorjita
VODNA
6 posters
АвторСъобщение
VODNA
Модератор
Модератор
VODNA


Брой мнения : 2486
Регистриран : 12.04.2009
Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!

Пролет в кухнята! Empty
ПисанеЗаглавие: Пролет в кухнята!   Пролет в кухнята! EmptyПет 17 Апр 2009, 16:05

Всичко се раззелени!
Зеленчуци и подправки в най-пресния им вид - колкото щеш.

Предлагам тази тема да бъде за пролетни ястия.

Всичко с тиквички, патладжани и всякакви други зеленчуци,
които са актуални за този сезон, нека пишем тук!

Имам нужда от идеи за нови манджички. pirat
На вас разчитам!!! Пролет в кухнята! 538379
Върнете се в началото Go down
Jiorjita
AVATурист
AVATурист
Jiorjita


Брой мнения : 119
Регистриран : 13.04.2009
Age : 43
Послание : София

Пролет в кухнята! Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Пролет в кухнята!   Пролет в кухнята! EmptyНед 26 Апр 2009, 15:23

Предлагам ви рецептата на така известното френско ястие РАТАТУЙ:
Продукти:
1 голям патладжан
1 голяма глава лук
2-3 тиквички
3 домата
2 зелени чушки
6с.л. зехтин
4 скилидки чесън
сол, босилек, магданоз

Начин на приготвяне:

Тъй като зеленчуците се задушават без добавяне на вода, добре е ястието да бъде приготвено в тефлонова тенджера, за да не загори. Зеленчуците се измиват и нарязват на кубчета с големина 1см. Доматите се обелват, почистват се от семките и се нарязват на ситно. Патладжанът се запържва няколко минути в половината от зехтина, след което се отстранява от съда, посолява се, а на неговото място в останалия зехтин се запържват лукът и чушките. Бърка се постоянно, за да се избегне загарянето на лука. След около 10 минути, когато лукът стане прозрачен, се добавят доматите, тиквичките и ситно нарязания чесън. Зеленчуците се оставят да се запържат десетина минути, като се разбъркват от време на време. Посоляват се на вкус. Прибавя се и запържения патладжан. Ястието се покрива с капак и се оставя да се задуши на слаб огън до готовност на продуктите. Полседните няколко минути ястието се оставя да поври без похлупак, за да се изпари течността. Поръсва се с нарязан босилек и магданоз.

Да ви е сладко! Smile
Върнете се в началото Go down
Любов
Модератор
Модератор
Любов


Брой мнения : 7015
Регистриран : 12.04.2009
Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!

Пролет в кухнята! Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Пролет в кухнята!   Пролет в кухнята! EmptyНед 26 Апр 2009, 15:30

Jiorjita написа:
Предлагам ви рецептата на така известното френско ястие РАТАТУЙ:
Продукти:
1 голям патладжан
1 голяма глава лук
2-3 тиквички
3 домата
2 зелени чушки
6с.л. зехтин
4 скилидки чесън
сол, босилек, магданоз

Начин на приготвяне:

Тъй като зеленчуците се задушават без добавяне на вода, добре е ястието да бъде приготвено в тефлонова тенджера, за да не загори. Зеленчуците се измиват и нарязват на кубчета с големина 1см. Доматите се обелват, почистват се от семките и се нарязват на ситно. Патладжанът се запържва няколко минути в половината от зехтина, след което се отстранява от съда, посолява се, а на неговото място в останалия зехтин се запържват лукът и чушките. Бърка се постоянно, за да се избегне загарянето на лука. След около 10 минути, когато лукът стане прозрачен, се добавят доматите, тиквичките и ситно нарязания чесън. Зеленчуците се оставят да се запържат десетина минути, като се разбъркват от време на време. Посоляват се на вкус. Прибавя се и запържения патладжан. Ястието се покрива с капак и се оставя да се задуши на слаб огън до готовност на продуктите. Полседните няколко минути ястието се оставя да поври без похлупак, за да се изпари течността. Поръсва се с нарязан босилек и магданоз.

Да ви е сладко! Smile
Това аз го правя с повечко доматен сок,всички продукти са нарязани на ситно.Пържа чушки във фритюрника .
Подреждам чушките красиво по края на ченията ,с дръжките на вън и в средата сипвам от сосчето.
Върнете се в началото Go down
ШОКОЛАД
админ
админ
ШОКОЛАД


Брой мнения : 5526
Регистриран : 11.04.2009
Послание : Идвам от миналото, отивам в бъдещето!!!

Пролет в кухнята! Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Пролет в кухнята!   Пролет в кухнята! EmptyПон 27 Апр 2009, 03:49

skolev написа:
Има една рецепта сравнително лесна е и е много вкусна. Няколко глави червен лук, малко синьо сирене, шопско сирене, кашкавал и малко доматен сос. Лукът се нарязва наполовина и се издълбава, вътре се слага по малко от синьото и шопско сирене, отгоре се покрива с кашкавал и се полива леко с доматеният сос. Добавя се малко масълце и се запича във фурната. Е това е приятен апетит.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 41
Послание : В разни кръстословици!

Пролет в кухнята! Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Пролет в кухнята!   Пролет в кухнята! EmptyПет 01 Май 2009, 14:00

Барбойник





Продукти:

* 2 ч.ч. бяло брашно
* 4 кромид лука и праз
* 5-6 сухи чушки
* 6-7 картофа
* 2 с.л. мазнина
* червен пипер
* чубрица
* магданоз
* сминдух

Начин на приготвяне:

Меси се тесто като за питка. Разделя се на две части и се разточва на кори около 1 см.

Плънката:

Лукът се задушава в мазнина, към него се прибавя сухата чушка, която се натрошава. Картофът се обелва, разделя се на две и се реже на тънки филийки. Поставят се в мазнината, заливат се с вода да ги покрие, добавя се още червеният пипер, чубрицата, магданозът, сминдухът.

Плънката трябва да поизстине. Разстила се върху едната кора и се покрива с другата. Пече се в силна фурна - около 200 градуса.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 41
Послание : В разни кръстословици!

Пролет в кухнята! Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Пролет в кухнята!   Пролет в кухнята! EmptyПет 01 Май 2009, 14:00

Гювеч от зеленчуци

Продукти за 4 порции:

* 1 глава лук
* 1 алабаш
* 2 моркова
* 50 гр. краве масло
* черен пипер
* индийско орехче
* 2 яйца
* 25 гр. овесени ядки
* 2 домата
* половин чаена лъжичка червен пипер
* половин супена лъжица галета
* 50 гр. тиквени семки

Начин на приготвяне:

Нарежете лука, алабаша и морковите на кубчета, големина 1 сантиметър. Задушавайте зеленчуците заедно с маслото, пипера и индийското орехче в съд без капак в продължение на 8 минути. Отделете белтъците и ги разбийте на сняг. Смесете жълтъците с овесените ядки и добавете към тях зеленчуците. Получената смес изсипете в тавичка за микровълнова фурна. Отгоре наредете доматите, поръсете с червения пипер и галетата. Нарежете маслото на парченца и ги поставете отгоре.

Поръсете ястието със семките и печете в продължение на 15 минути.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 41
Послание : В разни кръстословици!

Пролет в кухнята! Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Пролет в кухнята!   Пролет в кухнята! EmptyПет 01 Май 2009, 14:01

Копривени кюфтенца

Продукти за 6 порции:

* 1 кг коприва
* 1 яйце - на вкус
* 1 к.ч. сварен ориз
* 2 с.л. брашно или галета
* няколко стръка накълцан магданоз
* черен пипер
* сол

Начин на приготвяне:

Копривата се попарва, прецежда се през гевгир и се поставя в дълбок съд. Добавят се яйцето, черния пипер, магданоза, ориза и брашното, след което всичко се омесва добре.

От получената смес се оформят кюфтенцата, овалват се в галета или брашно и се пържат в тефлонов тиган с малко мазнина, като се обръщат по-често, за да се задушат отвътре.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 41
Послание : В разни кръстословици!

Пролет в кухнята! Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Пролет в кухнята!   Пролет в кухнята! EmptyПет 01 Май 2009, 14:01

Кюфтета от тиквички

Продукти

* 1 кг тиквички
* 20 гр мая (може и суха
* 3 яйца
* 4-5 с.л. брашно
* 1/2 ч.ч. настърган кашкавал
* 500 мл кисело мляко
* 2 главички чесън
* олио
* магданоз и копър
* сол
* черен пипер

Обелете тиквичките и ги настьржете на едро ренде. Посолете ги и ги оставете да постоят половин час. Изстискайте ги и ги смесете с натрошената мая, яйцата, брашното, настъргания кашкавал, ситно нарязаните магданоз и копър, черен пипер и сол на вкус.

С лъжица гребвайте от сместа и пускайте в сгорещеното олио. Пържете до зачервяване.

Поднесете ги с кисело мляко, разбито със счукан чесън и ситно нарязан копър.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 41
Послание : В разни кръстословици!

Пролет в кухнята! Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Пролет в кухнята!   Пролет в кухнята! EmptyПет 01 Май 2009, 14:02

Бюрек от патладжани


Продукти
1000 гр патладжани
200 гр сирене краве
100 мл олио
40 гр брашно тип 500
3 бр. яйца


Приготвяне
1.Обелете патладжаните и ги нарежете на филии по дължина
2.Посолете филиите и ги оставете да престоят 10-15 минути
3.Потопете всяка поотделно в брашно и запържете
4.От натрошеното сирене, част от разбитите яйца и подправките пригответе плънка
5.Направете 'сандвичи' т.е. съединете филиите патладжан две по две с плънка
6.Така оформените бюреци потопете в брашно и в останалата част от яйцата
7.Изпържете ги и ги поднесете с кисело мляко.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 41
Послание : В разни кръстословици!

Пролет в кухнята! Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Пролет в кухнята!   Пролет в кухнята! EmptyПет 01 Май 2009, 14:03

Деликатес от патладжани


Продукти
1000 гр патладжани
200 гр пиперки червени
200 гр домати
500 мл мляко краве кисело
150 мл олио


Приготвяне
1.Нарежете патладжаните на парченца, посолете ги и ги поръсете с черен пипер
2.Нагорещете олиото и ги изпържете до омекване
3.Извадете ги и след като се отцедят, ги наредете в топла чиния
4.Нарежете чушките на ивици, изпържете ги и ги поставете върху патладжаните
5.Залейте с киселото мляко
6.Накрая изпържете доматите и ги поставете върху киселото мляко
7.Поднесете ястието топло.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 41
Послание : В разни кръстословици!

Пролет в кухнята! Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Пролет в кухнята!   Пролет в кухнята! EmptyПет 01 Май 2009, 14:03

Пълнени патладжани с кайма


Продукти
400 гр патладжани
200 гр домати
500 гр кайма
50 гр лук кромид стар
100 мл олио
1 ч.л. сол
1/2 вр. магданоз пресен


Приготвяне
1.Срежете патладжаните на две по дължина
2.Издълбайте вътрешността им с лъжица
3.Запържете лука в олиото, прибавете вътрешността, каймата и подправките (черен пипер и чубрица)
4.С готовата смес напълнете патладжаните и ги наредете в тава
5.Около тях сипете настърганите на ренде домати
6.Запечете във фурната
7.Украсете с магданоз и поднесете с кисело мляко.
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 41
Послание : В разни кръстословици!

Пролет в кухнята! Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Пролет в кухнята!   Пролет в кухнята! EmptyПет 01 Май 2009, 14:04

Пиле с тиквички








* 2 пилешки бутчета (или 2 пилешки гърди)
* 100-150 г пресни печурки
* 1 зелена салата
* 1 тиквичка
* 1 морков
* 1 ч.л. джинджифил на прах
* 1/2 ч. ч. пилешки бульон
* 4 с. л. соев сос
* 1 с. л. ябълков оцет
* 1 щипка захар
* олио за пържене

Пилето се обезкостява, кожата се отстранява и месото се нарязва на хапки. Хапките се поливат с 2 с. л. соев сос и се поръсват с джинджифил, разбъркват се добре и се пържат 2-3 минути в предварително загрятата в уок мазнина, като се разбъркват. Изваждат се в купа.

Нарязват се зеленчуците – тиквичката на ивицим морковите на колелца, губите на филийки.

В предварително загрято в уок олио (1 с. л.) се изсипват тиквичката и морковът. Пържат се 2 минути и се връща пилешкото месо, добавят се печурките.

Ястието се овкусява с 2 с. л. соев сос. Налива се пилешки бульон, ври 2-3 минути и се поръсва със захар и оцет. Оставя се на котлона, докато течността се изпари (около 5мин)

Пилешките хапки се сервират върху листа от зелена салата. Всяка порция се поръсва с наситнен магданоз
Върнете се в началото Go down
Lady Marmalad
Модератор
Модератор
Lady Marmalad


Брой мнения : 4992
Регистриран : 11.04.2009
Age : 41
Послание : В разни кръстословици!

Пролет в кухнята! Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Пролет в кухнята!   Пролет в кухнята! EmptyПет 01 Май 2009, 14:05

Кюфтета от тиквички с лук






* 1 кг тиквички
* 2 филии сух хляб
* 2 глави лук
* 1/2 връзка магданоз
* 1/2 китка копър
* 2-3 яйца
* черен пипер на вкус
* брашно за овалване
* олио за пържене

Настържете тиквичките и ги оставете да се отцедят. Прибавате настъргания лук, ситно нарязания магданоз и копър, натрошените на трохи филии хляб и яйцата. Измесете добре сместа и оформете кюфтета. Оваляйте ги в брашно и ги изпържете в сгорешеното олио до златисто.

Поднасeте ги с разбито кисело мляко в което сте прибавили счукан чесън и нарязан на дребно копър.
Върнете се в началото Go down
VODNA
Модератор
Модератор
VODNA


Брой мнения : 2486
Регистриран : 12.04.2009
Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!

Пролет в кухнята! Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Пролет в кухнята!   Пролет в кухнята! EmptyПон 14 Сеп 2009, 00:31

desi slava написа:
VODNA написа:
desi slava написа:
VODNA написа:
Аз се чудя дали тиквички с ориз или тиквички с картофи да бъде.
Все ще е с тиквички нещото. Suspect
Пробвала ли си кюфтета от тиквички Very Happy
Не съм! Ще ми дадеш ли рецепта? Тиквички обичам страаашнооо много! cheers
Ами аз ги правя на око и не мога да ти кажа точни пропорции
Сварявам картофи и ги настръгвам,
в тях настъргвам и тиквичките,
слагам яйце, подправки, сол и брашно,
омесва се и после, аз лично гребвам с лъжичка
за да се оформи кюфтенце(защото не става
достатъчно твърда смес за да се оформи с ръка) и пържа,
а някои ги овалват в брашно преди да ги изпържат,
ти ще пробваш и ще видиш как ще ти харесат на теб.
Ако започнат да се натрошават като започнеш да ги пържиш
може да сложиш още едно яйце и още брашно
и ги правиш по-тънки, за да не останат сурови тиквички вътре.

Дано да съм обяснила добре
И приятен апетит
Върнете се в началото Go down
VODNA
Модератор
Модератор
VODNA


Брой мнения : 2486
Регистриран : 12.04.2009
Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!

Пролет в кухнята! Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Пролет в кухнята!   Пролет в кухнята! EmptyВто 20 Окт 2009, 13:58

Крис написа:

ПАТАТНИК

10 средни по големина картофа (около 1кг)
200 г сирене
100 г кашкавал (сирене)
2 с.л. олио
1 глава лук
2 с.л. краве масло
5-6 скилидки чесън
1 с.л. сух магданоз
1/2 връзка пресен магданоз

Обелваме картофите и ги настъргваме на едро ренде.

Смесваме ги с настърганото на ситно с ренде сирене,настъргания кашкавал, нарязания на ситно лук, нарязаните също на ситно скилидки чесън, сухия и нарязания на ситно пресен магданоз, олиото и кравето масло.

Объркваме добре сместа и я сипваме в тава.
Печем в умерена фурна, докато патетникът се запече отгоре – тогава го объркваме с лъжица и наливаме 1 чаена чаша топла вода. Допичаме десетина минути.

Патетникът се поднася топъл.

или...

1 кг картофи
2 - 3 яйца
1 глава кромид лук
2 с.л. олио
сол на вкус

по желание
сирене, кашкавал
черен пипер на вкус
букет от подправки по наш вкус - джоджен, чубрица, риган, мащерка, копър

Обелвате и настъргвате на ренде около 1 кг картофи. Оставяте картофите настъргани за 2-3 минути във вода (в гевгир) след което ги изцеждате.
Прибавяте сол на вкус (може и да я пропуснете), олио, яйцата и лука, (настърган или пусната в блендер на пулс).
Обърквате добре сместа и я изсипвате в тава подмазана с олио и притискате с ръце да се уплътнят картофите.
Печете първоначално на долна фурна, а след това на горна.
Отгоре пататника може да се поръси с настърган кашкавал. Запича се до зачервяване
Върнете се в началото Go down
Никита
Модератор
Модератор
Никита


Брой мнения : 4507
Регистриран : 13.04.2009
Послание : някъде и навсякъде

Пролет в кухнята! Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Пролет в кухнята!   Пролет в кухнята! EmptyВто 20 Окт 2009, 22:59

VODNA написа:
Крис написа:

ПАТАТНИК

10 средни по големина картофа (около 1кг)
200 г сирене
100 г кашкавал (сирене)
2 с.л. олио
1 глава лук
2 с.л. краве масло
5-6 скилидки чесън
1 с.л. сух магданоз
1/2 връзка пресен магданоз

Обелваме картофите и ги настъргваме на едро ренде.

Смесваме ги с настърганото на ситно с ренде сирене,настъргания кашкавал, нарязания на ситно лук, нарязаните също на ситно скилидки чесън, сухия и нарязания на ситно пресен магданоз, олиото и кравето масло.

Объркваме добре сместа и я сипваме в тава.
Печем в умерена фурна, докато патетникът се запече отгоре – тогава го объркваме с лъжица и наливаме 1 чаена чаша топла вода. Допичаме десетина минути.

Патетникът се поднася топъл.

или...

1 кг картофи
2 - 3 яйца
1 глава кромид лук
2 с.л. олио
сол на вкус

по желание
сирене, кашкавал
черен пипер на вкус
букет от подправки по наш вкус - джоджен, чубрица, риган, мащерка, копър

Обелвате и настъргвате на ренде около 1 кг картофи. Оставяте картофите настъргани за 2-3 минути във вода (в гевгир) след което ги изцеждате.
Прибавяте сол на вкус (може и да я пропуснете), олио, яйцата и лука, (настърган или пусната в блендер на пулс).
Обърквате добре сместа и я изсипвате в тава подмазана с олио и притискате с ръце да се уплътнят картофите.
Печете първоначално на долна фурна, а след това на горна.
Отгоре пататника може да се поръси с настърган кашкавал. Запича се до зачервяване
Това аз го правя с тиквички,вместо картофи и става супер bounce
Върнете се в началото Go down
Sponsored content





Пролет в кухнята! Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Пролет в кухнята!   Пролет в кухнята! Empty

Върнете се в началото Go down
 
Пролет в кухнята!
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» ПИНИЗИ В КУХНЯТА
» Предложения за конкурси в подфорум МАГИЯ НА КУХНЯТА
» Запис за участие в конкурс за профил на тема "АЗ СЪМ ПРОЛЕТ"
» КОНКУРСИ В ПОДФОРУМ "МАГИЯ В КУХНЯТА"
» Гласувайте за "АЗ СЪМ ПРОЛЕТ"!

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
AVAdiary :: ДОМАШЕН УЮТ :: Магия в кухнята-
Идете на: