AVAdiary
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

AVAdiary

ПАНАИР НА СУЕТАТА
 
ИндексPortalПоследни снимкиРегистрирайте сеВход

 

 КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ

Go down 
3 posters
АвторСъобщение
VODNA
Модератор
Модератор
VODNA


Брой мнения : 2486
Регистриран : 12.04.2009
Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!

КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Empty
ПисанеЗаглавие: КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ   КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ EmptyЧет 25 Мар 2010, 19:46

Хайде, давайте вашите рецепти за домашно приготвени и много ароматни козунаци!
Тази година съм решила да направя козунак. Аз!
Без подсладители, без емулгатори/каквото и да значат те/, без всякакви такива "добавки".
Просто вкусен и домашно приготвен козунак.I love you

Да запрятаме ръкави и да започваме с идеите! А? Suspect

Ако знаете рецепти и за други козуначени нещица, като кифлички например, с радост ще си запиша рецептите.
След празника, живот и здраве, очаквам и снимки! albino
Върнете се в началото Go down
Любов
Модератор
Модератор
Любов


Брой мнения : 7015
Регистриран : 12.04.2009
Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!

КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Empty
ПисанеЗаглавие: Re: КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ   КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ EmptyЧет 25 Мар 2010, 19:49

НЯКОЛКО ВАЖНИ СЪВЕТА ,ЗА ПРАВЕНЕ НА ВКУСЕН ДОМАШЕН КОЗУНАК cheers
http://www.mandja.com/statii/74-recepti-i-saveti-kak-da-prigotvim-kozunak
Върнете се в началото Go down
Любов
Модератор
Модератор
Любов


Брой мнения : 7015
Регистриран : 12.04.2009
Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!

КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Empty
ПисанеЗаглавие: Re: КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ   КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ EmptyЧет 25 Мар 2010, 19:54

Продукти

•7-8 яйца
•2 ½ чаши прясно мляко
•250 гр. краве масло
•2 ½ - 3 ч.ч. кристална захар
•кората на голям лимон или лимонова есенция
•5-6 ванилии
•кубче прясна мая за хляб
•щипка сол
•повече от килограм брашно

Приготвяне
Маята се размива на каша с ½ ч.ч. топло (не горещо) прясно мляко.
Прибавя се брашно, до получаване на рядка каша и се оставя на топло
да втаса много добре.
Тестото се меси в по-голям съд (най-добре леген, който използувате за такива цели).
В него се разбиват добре яйцата със захарта,
прибавя се топлото прясно мляко, втасалата мая, солта,
настърганата лимонова кора, ванилията и разтопената мазнина.
Разбърква се добре и започва да се прибавя брашно,
като се меси постоянно, до получаването на меко тесто.
Много е важно тестото да се меси много добре и да не стане прекалено твърдо.

Готовото тесто се намазва отгоре с мазнина,
покрива се с чиста кърпа и се оставя на топло да втаса много добре.
Трябва да увеличи обема си двойно. Втасването отнема поне 2-3 часа,
в зависимост от температурата, понеже в тестото има захар.

За да улесня втасването аз правя следното нещо:
Напълвам един голям леген с гореща вода и в него поставям съда с тестото,
като от време на време доливам гореща вода.

След като втаса напълно от тестото се оформят дълги парчета във формата на рула
и се сплитат на плитка.
Тестото трябва да се оформя на рула, като се изтегля и усуква,
за да стане козунака на конци. Получават се 7 големи козунака.

Тестото може да се оформи и по друг начин.
Може в козунаците да се сложи и плънка от орехи и канела,
стафиди, сладко, мармалад или плънка по ваш избор.

Всеки козунак се поставя в подходяща форма или тава,
намазана с мазнина и се оставя да втаса на топло.
След втасването се намазват с разбит жълтък и се поръсват обилно
с кристална захар. Могат да се украсят с белени пресни бадеми.
Бадемите се белят лесно, като преди това се накиснат в топла вода.

Козунаците се пекат в предварително загрята умерена фурна до зачервяване.
След като са готови се вадят от формите и се покриват с чиста кърпа.

Да ви е сладко!

Източник: Нина Михайлова


Водна,НИКОГА НЕ САМ ПРАВИЛА КОЗУНАК,нямам и намерение,
в това отношение съм малко мързелива geek
Дано тази рецепта ти е от полза,УСПЕХ!!!!
Върнете се в началото Go down
VODNA
Модератор
Модератор
VODNA


Брой мнения : 2486
Регистриран : 12.04.2009
Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!

КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Empty
ПисанеЗаглавие: Re: КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ   КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ EmptyПет 26 Мар 2010, 18:02

Трели, предложи някоя гръцка рецепта за козуначено тесто. КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ 700958
Върнете се в началото Go down
Сапфира
AVAЛюбист
AVAЛюбист
Сапфира


Брой мнения : 877
Регистриран : 23.04.2009
Age : 41
Послание : при делфините

КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Empty
ПисанеЗаглавие: Re: КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ   КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ EmptyПет 26 Мар 2010, 18:48

Τσουρέκι/ Цуреки

1 кг брашно за козунаци, 300 г захар, 6 яйца, 2 с.л. суха мая, 300 г мляко, 150 г краве масло, 1 пакетче мастиха, 1 пакетче махлепи, портокалови и лимонови корички

Маята се разтваря с 2-3 с.л. хладко мляко и се добавя малко брашно така, че да се получи кашица. Оставя се на топло да втаса 1 час.
В купа се разбива маслото със захарта на крем, след това се добавят яйцата едно по едно, добавя се мастихата (която трябва да е стрита на прах в хаванче предварително), махлепито, млякото, портокаловите и лимонови корички. Малко по малко започва да се добавя и брашното и маяната смес и се измесва тесто. Покрива се и се оставя на топло да втаса (най-малко 2 часа). След като втаса се намаслява хартия за печене в подходяща тавичка. Козунака се оформя както ни хареса и след това се оставя отново на топло за известно време.

Пече се в предварително загрята фурна за около час.


Не съм правила досега, само съм яла от козунака на Баба София. тази година ще омеся.

Иначе ние правим нашите козунаци с мас. Така сме ги правили винаги. Тестото става по-хубаво. А козунаците нямат дъх на мас. Никога досега не сме купували готов козунак. По миналата година аз месих за първи път. Обаче това не е за мен Smile Това си е мъжка работа или поне за някой силен човек. После ръцете ми бяха схванати няколко дни.
Върнете се в началото Go down
http://www.psy-help.org/forum/index.php
VODNA
Модератор
Модератор
VODNA


Брой мнения : 2486
Регистриран : 12.04.2009
Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!

КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Empty
ПисанеЗаглавие: Re: КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ   КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ EmptyПет 26 Мар 2010, 19:09

Трели, искам да ти кажа, че мастиха и махлепи ме хвърлиха в чуденка. Предполагам са някакви гръцки подправки, дали ги има по магазините?
Аз също имам рецепта за козунак с мас. И бях я отхвърлила, точно заради маста, да не "ароматизира" целия козунак. Всъщност то се разтопява и прибавя малко количество от маста в самия козунак. Останалата част е за топене на ръцете, докато се меси тестото. Самия козунак се прави с 2 кг брашно.
Хм! Ще взема накрая да направя точно тая рецепта с маста и да видим какво ще стане.
Благодаря ти, Трели! КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ 538379

Крис, благодаря и на теб! КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ 992290
Върнете се в началото Go down
Сапфира
AVAЛюбист
AVAЛюбист
Сапфира


Брой мнения : 877
Регистриран : 23.04.2009
Age : 41
Послание : при делфините

КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Empty
ПисанеЗаглавие: Re: КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ   КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ EmptyПет 26 Мар 2010, 19:34

С мас става божествено Водна Smile Опитай и няма да сгрешиш! У дома се правят така всяка година още от преди да се родя, още от времето когато мама е била мъничка Smile

Ето това е мастиха (т. нар. естествена дъвка)
КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ 994_01
мастиха/μαστίχα/ се добива от дървета растящи само на остров Хиос в Гърция.

Известната като “мастиха” е 100-процентов гръцки продукт, познат още от Античността и се оказва предшественик на днешната дъвка. Мастиха-та е описана още от Хипократ, който хвали лечебните й свойства, особени по отношение на храносмилателната система. По-късно тя била използвана от жените за свеж дъх. Остров Хиос, в източната част на Егейско море точно срещу турския бряг дължи репутацията си именно на мастихата. В южната част на острова има 24 села известни като “мастихохория” или села на мастихата. Реколтата се събира единствено на ръка в средата на ноември с ревниво пазени умения. От дърветата на мастихата се извлича жълтеникава течност, от която се приготвят тези древни дъвки.

Аз съм правила ароматни целувки с мастиха

КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Mahlep-2565-14dec05-399w
махлепи (Mahleb на арабски) е необичайна подправка с отличителен, плодов вкус. Прави се от вътрешната част на костилки от персийско черешово дърво. Гърците я използват за традиционните цуреки на Великден както и в други сладкиши.

Не знам дали ги има в БГ, на мен ми ги пращат от Гърция и винаги съм заредена Laughing даже сега в кутията ми със специални подправки се мъдрят 10тина пакетчета от двете.
Но пък тук вече се продава почти всичко и знае ли човек?!
Върнете се в началото Go down
http://www.psy-help.org/forum/index.php
VODNA
Модератор
Модератор
VODNA


Брой мнения : 2486
Регистриран : 12.04.2009
Послание : Твоето излъчване крещи така силно, че не чувам какво казваш!

КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Empty
ПисанеЗаглавие: Re: КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ   КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ EmptyПет 26 Мар 2010, 19:52

Верно ли мастиха е естествената дъвка? Виж ти! Едно време баба, лека и пръст, винаги имаше в чЕкмеджето такива топченца. Все бърниках за още дъвка. cherry Имаше такива бели и едни по-жълтеникави топченца.
А за козунака... точно този ще направя. С маста. На мъжа ми дупе да му е яко, да меси 2 кг. брашно. I love you
Върнете се в началото Go down
Сапфира
AVAЛюбист
AVAЛюбист
Сапфира


Брой мнения : 877
Регистриран : 23.04.2009
Age : 41
Послание : при делфините

КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Empty
ПисанеЗаглавие: Re: КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ   КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ EmptyПет 26 Мар 2010, 19:59

Дааа Smile Моята прабаба правеше разни мехлеми с нея и си спомням, че като дете много я хапвах. Иначе сега има едни дъвки, които са с мастиха Хиос - имаше натурална, леко ментова и леко лимонена по 1.30 пакетчето. Много са добри! не смея да си хабя пакетчетата за дъвчене и затова си вземам от тази дъвка като ми се придъвчи
Върнете се в началото Go down
http://www.psy-help.org/forum/index.php
Любов
Модератор
Модератор
Любов


Брой мнения : 7015
Регистриран : 12.04.2009
Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!

КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Empty
ПисанеЗаглавие: Re: КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ   КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ EmptyВто 30 Мар 2010, 12:44

Козунак с орехова плънка

Съставки

250 гр орехови ядки

1/2 пак. канела на прах
1 бр. яйчен жълтък
1000 гр брашно тип 500
250 мл мляко краве прясно
150 гр маргарин
1 пак. ванилия
1 пак. мая
250 гр захар
200 гр мармалад от шипки
5 бр. яйца
1 лимонова кора

Приготвяне

1.Разтворете маята с чаена чаша хладко мляко
2.Към останалото прибавете захарта и маргарина
3.Разтопете ги на котлона и оставете сместа да поизстине
4.Разбийте яйцата с миксер и сипете в тях разтворената мая
5.Тази смес прибавете към другата (със захарта и маргарина)
6.Разбъркайте добре и оставете 8-10 часа да престои, да втаса
(Добре ще е да завиете съда с вълнено одеяло)
7.След това сложете брашното, кората от лимона и ванилията
8.Омесете тесто и го оставете отново да втаса -
докато увеличи обема си двойно
9.Разделете го на три части
10.Разточете всяка надълго и я намажете със смес от мармалада,
счуканите орехи и канелата
11.Навийте я на руло и я усучете
12.От трите рула изплетете плитка и я сложете в продълговата форма, намазана с олио
13.Тестото трябва да бъде под нивото на половината
от дълбочината на формата
14.Намажете отгоре козунака с разбития жълтък
15.Оставете го отново да втаса (докато изпълни съда)
16.Печете го на 200 градуса, без да загрявате предварително фурната
17.Когато се позачерви, намалете на 150 градуса и го посипете със захар.
Върнете се в началото Go down
Sponsored content





КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Empty
ПисанеЗаглавие: Re: КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ   КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ Empty

Върнете се в началото Go down
 
КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
AVAdiary :: ДОМАШЕН УЮТ :: Магия в кухнята-
Идете на: