AVAdiary

ПАНАИР НА СУЕТАТА
 
ИндексPortalВъпроси/ОтговориРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Стереограми

Go down 
АвторСъобщение
Сапфира
AVAЛюбист
AVAЛюбист
avatar

Брой мнения : 877
Регистриран : 23.04.2009
Age : 35
Послание : при делфините

ПисанеЗаглавие: Стереограми   Сря 10 Фев 2010, 02:40

Като се споменаха Оптическите измами/илюзии в темата за онзи тест с въртящата се девойка се сетих за стереограмите. Голяма страст ми бяха след като ме открехнаха. След като започнах да разглеждам стереограми... имаше моменти в които не мога да се откъсна от тях с часове. "прелиствах" нови и нови стереограми... от по-лесни към някакви супер трудни Smile

Цитат :
Ако сте се разхождали наскоро в някой търговски дом, сигурно сте минали покрай магазин за плакати и репродукции и може да сте видяли група от хора, вторачени в един и същ плакат с твърде странни изражения по лицата им. Някои от тях са в начална фаза на неверие и отрицание – те се опитват да се концентрират върху изображението, други бавно клатят глави напред-назад или наляво-надясно, търсейки да видят магическо изображение, каквото не са виждали до сега, трети с широка усмивка сочат плаката с пръст, задявайки приятеля си, който още не е успял да види вълшебната картина. Те го подканят енергично и той все по-отчаяно се опитва да се концентрира, докато накрая (ако е късметлия!) види истинско 3-измерно изображение без помощта на специални очила или приспособления.

Тези изображения са известни като Single Image Random Dot Stereograms (SIRDS), Single Image Random Text Stereograms (SIRTS) или Single Image Stereograms (SIS) в зависимост от това дали съдържат случайно генерирани точки, текстови символи или повтаряща се мостра за основа на 3-измерния ефект. Всяка фирма, производител на стереограми, регистрира собствена търговска марка, затова продавачите в магазините ще ви разберат по-добре, ако ги попитате за плакати "Hollusion" или за някоя от другите търговски марки.
Как да видим скритото изображение?

Повечето стереограми са така направени, че ако наблюдателят кръстоса погледа си и пренесе вниманието си зад изображението на същото разстояние, на което се намира самата картина, обикновено след броени минути ще види изненадващо ясно 3-измерно изображение!

Когато е за първи път, това се отдава доста трудно на повечето хора, защото трябва да фокусират вниманието си в точка, различна от тази, в която гледат очите им. Този феномен е известен като “развързване” на процеса на наблюдение. Инстинктивно хората се опитват да фокусират вниманието си в същата точка, където гледат очите им и това е най-голямото препятствие да видят изображения от такъв характер.

По тази причина повечето от плакатите са с отразяващо покритие или са в рамка със стъкло. Ако наблюдателят фокусира вниманието си върху своето отражение в стъклото, той би гледал автоматически на същото разстояние зад картината, на което се намира пред нея самият той (същият трик може да се приложи, ако картината е наблюдавана на компютърен монитор).

Макар отражението да помага на начинаещи да видят скритото изображение, повечето хора смятат, че то само разсейва опитните наблюдатели и намалява качеството на 3-измерния ефект.

Забележка: По принцип възприемането на стереограми е по-лесно при ярко осветление. Това е защото при лошо осветление окото не може да фокусира добре. Освен това, за да можем да възприемаме стерео-изображения, трябва да можем да използваме и двете си очи в оптимален режим. Ако наблюдателят носи очила, би могъл да пробва и без очила. Някои късогледи хора виждат стереограмите по-добре без очила (след като се приближат към екрана).

Съществуват няколко начина да се научим или да научим други как да “развързват” вниманието си:

Постепенно отдръпване

Дръжте картината пред лицето си, така че носът да я докосва. Повечето хора не могат да фокусират погледа си на такова разстояние, това не е и необходимо. С картината пред лицето се престорете, че гледате напред през нея. После бавно увеличавайте разстоянието между себе си и картината, без да променяте погледа, зареян напред. Ако изпълнявате точно тези инструкции, 3-измерното изображение ще се появи, когато картината застане на нужното разстояние.

Използване на отражението

Както споменахме вече, стереограма с отражателна повърхност може да помогне много за успешното кръстосване на погледа в нужната степен. Просто концентрирайте вниманието си върху отражението и почакайте докато в периферното зрение изплува 3-измерното изображение.

Пияни очи

Този метод е опит за описание на чувството при разфокусиране на очите, когато човек е пийнал или гледа с “втренчен” поглед. Очите не гледат обекта, а по-скоро през него. Това състояние често се наблюдава сутрин, преди кафето да свърши своята работа.

Стената или пръста на помощ

Картината се поставя наполовина на разстоянието до стена. Гледа се над ръба на картината към стената и погледът се фокусира върху нещо на стената. Поддържайки този поглед вдигнете картината на нивото на очите си или свалете погледа си надолу към картината, без да изменяте фокуса си.

Подобен ефект би имало, ако застанете на една ръка разстояние от екрана и поставите пръста си върху картината. Фокусирайте пръста и бавно го движете към очите си. Ще забележите с периферното си зрение, че картината излиза от фокус (размазва се) и евентуално при подходящо положение на пръста ще се появи 3-измерното изображение.

Прозрачност

Ако е възможно, напечатайте или копирайте картината на прозрачен носител. Тогава, гледайки през картината, фокусирайте върху нещо на същото разстояние зад нея. Подходът е подобен на описаните по-горе за стената и пръста, освен че в този случай не е нужно да премествате погледа си.

А съм сигурна, че на всички ви ще ви е интересно да разберете повече за стереограмите. Откакто Митко ми ги показа съм много зарибена по тях... преди година... не можех да открия на нито една стереограма триизмерната катринка, но сега до такава степен съм се осъвършенствала, че мога да ги разпозная за секунди, без значение дали е черно/бяла или цветна стереограма...
Споделям с вас няколко стереограми Ако не сте го правили никога, опитайте и ще ви хареса
Няма да ви казвам какви са изображенията за да се помъчите сами да ги откриете Ако много се затрудните ще помагам прочетете хубаво статията за да сте подготвени
http://www.cs.berkeley.edu/~allenh/stereograms/ph.729x520.gif
http://www.softsource.com/softsource/s_grand.gif
http://www.cs.berkeley.edu/~allenh/stereograms/logoclean2.729x510.gif
http://victorian.fortunecity.com/muses/375/stereo/stereo6.jpg
http://www.cynical-c.com/archives/bloggraphics/candy.jpg
http://chris.silmor.de/ray/pix/worm.png
http://www.techmind.org/stereo/dolgochs.jpg


Източник:

тук
Върнете се в началото Go down
http://www.psy-help.org/forum/index.php
 
Стереограми
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
AVAdiary :: В СВЕТА НА ПРИКАЗКИТЕ :: Да си поговорим на воля-
Идете на: