AVAdiary

ПАНАИР НА СУЕТАТА
 
ИндексPortalВъпроси/ОтговориРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Основни правила за етикет и протокол на масата

Go down 
АвторСъобщение
Любов
Модератор
Модератор
avatar

Брой мнения : 7015
Регистриран : 12.04.2009
Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!

ПисанеЗаглавие: Основни правила за етикет и протокол на масата   Нед 28 Фев 2010, 19:36

Грешките при хранене
Най-често срещаната грешка е бързото ядене –
по-малко дъвчене и по-скоро лапане на храната.
Това от своя страна води до лягане на масата,
а устата ви търси лъжицата или вилицата,
вместо да поднасяте хапките към нея.

Не е прието след като посегнете към чашата
да оставите ножа и вилицата на покривката.
Правилото гласи: след като сте взели веднъж приборите в ръка,
те не трябва да докосват масата.

Показалецът не трябва да е твърде близо до острието на ножа.
Необходимо е дамите предварително да попият червилото си,
а не да избърсват със салфетка мазните си начервени устни.
По време на хранене не е прието да се поправя червилото.

Изисканите обноски на масата
Не трябва да употребявате подправки преди да сте опитали от ястието.
Салфетката трябва да се разгърне и да се сложи в скута.
Ако падне, помолете келнерът да ви донесе друга.
След употреба книжните салфетки се оставят до чинията, както и тези от лен.
Празните чинии се вдигат преди да бъде сервирано кафето.
Клечката за зъби се употребява дискретно, с ръка пред устата.
Преди да вдигнете тост, трябва да почукате с прибор по чашата,
за да привлечете вниманието на останалите.
Пепелникът трябва да се използва само по предназначение!!!
Приборите за хранене
Ножът се държи с дясната ръка, вилицата – в лявата,
като върхът им винаги трябва да се държи леко наклонен надолу,
обикновено към центъра на чинията.
Показалецът не трябва да докосва гърбът на острието на ножа,
нито да опира до зъбците на вилицата.
В случай, че по време на храненето настъпи някакво прекъсване,
вашето положение е следното:
китките на ръба на масата, приборите, почти хоризонтално,
са с насочени към средата на чинията върхове.
Кръстосаните прибори върху празната чиния показват,
че искате да ви се сервира още малко.
Прибори един до друг, с дръжки надясно и малко към тялото ви показват,
че сте приключили с яденето.

Източник:
http://bgkulinar.net/
Върнете се в началото Go down
Любов
Модератор
Модератор
avatar

Брой мнения : 7015
Регистриран : 12.04.2009
Послание : Когато обичаш ,не се съмняваш..,не се противопоставяш и не забраняваш...Когато обичаш,вярваш,даваш и се наслаждаваш!

ПисанеЗаглавие: Re: Основни правила за етикет и протокол на масата   Нед 28 Фев 2010, 19:40

Винен етикет
Чашата за вино се държи в тънката част на стъблото,
а при наливане ръката се държи на височината на етикета,
но без да го закрива.
След наливане бутилката се завърта леко на ляво,
за да не накапете масата.
Първата глътка от виното задължително се налива в собствената чаша,
тъй като домакинът е длъжен да опита виното,
за да се увери, че е добро.
Прието е чашите за вино да се пълнят около 2/3, като особеното тук е,
че чашите за червено вино се пълнят повече от колкото тези за бяло.
Винените чаши никога не се подават, а се оставят, за да ви налеят или долеят.
Винаги се изчаква домакинът да вдигне наздравица, като в нея участват дори тези,
в чиято чаша има вода или сок.

При отваряне на виното тирбушонът не бива да пробива тапата,
така че да се показва отдолу.
Разрешено е да поискате друго вино, ако не е достатъчно охладено.


Автор: Мирослав Балчев
Върнете се в началото Go down
 
Основни правила за етикет и протокол на масата
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
AVAdiary :: ДОМАШЕН УЮТ :: Магия в кухнята-
Идете на: